“Incompetența ucide mai abitir decât corupția”

Fostul președinte al Autorității Naționale de Administrare Fiscală, Gelu Diaconu, a făcut acuze grave, într-un interviu acordat în exclusivitate Cotidianul.ro, la adresa conducerii actuale a Ministerului de Finanțe, despre care spune că a distrus tot ce s-a făcut în ultimii ani în materie de performanță a colectării.

De asemenea, Diaconu vorbește despre dosarul său de la DNA și promite un proces public așa cum n-a mai fost.

După demiterea dvs. din fruntea ANAF, în luna februarie, aţi început să publicaţi pe blogul personal informaţii „pe surse” legate de situaţia colectărilor la buget. Dvs. arătaţi că din luna februarie încoace situaţia este dezastruoasă şi că media pe primele luni ale anului este salvată de ianuarie, când încă eraţi în fruntea Fiscului. De ce aţi făcut aceste dezvăluiri?

Răspunsul scurt este că mă deranjează profund impostura celor care distrug muncă mea şi a colegilor mei din ultimii 3 ani, şi şansele României de a echilibra bugetul într-o perioada dificilă. Pur şi simplu, după o perioada în care, împreună cu echipa mea, am muncit la propriu din zori până în noapte, m-am trezit înconjurat şi apoi înlocuit de nişte impostori din punct de vedere profesional.

În al doilea rând, am fost extrem de deranjat de faptul că, pentru a escamota nerealizările din luna februarie încoace, conducerea MFP a “secretizat” accesul la datele colectării şi le-au prezentat numai cumulate cu luna ianuarie (atunci când au fost realizări de excepţie, ca pe tot parcursul anului 2015), când încă eram preşedinte ANAF. Şi, ca să întreacă orice limită a decenţei profesionale, au renunţat să mai prezinte datele lunare pe categorii de taxe, impozite şi contribuţii, comparativ cu anul trecut.

Nu în ultimul rând, vreau să precizez că sursele mele au fost confirmate recent chiar de actualul preşedinte ANAF, într-un interviu din Hotnews. Verificaţi şi o să vedeţi că, în esenţă, nu a făcut decât să confirme datele mele şi minciuna ministrului Dragu (Anca Dragu, n.r.) de la microfonul Guvernului când a spus că pe aprilie veniturile colectate sunt peste program şi peste aprilie 2015.

Vorbiţi des despre „gulerele albe” care au acaparat ANAF şi Ministerul Finanţelor. Spuneţi mai exact cine sunt aceste gulere albe?

Este o “metaforă” folosită pentru a reliefa imixtiunea nepermisă a firmelor de consultanţă şi a asociaţiilor din business. Atenţie, vorbesc de imixtiune şi nu de o consultare normală! Unii sunt într-un flagrant conflict, cel puţin moral, de interese… vezi cazul Biriş (Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, n.r.)!

Cifrele prezentate de Finanţe privind colectarea în primele luni sunt contestate de dvs. De ce?

V-am zis deja. În plus, atât pe blog cât şi pe pagina personală de Facebook am explicat în detaliu de ce. Îmi repugnă faptul că manipulează cu nesimţire date publice şi că, de teamă că mi le va pune cineva din interior la dispoziţie, au blocat accesul unităţilor de administrare fiscală, fapt nemaîntalnit în istoria ANAF. Apoi, faptul că ministrul finanţelor aruncă minciuni pure (adică cifre false) în mass-media, aşa cum a făcut în conferinţq de presă de la tribună Guvernului, este pur şi simplu de neacceptat pentru mine, care am informat publicul în cel mai mic detaliu despre toate acţiunile ANAF şi realizările încasărilor. Sunt bani publici!!!

De ce credeţi că actuală echipa de la Finanţe nu reuşeşte să colecteze venituri la buget aşa cum spuneţi că făceaţi dvs?

Sunt mai multe cauze. Enumăr câteva: nepriceperea echipei de conducere a MFP în materie de administrare fiscală (celebrul tandem Dragu-Biriş), debandada în managementul unităţilor de administrare fiscală reprezentative (vezi cazul marilor contribuabili), schimbările făcute prin readucerea la vârf a unor şefi de tristă amintire în sistem, slăbirea până la anulare a presiunii pe conformare pe care o făcea Antifrauda (e drept de vreo luna încoace se constată o revigorare a activităţii acesteia), încetinirea măsurilor de reformă şi de asigurare a suportului logistic (mai ales informatic), inhibarea activităţii de inspecţie fiscală prin declaraţii iresponsabile făcute pe la tot soiul de sindrofii (seminarii/conferinţe) de către şefii din MFP (vezi pretinsul procent de 70% a pierderilor din instanţele de judecată!.) În mai puţine cuvinte, o mână de iresponsabili distrug cu o perseverenţă demnă de o cauză mai bună tot ceea ce se făcuse în ultimii ani în materie de performanţă a colectării.

În spaţiul public se vehiculează ideea (de către Radu Soviani) că în iulie-august vom intra într-o criză bugetară. Ce părere aveţi de această perspectiva?

Nu cunosc modelul de analiză al domnului Soviani. Pe fond, acesta este şi semnalul de alarmă pe care îl trag de aproape 4 luni. Sunt sigur că, dacă guvernanţii nu se trezesc rapid, situaţia din toamna va fi gravă. Adică la construcţia bugetului pe anul viitor.

Spuneţi-ne de situaţia controlului la marile firme din România (indiferent de ce capital au acestea). Aş dori să faceţi o comparaţie între ceea ce se întâmpla pe timpul mandatului dvs. şi ceea ce se întâmplă de când la conducerea Finanţelor a venit doamna Anca Dragu Paliu?

Primul lucru cunoscut de toţi responsabilii ANAF şi de cei care cunosc mecanismele administrării fiscale este că reforma administrării marilor contribuabili este într-un blocaj total. A anulat solicitarea venirii unei misiuni de audit a unei echipe de experţi FMI cu care urmăm să implementăm o serie de măsuri legislative şi de administrare fiscală utilizate de cele mai moderne administraţii fiscale din lume în relaţia cu marii contribuabili. Aveam antamată o vizită de studiu pentru cei mai buni specialişti ai ANAF într-o administraţie europeană care a făcut progrese enorme în ultimii ani. Poate se trezeşte pe ultima sută de metri. Sincer, cred că nu realizează ce responsabilitate are şi că poate trage în prăpastie o ţară, nu o firmă.

În domeniul marilor contribubabili, care aduc grosul colectării, suntem la pământ. La venirea mea că preşedinte, 600 din primele 1.000 de mari companii nu fuseseră niciodată controlate!! Am făcut paşi importanţi în perioada mandatului meu. Aşezasem bazele reformei şi demarasem primele schimbări de paradigmă şi controale. La momentul eliberării mele din funcţie făceam o reformă structurală profundă a administrării marilor contribuabili. Pe româneşte….s-a dus naibii şi asta! Oamenii din ANAF mă ţin la curent cu tot ce fac şi ştiu că au distrus până şi asta într-un timp atât de scurt, încât cine are cât de cât habar de ce înseamnă ANAF se pote gândi că au avut o ţintă.

De fiecare dată vorbiţi de duo-ul “toxic” Dragu-Biriş. La ultima postare de pe blogul dvs. aţi spus că şefii Finanţelor îi terorizează pe subalterni şi îi pun să măsluiască adevăratele cifre ale colectărilor. D-na ministru a spus că s-ar putea să va acţioneze în judecată. Cum comentaţi această intenţie şi de ce ar trebui să va credem de dvs şi nu pe şefii Finanţelor?

Repet: v-am prezentat cifre confirmate de actualul preşedinte ANAF. V-am anunţat că, ipocriţi cum am apucat să-i cunosc, se pregătesc să schimbe organigrama printr-o ordonanţă de urgenţă sau ordin de preşedinte ANAF şi să îşi pună un om care să conducă din poziţia de scretar general adjunct activitatea Direcţiei Vămilor. Ceva inimaginabil. Un secretar general sau adjunct are atribuţii administrative. Ca să controleze vama au bătut recordul absurdităților şi al tupeului. Zilele trecute a apărut ştirea care a confirmat şi această informaţie. Realizând ridicolul iniţiativei au mai creat un post de vicepreşedinte cu dedicaţie pentru acelaşi Dorel al finanţelor, cu cabinet şi tot tacâmul… Ei care perorează public că reducă administraţia! Iată doar două motive pentru care este indicat să credeţi ceea ce vă spun!

Cât despre ameninţările ministrului Dragu, aştept să fiu dat în judecată. Mai zic încă o dată, poate o ajută în redactarea plângerii: doamna ministru a minţit la propriu. E posibil să fie sfătuită prost de câteva persoane de slabă calitate profesională (unele, rude sau nu, interesaţi-vă dvs.?!) de la cabinetul domniei-sale sau pur şi simplu să mintă din reflex. Asta, nu mai ştiu.

Vă fac şi o confidență: în cariera mea am avut cred că şefi vreo 14 miniştri de finanţe ai României. Niciodată nu am crezut că se poate ajunge atât de jos! Dacă îl mai adăugaţi şi pe d-l Biriş… aveţi imaginea completă a dezastrului.

Spuneați recent că în scurt timp va ieşi la iveală pe cine reprezintă cu adevărat tehnocraţii din MFP. Vă întrebăm noi: Pe cine reprezintă?

Uitaţi-va în back-ground-ul lor profesional şi veţi înţelege. Uitaţi-vă, de asemenea, din ce partide politice au făcut parte sau pentru cine le-au înfiinţat! Uitaţi-vă cum oameni competenţi ai acestei ţări (d-l Dăianu, d-l Croitoru s.a. ) au repus deja pe tapet în ultimele zile, deocamdată la nivelul dezbaterii teoretice, tema nevoii unui acord cu organismele financiare internaţională. Bat şaua ca să priceapă calul, spune o vorba românească. O să îmi public, cred, o carte de memorii şi o să vă spun lucruri mult mai concrete. Oricâte dosare îmi vor fabrica!

Aţi spus că Guvernul Cioloş a renunţat la combaterea evaziunii. Pe ce v-aţi bazat când aţi făcut această afirmaţie?

Pe incompetenţa lor în actul de guvernare. Am detaliat mai devreme. Adăugaţi şi cifrele de pe blog şi Facebook şi vedeţi clar pe ce mă bazez. Pe realitate. Pe adevăr.

Anul 2016 este decisiv în asigurarea sustenabilităţii relaxării fiscale, a echilibrului bugetar din perspectiva ţintei de deficit programate şi sub presiunea iniţiativelor de majorare a cheltuielilor sociale într-un an electoral. În momentul de faţă, cât de plauzibilă este această asigurare a relaxării fiscale şi a echilibrului bugetar?

În momentul de faţă este într-un echilibru extrem de precar. Ţinta de deficit va fi cu mari eforturi asigurată anul acesta, însă nici asta nu e sigur! „Specialiştii” tehnocraţi sunt la limită. Joacă la „ce intră”, cum zic românii. La „ce-o pica” din colectare! Chinul va începe de la anul, când efectele incompeteţei de la nivelul colectării veniturilor statului vor fi iremediabile!

Ultima întrebare se leagă de situaţia dosarului dvs de la DNA. Ce s-a mai întâmplat în ultima vreme?

Habar nu am ce au în dosarul respectiv pentru că nu am avut acces la el, neavând un avocat. N-am avut avocat pentru că nu am de ce a mă apăra! Am depus toate actele de care aveam cunoştinţă, necesare susţinerii unui memoriu.

Mi s-a comunicat că s-a pus în mişcare acţiunea penală. Au inventat şi un prejudiciu, într-un raport al unui expert DNA de tot râsul (dacă nu ar fi de plâns!) de, atenţie, cca 18.000 de euro din neplata CASS!!! Siderant! Asta este avantajul patrimonial pe care l-a creat coruptul şi penalul de Diaconu asociaţiei romilor şi grupului infracţional…!!! Cu care grup nici eu, nici neam de neamul meu nu s-a intersectat vreodată! Circulara de care sunt acuzat afecta un număr de 4,5 milioane de săraci şi copii din România, cu un volum de creanţe pentru care s-a suspendat emiterea deciziilor de impunere estimate de cca 450 de milioane de euro (468 de lei de fiecare contribuabil)!!! Realizaţi ce se întâmplă în ţara asta?

Voi face publice în serial toate documentele la care am acces din acest dosar. Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale are concluzii pur şi simplu elucubrante şi profund nelegale, invocând bazaconiile din acel raport. Am o imensă încredere în justiţie! Va fi cu adevărat un proces public, aşa cum nu aţi mai văzut. Nu las pe nimeni să-şi bată joc de cariera mea, de munca mea, de numele meu şi de familia mea. Dacă cineva crede că voi fi o victima colaterală tăcută a unui război selectiv împotriva corupţiei… se înşală amarnic! Atât trebuie să reţină cei care cred că voi tăcea!

Am declarat că am o imensă frustrare provenită dintr-un acut sentiment de nedreptate. Şi, vă mai zic următorul lucru: din două una! ori eu sunt nebun şi trebuie să fiu pus imediat în cămaşă de forţă, împreună cu toţi specialiştii din ANAF care au iniţiat şi avizat circularele în cauză, şi aruncat în temniţă că în anii ’50, ori într-adevăr incompetenţa ucide în ţara asta mai abitir decât corupţia.

Am instrumentat şi am trimis DNA un dosar cu prejudicii de sute de milioane de euro, dintr-un domeniu care musteşte de evaziune fiscală, alături de sute de grupuri infracţionale destructurate în timpul mandatului meu, iar un procuror spune acum că am creat un avantaj pentru romii păcăliţi şi grupul lor infracţional de 18.000 de euro!!! Reţineţi: va fi primul proces public 100% din România pentru că am să vă fac cunoscut tot ce îmi permite legea, legat de această uriaşă nedreptate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4517 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.