Iohannis n-a spus nici un cuvînt despre imixtiunea serviciilor secrete în Justiţie

În timp ce întreaga societate discută despre dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă, privind imixtiunea serviciilor secrete în actul de Justiţie, preşedintele Iohannis pare să nu fi auzit ce fac Florian Coldea şi Codruţa Kovesi, fiind extrem de preocupat de războiul său cu Dragnea şi Tăriceanu, cei care i-au lăsat partidul (partidele) să guste din tărîţele Opoziţiei!

N-a putut să se abţină nici măcar la prima şedinţă a Noului CSM, unde toată lumea aştepta să facă o cît de mică referire la protejarea Justiţiei faţă de imixtiunea unor instituţii de forţă ale statului în actul de Justiţie.


Din contră, în Mesajul prezidenţial au fost introduse cîteva propoziţii ce par scrise chiar de către Kovesi şi Coldea:

Pe de altă parte, sistemul judiciar nu se poate izola… Un stat puternic este un stat cu instituții puternice, care colaborează, este ceea ce se numește colaborarea loială între instituțiile statului. Și mă aștept de la dumneavoastră să aveți o colaborare loială cu toate instituțiile și autoritățile statului. Un izolaționism ar fi contraproductiv, fiindcă dumneavoastră, judecătorii, procurorii, nu sunteți doar persoanele care aplică legea și au grijă să fie respectată, ci sunteți repere morale”!


Orice om informat îşi aduce instantaneu aminte de declaraţia Liviei Stanciu, pe cînd era preşedinta ÎCCJ, în care susţinea că Instanţa Supremă este partenera DNA, aceasta din urmă fiind condusă chiar de Laura Codruţa Kovesi!

Culmea este că preşedintele Iohannis vorbeşte despre „colaborarea” magistraţilor cu celelalte „instituţii ale statului” în acelaşi timp în care clamează „independenţa” Justiţiei! Or, şi un copil de grădiniţă îşi dă seama că „independenţă” înseamnă să judeci lucrurile pe baza propriilor convingeri, neinfluenţat de alţii!


Să nu fi auzit Klaus Iohannis înregistrările cu predecesorul său de la Cotroceni, fostul preşedinte Traian Băsescu, despre felul în care se negociau sentinţele chiar de către Kovesi şi Coldea, oameni care conduc şi azi „instituţiile statului”? Cu aceste instituţii trebuie Justiţia să continue „colaborarea” în viitor?


Îmi este greu să cred că Iohannis nu a aflat de sentinţa dată de Curtea de Apel Bucureşti la sfîrşitul anului trecut în Dosarul 5454/2/2016, prin care instanţa a anulat Hotărârea nr. 434/17.05.2016 emisă de Secţia pentru judecători a CSM, referitoare la „consilierul de etică”, adică trimisul serviciilor în rîndul magistraţilor, tocmai ca semn al „colaborării” Justiţiei cu Serviciile!


La fel de greu îmi este să cred că Preşedintele nu a auzit de declaraţia generalului SRI Dumbravă, care spunea că Justiţia este „cîmpul tactic” al Serviciilor!

La toate aceste imixtiuni ale Serviciilor în actul de Justiţie, Iohannis nu a găsit de cuviinţă să scoată măcar un cuvînt, o silabă! Tot focul său s-a revărsat pe politicieni, însă nu pe toţi, ci doar faţă de aceia care i-au creat insomnii în ultima vreme, mai ales după alegerile din 11 decembrie 2016. Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu sînt ţintele sale: „Președintele Camerei Deputaților este o persoană condamnată penal și cu urmărire penală în curs. Președintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală”. Astea sînt pentru Iohannis „circumstanțe îngrijorătoare”, nu felul în care Kovesi şi Coldea aranjau, alături de Sebastian Ghiţă, procese penale pentru schimbarea acţionariatului la Realitatea TV sau condamnarea lui Dan Voiculescu, patronul de la Antena 3!


Klaus Iohannis are, totuşi, dreptate cînd vorbeşte despre pericolul imixtiunii politicului în actul de Justiţie. El este real şi trebuie evitat. Problema este însă dacă Preşedintele se referă la toţi politicienii sau doar la adversarii săi, căci mulţi dintre cei care au avut astfel de imixtiuni îi sînt acum alături şi l-au ajutat chiar să devină şeful statului.


Acolo, în sala CSM, era şi judecătoarea Gabriela Baltag, cea care a fost în permanenţă o apărătoare a independenţei Justiţiei, dar care a fost sancţionată pentru „îndrăzneala” sa de către Inspecţia Judiciară. N-am auzit ca Preşedintele s-o cheme vreodată pentru a afla de la acest magistrat curajos la ce se referea Asociaţia Magistraţilor din România, pe care Gabriela Baltag a condus-o, cînd vorbea despre adevăratele pericole la adresa „independenţei” Justiţiei. Nu-şi aduce aminte că tocmai Gabriela Baltag solicitase demiterea Laurei Codruţa Kovesi după „Cazul Rarinca”?


Într-o formulare ciudată, ca să folosesc un termen mai blînd, Iohannis a spus în faţa Noului CSM: „Întregul aparat de stat, toate instituțiile statului, trebuie nu doar să conștientizeze importanța acestui lucru, ci să se implice activ pentru a sprijini sistemul judiciar în a rămâne independent! Cum e posibil ca, la un asemenea nivel, însuşi Preşedintele să spună că „toate instituţiile statului”, deci inclusiv Serviciile, trebuie „să se implice activ pentru a sprijini sistemul judiciar în a rămâne independent”, cînd „independenţa” Justiţiei înseamnă tocmai ca aceste instituţii să-şi vadă de treaba lor şi să lase Justiţia în pace!


Şi, ca să nu lase nici o îndoială, Klaus Iohannis le-a mai dat celor din CSM un sfat: „Ar fi greşit, după părerea mea, să vă izolaţi şi să nu comunicaţi cu celelalte instituţii”! Ei, ziceţi aşa, domnule Preşedinte, deci „independenţă” înseamnă „izolare”! Ar trebui ca toţi magistraţii, nu numai Codruţa Kovesi, să se ducă mai întîi la K2, K4 sau T14 înainte de a da o sentinţă sau de a soluţiona un dosar?


Nu vreau să mai amintesc aici de sentinţele privind casele din Sibiu ale Preşedintelui, sentinţe pe care, public, le-a considerat ilegale, nici de albirea dosarelor lui Traian Băsescu, nici de NUP-ul dat lui Dacian Cioloş taman cînd devenise Prim-ministru, dar întreb: aceste lucruri s-au petrecut pentru că Justiţia este „independentă” sau pentru că ea a colaborat cu „instituţiile statului”?


Înainte de a-şi încheia discursul, Klaus Iohannis a spus: „Sigur, o să spună unii că Președintele, acum, bate câmpii, fiindcă nu există nicio intenție de a face așa ceva. Dar eu cred că Președintele trebuie să spună lucruri și preventiv”! Nu ştiu ce „o să spună unii”, ştiu însă că şi acest mandat prezidenţial are un sfîrşit şi, „preventiv”, chiar şi Iohannis ar trebui să nu uite că este tot un politician, nu un Zeu sau o lacrimă de cristal! Ţîfna sa continuă dovedeşte acest lucru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.