În ce domeniu România stă mai bine decât Rusia

World Economic Forum a dat în aceste zile publicităţii raportul competivităţii în mai multe domenii pe anul 2014. La foarte multe categorii stăm catastrofal fiind întrecuţi de ţări pe care de regulă le desconsiderăm.

Ultimul loc din UE la reţeaua rutieră

La categoria „reţele rutiere” România ocupă un catastrofal loc 121 din 144 de state monitorizate. Şi mai catastrofală este însă clasarea noastră continentală. În Europa (Nu au fost monitorizate următoarele state din Europa: Gibraltar, Liechtenstein, Insulele Feroe, Andorra, San Marino, Belarus şi Bosnia&Herţegovina) suntem pe ULTIMUL LOC la nivel de UE şi în rest avem în urma noastră doar Rusia, Moldova şi Ucraina. Palidă consolare. Iar dacă ne uităm şi la statele europene nemonitorizate doar Belarus şi eventual Bosnia&Herţegovina (dar nu suntem deloc siguri) ar mai putea fi în spatele nostru. La nivel global au drumuri mai bune ca ale noastre Sierra Leone, Uganda, Vietnamul, Guyana, Burundi, Lesotho, Mali, Nicaragua, Botswana Bhutan şi multe alte state despre care credeam că sunt sub nivelul României în toate privinţele.

Top 10 reţele rutiere foarte bune

  1. Emiratele Arabe Unite – 6,6
  2. Portugalia – 6,3
  3. Austria – 6,3
  4. Franţa – 6,2
  5. Olanda – 6,1
  6. Singapore – 6,1
  7. Hong Kong – 6,0
  8. Oman – 6,0
  9. Elveţia – 6,0
  10. Japonia – 5,9

Top 10 reţele rutiere nedezvoltate

  1. Timorul de Est – 1,9
  2. Guinea – 1,9
  3. Libia – 2,1
  4. Mozambic – 2,1
  5. Moldova – 2,1
  6. Ucraina – 2,2
  7. Angola – 2,3
  8. Mauritanie – 2,3
  9. Haiti – 2,4
  10. Gabon – 2,4

Reamintim, evaluarea maximă (perfecţiune) este 7, iar cea minimă (nedezvoltare extremă) este 1. România a fost evaluată cu 2,8, la fel ca şi Brazilia, Costa Rica şi Liban. Rusia pe care noi am întrecut-o are o evaluare de 2,7.

Stăm acceptabil la calitatea infrastructurii feroviare

În ceea ce priveşte calitatea infrastructurii reţelei feroviare suntem pe un acceptabil loc 59 dar cu o evaluare modestă: 2,9. Suntem însă într-un fel tot pe ultimul loc în UE, pentru că Malta nu are reţea feroviară. Dintre statele europene aflate în urma noastră amintim: Moldova, Armenia, Serbia, Macedonia şi Albania. Din cele 144 de state monitorizate doar 104 au reţele publice de transport pe cale ferată. De asemenea avem în urma noastră şi 9 state din cele 10 (Ecuadorul nu a fost monitorizat) din America de Sud.

Top 10 reţea feroviară

  1. Japonia – 6,7
  2. Elveţia – 6,6
  3. Hong Kong – 6,3
  4. Spania – 6,0
  5. Finlanda – 5,9
  6. Franţa – 5,9
  7. Taiwan – 5,7
  8. Germania – 5,7
  9. Olanda – 5,6
  10. Koreea de Sud – 5,6
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.