În Banat se investighează istoria granițelor

În perioada 21-24 februarie, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, organizează ediţia cu numărul 43 a Simpozionului Internaţional de Arheologie şi Istorie „In Memoriam Constantini Daicoviciu“. Tema din acest an a manifestării este „Graniţa în istorie, din cele mai vechi timpuri până în perioada contemporană“.

Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc miercuri, 22 februarie, cu o conferinţă susţinută de prof. dr. Mihai Bărbulescu. Tot miercuri, în incinta muzeului vor fi vernisate expoziţiile „Radu Florescu“, prezentată de prof. univ. dr. Ioan Opriş, şi o alta de arheologie, în cadrul căreia colectivul de specialitate al instituţiei caransebeşene va prezenta ultimele descoperiri tematice din Caraş-Severin, a spus Cristina Borlovan, purtătorul de cuvânt al muzeului, într-o conferinţă de presă organizată marţi, 14 februarie, de managerul Adrian Ardeţ. Noutatea din acest an este conferită de prezenţa Comisiei Naţionale de Arheologie, care, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, va organiza în aceeaşi zi dezbatarea „Câţi suntem?“, un demers al Comisiei Naţionale de Arheologie pentru arheologie publică, moderată de preşedintele acesteia, dr. Ovidiu Ţentea.

În programul acestei acţiuni culturale de amploare este prevăzut ca zilele de miercuri, 22, şi joi, 23 februarie, să fie alocate susţinerii de conferinţe şi comunicări legate de tema mai sus menţionată. Manifestarea se va încheia vineri, 24 februarie, printr-o excursie tematică pe traseul Caransebeş – Zăvoi – Ulpia Traiana Sarmizegetusa – Orlea Sântămăria – Costeşti – Sarmizegetusa Regia (Grădiştea de Munte).

„La evenimentul ştiinţific vor fi prezenţi un număr-record de participanţi, istorici şi cercetători de la centre universitare din ţară şi din străinătate – Serbia, Franţa, Polonia, Bulgaria, Croaţia şi Italia, alături de specialişti de la muzee şi centre de cercetare din ţară. Prin numărul de participanţi şi prin valoarea comunicărilor, această manifestare este cea mai importantă reuniune ştiinţifică din partea de vest a ţării“, a mai spus purtătorul de cuvânt al instituţiei organizatoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandra Gorghiu 6 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.