Ironia istoriei din spatele anunțului construirii unui nou canal Suez

Egiptul va construi un nou canal, în lungime de 72 de km, paralel cu actualul Canal Suez, pentru a facilita traficul maritim, dar și pentru a crea circa un milion de locuri de muncă. Din consorțiul care se va ocupa de aceasta întreprindere uriașă va face parte și armată egipteană, alături de o companie din Arabia Saudita. Participarea armatei a fost justificată prin rațiuni de securitate națională.

Proiectul a afost anunțat și de fostul președinte, islamistul Mohamed Morsi, arestat în acest moment și aflat în așteptarea procesului. El a fost acuzat de armată, în acel moment, că dorește să ofere contractul Qatarului. Armata s-a opus atunci proiectului, tot din rațiuni de securitate națională.

”Acest proiect gigant urmărește construirea unui nou canal Suez, paralel cu canalul actual, în lungine de 72 de km”, a spus Mohab Mamich, președintele autorității care exploatează acum această cale de navigație.

Potrivit lui, proiectul va duce la crearea a circa un milion de locuri de muncă, o bulă de oxigen pentru Egipt, unde rata șomajului a ajuns la 20%. Mai mult, odată ce va fi dat în folosință și noul canal, Egiptul sugerează ca speră la o rentă de 13 miliarde de dolari pe an pentru oferirea în expoloatare a canalului Suez, față de de 5 miliarde de dolari în acest moment.

Președintele, generalul Abdel Fattah al-Sisi, a făcut apel la toți egiptenii să contribuie, alaturi de băncile autohtone la finanțarea proiectului, estimat la 4 miliarde de dolari. ”Vrem ca toți egiptenii sa dețină acțiuni la acest proiect”, a spus președintele, cerând fiecărui cetatean să ofere 100 de lire egiptene (circa 10 euro), iar in cazul egiptenilor care trăiesc în strainătate – 100 de dolari.

Potrivit lui Mohab Momich, proiectul implică săparea unui canal de 35 de km și largirea a 37 de km din actualul canal. Totul ar trebui să dureze circa 3 ani. Efectul va fi că navele ce vor să traverseze canalul Suez vor avea de așteptat doar 3 ore și nu 11 ore, cum se întâmplă acum.

Susținătorii îl compară pe al-Sisi cu fostul președinte Gamal Abdel Nasser, colonelul care a condus o lovitură de stat împotriva monarhiei, în 1952, și a arestat mii de membri ai Fraților Musulamni. În 1956, Nasser a naționalizat Canalul Suez, o mișcare care a dus la o invazie a Marii Britanii, Franței si Israelului, soldată însă cu un eșec și marcând declinul clar al puterii britanice în fața SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.