Încă o „donație” primită de Ambasada Rusiei la București

Ambasada Rusiei la București anunță, după „donația sa modestă” pentru Cumințenia Pământului, că încă „persoană privată care nu are nicio legătură cu instituţii publice, mass-media, servicii secrete ş.a.m.d.” i-a transmis 100 de euro. Totodată, misiunea diplomatică își exprimă „regretul” că demersul său „umanitar” „bazat doar pe sentimentele prietenoase față de România și poporul român a provocat o reacție atât de controversată în societatea română și uneori extrem de neprietenoasă cu privire la Rusia și poporul ei multinațional”.

„Încă o dată despre donațiile pentru achiziția operei “Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși. Socotim drept datoria noastră să-i informăm pe cititorii site-ului și paginii noastre pe Facebook că încă un cetățean român care s-a prezentat ca „persoană privată care nu are nicio legătură cu instituții publice, mass-media, servicii secrete ș.a.m.d.” ne a transmis 100 de euro în calitate de “gest de mulțumire pentru interesul manifestat față de cultura română”. Aducem la cunoștință că fără a lua în considerare motive concrete din partea acestuia și a altor cetățeni români care transmit bani la Ambasadă în contextul donației modeste anunțate de către noi mai devreme în campania pentru achiziția operei “Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși, nu știm o folosire mai bună a acestor bani decât transferul acestora la fondul menționat. Ceea ce am și făcut. (Însă dorim să atragem atenția că pe 30 septembrie 2016 termenul acestei acțiuni expiră. În cazul în care banii vor fi aduși după această dată vom fi nevoiți să-i donăm pentru alte fapte filantropice.)

De asemenea, am reușit să convertim 200 de yeni japonezi și 200 de woni sud-coreeni (aproximativ 10 lei)…
Totodată, sigur că nu putem să nu ne exprimăm regretul că demersul nostru umanitar bazat doar pe sentimentele prietenoase față de România și poporul român a provocat o reacție atât de controversată în societatea română și uneori extrem de neprietenoasă cu privire la Rusia și poporul ei multinațional. Ca răspuns la mâna dată de un prieten noi auzim de multe ori înjurături ordinare și insulte personificate. Înțelegând sensibilitatea opiniei publice din România în ceea ce privește unele capitole ale istoriei, legăm acest „limbaj de ură” (language of hatred), cu o primă reacție emoțională. Apropo, un astfel de limbaj este condamnat atât în legislația mai multor țări ale Uniunii Europene, cât și în cea a Rusiei. În același timp, noi respectăm dreptul românilor la exprimarea liberă a opiniei lor.
Sperăm, totuși, că în România, ca stat care împărtășește „valorile democratice europene” vor trata cu înțelegere dreptul Ambasadei și a poporului rus în general la „un punct de vedere alternativ.” Diferența opiniei cuiva față de cea proprie și respectarea dreptului de a exprima această opinie diferită față de cea proprie chiar este una dintre principalele semne ale pluralismului și democrației. Cel puțin în Rusia punctul de vedere alternative față de cel oficial puteți să-l auziți și pe posturile de televiziune, inclusiv pe cele publice, și în presă, și, desigur, în blogosferă. În cazul în care orice poziție chiar și cea determinată de intenții bune, dar care nu coincide cu opinia ta este respinsă imediat ca „propagandă”, atunci este dificil să se aștepte că se va putea ajunge cu adevărat la înțelegerea oponentului și, mai ales, la continuarea unui dialog productiv.
Noi suntem gata să continuăm dialogul”, spune Ambasada în mesajul său transmis pe Facebook.

Mai întâi au fost 19,19 lei românești, 4,41 euro, 0,31 dolari SUA, 200 de yeni japonezi și 200 de woni sud-coreeni…

Ambasada Rusiei la Bucureşti anunța la începutul săptămânii că a făcut o „donaţie modestă”, în valoare de 100 de euro, pentru campania de achiziţie a sculpturii „Cuminţenia Pământului” a lui Brâncuşi. Donaţia era însoţită de un filmuleţ controversat pe Facebook care ne învaţă “istoria adevărată”. Gestul misiunii diplomatice ruse a stârnit indignare.

Internauții a fost invitați pe Facebook marţi după-amiază în faţa Ambasadei Rusiei să doneze câte un cent.

Ulterior, Ambasada a anunțat că un cetatean român le-a returnat marți seara 19,19 lei, 4,41 euro, 0,31 USD, 200 de yeni și 200 woni din cei 100 de euro donați pentru „Cumințenia Pământului”, precizând că banii vor avea aceeași destinație, având în vedere reacția „pozitivă” a MAE român.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.