Inovaţie la Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

Cea de a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România, se desfăşoară în perioada 31 mai – 5 iunie la Grand Hotel Continental din Bucureşti.

Aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei SaleRegale Principesa Moştenitoare Margareta a României, Grand Prix Nova este singurul festival internaţional de producţii sonore care îşi propune ca temă inovaţia.

Cu o rapiditate impresionantă, Grand Prix Nova şi-a creat o frumoasă reputaţie între festivalurile internaţionale şi, judecând după calitatea producţiilor, şi-a definit riguros profilul incitându-i la mai multă originalitate pe creatorii de spectacol radiofonic din întreaga lume. Anul acesta Grand Prix Nova primeşte la Bucureşti participanţi dornici să trăiască nu numai emoţiile concursului, ci şi experienţa unui eveniment cu platforme multiple, oglindind diversitatea şi creativitatea artiştilor din domeniul teatrului radiofonic.

Din Australia până în Canada, tranzitând Europa dinspre Rusia sau Iran, spectacolele prezente la Bucureşti vor oferi o panoramă unică a stilisticilor şi reperelor culturale la nivel mondial.

Un număr record de participanţi de pe toate continentele îşi vor disputa şase trofee oferite în cadrul a două secţiuni – Spectacole Radiofonice şi Forme Scurte. Juriul, format din patru personalităţi internaţionale şi un nume de marcă al creaţiei radiofonice româneşti, este prezidat anul acesta de Katharina Rathouska – Directorul Departamentului de Radio Drama şi Literatură al Radiodifuziunii ceheşti, căreia i se alătură: Vijay Sadhu – Senior Executive, Programming Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU), Dmitri Plax – Scriitor, producător şi regizor în cadrul Departamentul Radio Drama (Radio Suedia), Stefano Gianotti – Compozitor, autor şi interpret şi Oana Cristea Grigorescu – Critic de teatru şi jurnalist cultural la Radio România Cluj. Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc la Palatul Elisabeta, sâmbătă, 4 iunie, ora 17.00.

Programul festivalului cuprinde patru zile de audiţii la Grand Hotel Continental. Limba oficială a festivalului este limba engleză. Vor fi de asemenea discuţii despre piesele sonore audiate cu membrii juriului, competitori şi participant.

Festivalul Grand Prix Nova doreşte să devină şi un generator de întâlniri culturale majore în spaţiul bucureştean. Având convingerea că radioul îmbină cu abilitate înalta calitate artistică şi comunicarea, festivalul îşi doreşte să devină un spaţiu privilegiat de vehiculare a valorilor autentice din ţară şi străinătate. De aceea, în 2016 Festivalul propune Capitalei o serie de evenimente dedicate specialiştilor şi marelui public.

DADA la Grand Prix Nova – joi, 2 iunie, ora 17.00 -, workshop care propune o serie de audiţii cu premiere dedicate fenomenului DADA, aflat la centenar, urmate de dezbateri. Se vor asculta Fuchsiada de Urmuz, regia Gavriil Pinte, şi DADA Cabaret, adaptare de Mihai Lungeanu după Matei Vişniec.

Scenă din spectacolul polonez Meşterul Manole

Spectacolul polonez Meşterul Manole va avea loc în cadrul Grand Prix Nova, sâmbătă, 4 iunie, la ora 19.30, la Teatrul Odeon. Radio România, în parteneriat cu Institutul Polonez, oferă o reprezentaţie unică, inspirată de textul baladei populare româneşti, aşa cum a fost ea culeasă de Vasile Alecsandri. Proiectul are la bază o piesă radiofonică de mare succes internaţional – a fost prezentat la festivalurile Prix Marulič din Hvar, Croaţia, şi Prix Italia, 2014. Spectacolul a fost premiat, pentru cea mai bună regie şi cea mai bună muzică, în cadrul Festivalului Două Teatre, din Sopot.

În cadrul ceremoniei de premiere a Competiţiei Internaţionale Grand Prix Nova vor fi acordate şi Premiile Teatrului Naţional Radiofonic conferite anual actorilor cu performanţe deosebite în interpretarea acestui gen. În 2016 au fost admiraţi: Florentina TănasePremiul pentru debut în rolul Povestelnicul din spectacolul Rapunzel, de Fraţii Grimm, Oana Maria MărgineanuPremiul pentru cel mai bun rol feminin, Cătălina Toderoiu, în spectacolele Cătălina Toderoiu – Viteaza de la Jiu şi Cătălina Toderoiu – Zbor spre libertate, scenarii radiofonice de Ion Costin Manoliu, şi Marius ManolePremiul pentru cel mai bun rol masculine: Piotr Ilici Ceaikovski din spectacolul Ceaikovski, de Nina Berberova.

Federico Fellini şi Teatrul Radiofonic este un eveniment care provoacă la redescoperirea personalităţii de anvergură mondială a cineastului italian. Deloc cunoscută în România, calitatea de scenarist pentru radio a lui Fellini va fi revelată iubitorilor de film şi sunet cu prilejul a două evenimente de anvergură în cadrul Grand Prix Nova.

Duminică, 5 iunie, de la ora 18.00, pe scena sălii de concerte Mihail Jora a Radiodifuziunii române va fi jucat spectacolul Surpriza/În afara programului, după un text semnat de Federico Fellini şi Nicola Manzari. O demonstraţie vie şi amuzantă a modului în care se înregistrează un spectacol de teatru radiofonic, dar şi un alt mod de apropiere faţă de universul fellinian, toate acestea, în viziunea lui Mihai Lungeanu, care semnează regia şi scenariul. În distribuţie, artişti consacraţi ai teatrului contemporan: Virgil Ogăşanu, Ioana Calotă, Dan Condurache, Valentin Teodosiu, Petre Lupu, Gavril Pătru şi studenţi ai Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti. Intrarea este liberă.

Tot duminică, 5 iunie, la ora 17.30, Teatrul Naţional Radiofonic lansează, în premieră naţională, cinci spectacole sonore bazate pe scenarii radiofonice semnate de marele cineast Federico Fellini. Acestea vor putea fi ascultate la Radio România Actualităţi în datele de 6, 7 şi 8 iunie de la ora 23.05.

Proiectul Federico Fellini şi Teatrul Naţional Radiofonic este încununarea unei ample colaborări cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti prin implicarea Secţiilor Actorie şi Scenografie. Astfel, piesele sonore pe scenarii de Fellini cuprind un număr record de debuturi actoriceşti selectate în urma unui casting amplu realizat cu studenţii UNATC. De asemenea, imaginea proiectului este gândită şi realizată de studenţii la secţia Scenografie Master 1 care vor organiza o expoziţie pe temele propuse de scenariile felliniene, sub îndrumarea lui Mihai Dorobanţu, profesor asociat şi a lect. univ. dr. Imelda Manu.

Aflat la a patra ediţie, Grand Prix Nova 2016 susţine în continuare performanţa în Inovaţie şi face din Bucureşti punctul de întâlnire al celor ce sunt acum sau vor deveni curând vizionarii viitorului pe unde sonore.

Organizator: Radio România

Parteneri: Institutul Polonez, Teatrul Odeon, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică- I.L. Caragiale Bucureşti, UNITER

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.