Idiosincrazia lui Victor Ponta faţă de postul public păgubeşte telespectatorii români

Stimate domnule Prim-Ministru,

Televiziunea Română negociază în continuare achiziţionarea drepturilor de difuzare TV a opţiunii free to air pentru Campionatul European de fotbal din 2016.

Pachetul vizat conţine 23 de partide şi include obligatoriu meciurile echipei Naţionale, a cărei prezenţă este aproape certă, conform specialiştilor, precum şi pe cele din fazele eliminatorii.

Campionatul European de Fotbal reprezintă un eveniment de importanţă majoră, aşa cum este definit în Hotărârea Guvernului nr. 47/2003, iar difuzarea partidelor din această competiţie constituie un obiectiv strategic pentru Televizunea Română.

Conform Art. 21 din Legea nr. 504/2002 „evenimentele de importanţă majoră pot fi difuzate în exclusivitate numai dacă difuzarea nu privează o parte importantă a publicului din România de posibilitatea de a le urmări în direct sau în transmisie decalată în cadrul unui serviciu de programe cu acces liber”.

Postul TV Dolce Sport are exclusivitate pentru 28 de meciuri, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate dintre partidele care se vor disputa la EURO 2016. Pachetul free to air disponibil ar permite accesul la toate meciurile României şi la celelalte partide din fazele finale ale campionatului.

Cu mari eforturi, TVR a reuşit amânarea adjudecării competiţiei pe teritoriul României, în condiţiile în care toate evenimentele sportive de acest nivel se negociază cu mulţi ani înainte de desfăşurare.

Eforturile TVR nu vor putea avea rezultatele scontate în lipsa unui ajutor concret din partea Guvernului. Lipsa unei scrisori de garanţie – baza negocierilor UEFA cu toate televiziunile europene, publice sau nu – pune în mare pericol contractarea evenimentului în vederea difuzării de către TVR. De altfel, în ianuarie 2015, am solicitat Ministerului de Finanţe, prin adresa nr. C/22/2015, o scrisoare de garanţie guvernamentală pentru achiziţia EURO 2016.

Şi ediţiile precedente ale Campionatului European de Fotbal au fost achiziţionate de TVR în baza unor scrisori de garanţie obţinute de la bănci comerciale.

În acest moment, TVR este într-un impas financiar care nu îi permite să ofere Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) o scrisoare de garanţie.

Pentru a oferi românilor acces la competiţia forbalistică europeană, vă adresăm rugămintea de a ne sprijini cu o scrisoare de garanţie legată strict de acest eveniment, cu o valoare maximă de 6 milioane de Euro.

În speranţa unui răspuns favorabil, vă asigurăm de întreaga noastră consideraţie.

Stelian Tănase

Preşedinte – Director General

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.