Ignoranța ANT și joaca cu viața bolnavilor

Scandalul legat de transplantul pulmonar în România nu pare să se termine prea repede. AKH nu mai vrea pacienți români, iar Agenția Națională pentru Transplant (ANT) a decis în numai 3-4 ore că Spitalul „Sf. Maria“ din București poate face transplant de plămâni, deși anul trecut, după controale riguroase, acreditarea fusese retrasă.

De mai bine de doi ani, Centrul de transplant pulmonar de la Sibiu așteaptă vizita ANT pentru acreditare. Dar niciun reprezentant al Agenției nu i-a trecut pragul, nici măcar pentru 3-4 ore. Acesta ar putea fi salvarea pacienților care au nevoie de transplant.
Au trecut doi ani de când reprezentanții Centrului au solicitat un control al ANT în vederea acreditării. Degeaba. Nu le-au fost verificate nici măcar actele. Și asta, în condițiile în care, în prezent, pacienții români nici la Viena nu mai pot merge pentru transplant. Iar în ceea ce privește Spitalul „Sf. Maria“, chiar președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, spune că acesta nu este pregătit să facă transplant pulmonar.

ANT nu a verificat nici autenticitatea actelor

Pe 15 decembrie 2014, la ANT se înregistra sub numărul 2.324 dosarul de acreditare a unui Centru de transplant pulmonar la Sibiu, depus de reprezentanții Spitalului european Polisano. Potrivit unor surse din cadrul spitalului, se pare că ANT a ignorat total dosarul, pentru că Agenția nici măcar nu a verificat veridicitatea informațiilor din dosarul de acreditare. Dr. Victor Costache, directorul medical al spitalului, a declarat pentru turnulsfatului.ro: „După o perioadă am încercat să văd care e stadiul dosarului nostru și m-am deplasat iarăși la București. Dacă tot m-am dus, ne-au mai cerut protocoalele noastre medicale. Le-am dus și pe acestea și asta a fost, nimeni nu a mai răspuns la nimic“.

Medicii sibieni spun că centrul poate fi acreditat deoarece, pe lângă tehnologia necesară, există și specialiști. „Șeful echipei de transplant este Victor Costache, care întrunește criteriul de minimum 20 de transplanturi făcute ca prim operator. Este singurul chirurg angajat în România care îndeplinește acest criteriu“, declară chirurgul Mugurel Bosînceanu, care s-a transferat de la Institutul de Oncologie din Iași.

Modul de funcționare al ANT – o enigmă

În plus, spitalul privat derulează deja mai multe programe naționale de sănătate, în cadrul cărora intervențiile sunt decontate de CNAS. „La Spitalul european din Sibiu există mai multe programe naționale de sănătate, precum cele de radioterapie și cel de cardiologie intervențională. Au fost tratați mii de pacienți, am avut deja zeci de controale din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și nu este nicio problemă“, adaugă dr. Victor Costache.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.