Iohannis explică din nou decorarea lui Octav Bjoza

Președintele Klaus Iohannis a respins marți criticile care i-au fost aduse în legătură cu decorarea președintelui Asociației Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza, considerându-le ca nefondate.

„Am ţinut să dau un semnal prin această decorare, unul care arată preţuirea mea pentru foştii deţinuţi politici. Nu m-am referit doar la cei din perioada comunismului. Decoraţia s-a dat preşedintelui Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, un om de mare ţinută care a onorat asociația. Nu am putut constata vreun fel de semn de întrebare care ar plana asupra persoanei domnului Bjoza. Acele acuzaţii nu mi se par fondate. E uşor de terminat discuţia: cum poate cineva care, pe vremea legionarilor avea trei ani, să fie considerat legionar? Nu există niciun temei ca să îl bănuim de simpatii doctrinar legionare. Întreaga discuţie a fost forţată. Cred că a fost un act reparatoriu, fiindcă AFDP şi foştii deţinuţi politici nu au fost băgaţi în seamă”, a spus președintele întrebat în legătură cu criticile ce i-au fost aduse pe acest subiect.

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului a critica decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a-l decora pe Octav Bjoza cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional Steaua României. „MCA România ia act, cu dezamăgire, de decizia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler unui deţinut politic care se afişează public cu un partid susţinator al Mişcării Legionare şi al neo-nazismului”, afirma Centrul într-un comunicat.

Bjoza s-a declarat revoltat de această reacție a Centrului, precizând că nu este legionar și nu are astfel de simpatii.

Ulterior apariției comunicatului Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, jurnaliști, politicieni sau intelectuali apropiați de Traian Băsescu au lansat o serie de atacuri la adresa președintelui Iohannis și a consilierului Andrei Muraru pe această temă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.