Iman T, veriga lipsă dintre „Afacerea Egipt”, operaţiunea Orhideea şi „Fuga lui Hayssam”

Omar Mukhles şi Omar Mahmoud au fost condamnaţi definitiv săptămâna aceasta la câte cinci ani închisoare cu executare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ei fiind acuzaţi că au înlesnit fuga din ţară a fratelui lor, teroristul Omar Hayssam. În acelaşi dosar, omul de afaceri sirian Mustafa Tartoussi a primit 7 ani închisoare cu executare.

Pe scurt, magistraţii afirmă că Hayssam a fost scos din ţară prin portul Constanţa, la bordul navei Iman T (care naviga sub pavilion nord-coreean), ajutat de fraţii săi şi de Mustafa şi Youssef Tartoussi. După cum vom afla în continuare, nava Iman T a urmat un traseu standard, pe care-l făcuse de zeci, poate de sute de ori în trecut, având la bord alte încărcături “speciale”. A plecat din portul Constanţa (România), a făcut escală în portul Alexandria din Egipt, ajungând în cele din urmă în portul sirian Tartous, unde l-a debarcat pe teroristul Omar Hayssam. Ce nu spun magistraţii?

Aflăm din documentele de mai jos, extrase din din dosarul 628/D/P/2005 “Armamentul”, care dovedesc ce anume stă de fapt în spatele condamnării lui Mustafa Tartoussi, proprietarul navei Iman T. Mai precis, este vorba de trafic şi contrabandă cu armament din Serbia, prin portul Constanţa, către zona arabă, destinaţia Egipt înscrisă în documente fiind mai mult ca sigur una falsă. Coincidenţă! Culmea, nava Iman T era verificată şi avea OK-ul ofiţerilor SRI, care ştiau ce transportă.

Coincidenţă sau nu, un set important de documente referitoare la legăturile contrabandiştilor Tartoussi cu Omar Hayssam şi la modul în care nava Iman T era folosită pentru traficul ilegal cu armament, cu ştirea autorităţilor române, a fost depus de jurnalistul Sorin Roşca Stănescu la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României, în anul 2009. Presa a numit scandalul “Afacerea Egipt”. O altă coincidenţă vine din faptul că, în aceeaşi zi în care fraţii Omar şi Tartoussi primeau ani grei de puşcărie, fostul jurnalist şi senator Sorin Roşca Stănescu era condamnat la 2 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru manipularea pieţei de capital.

Dar cel mai interesant lucru de remarcat este faptul că Iman T naviga sub pavilion nord-coreean. Ceea ce ne aduce aminte că, în septembrie 2006, Israel ataca la sol şi distrugea (în urma unui raid în nordul Siriei) o centrală nucleară construită cu tehnologie adusă din (o altă coincidenţă)… Coreea de Nord. Operaţiunea purta nume de cod Orhideea. Cine şi mai ales cu ce o fi transportat componentele reactorului nuclear până în portul Tartous, un fel de zonă liberă a clanului Tartoussi? Mai mult, cu ocazia anchetei demarate de DIICOT în dosarul 628/D/P/2005, magistraţii români au identificat două fonduri speciale ale Serviciului de Informaţii Externe, Alegretto şi, culmea coincidenţelor, Orhideea (vezi şi mărturiile fostului procurer şef adjunct Ciprian Nastasiu în cartea sa „Prădarea României”).

Ce este operaţiunea Orhideea?

La numai două săptămâni după plecarea familiei teroristului Omar Hayssam din România, pe 6 septembrie 2006, trupele speciale israeliene atacau şi distrugeau o centrală nucleară din Siria, despre care s-a spus că ar fi aparţinut grupării Hezbollah. Evreii nu s-au mulţumit numai cu atât, au adus acasă pradă de război, echipamente de la faţa locului. S-a spus că tehnologia centralei de producere a plutoniului era importată din Coreea de Nord. Surpriză? Nici vorbă. Israelienii primiseră informaţii exacte despre poziţia centralei şi despre originea echipamentelor folosite la construcţia acesteia.

Jurnaliştii români au descoperit că relaţiile lui Omar Hayssam cu membrii Ambasadei Coreei de Nord datează de la începutul anilor ’90, Omar Hayssam având relaţii de afaceri cu diplomatul Kim Book referitoare la nişte imobile în care funcţionează reprezentanţa nord-coreeană în România şi personalul ambasadei. O vreme, blocul destinat personalului Ambasadei Nord-Coreene din strada Năvodari a fost închiriat de la fraţii lui Omar Hayssam.

Câteva luni mai târziu, Casa Albă confirma atacul din Siria şi prezentâna imagini spectaculoase din satelit cu reactorul nuclear din Siria distrus de aviaţia israeliană. Agenţia americană CIA filmase un reactor din nord-vestul Siriei considerat periculos, ce a fost atacat de aviaţia israeliană pe data de 6 septembrie 2007. Imaginile de înaltă rezoluţie reprezentau un reactor de producţie nord-coreeană care viza producerea plutoniului destinat bombelor atomice. Israelienii anunţaseră că, în urma unui atac, capturaseră echipament nuclear produs în Coreea de Nord, dar nu au furnizat date suplimentare. Presa de la Bucureşti nu a insistat asupra evenimentului, mulţumindu-se să facă doar scurte referiri la incidentul “nuclear” din Siria. În schimb, presa occidentală a relatat cu lux de amănunte toată afacerea. Serviciile secrete americane şi israeliene aflaseră că documentele centralei nucleare ar fi fost parafate chiar de preşedintele sirian Bashar Assad. Damascul şi Phenianul au căzut de acord că centrala care trebuia să producă plutoniu să fie construită sub acoperirea unei fabrici de ciment. Modus operandi…. folosit de Securitatea lui Ceauşescu pe relaţia Irak. În anii 1984-1985, Securitatea căra de zor armament de toate calibrele la adăpostul construcţiei fabricilor de ciment de la Al Qaim şi Sînjar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard O. Ohanesian 147 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.