ISIS revendică cel mai sângeros atac armat din istoria SUA

Un atac armat a avut loc duminică la primele ore ale dimineții în clubul de noapte Pulse, pentru homosexuali, din Orlando, statul american Florida. 50 de persoane şi-au pierdut viața şi alte 53 au fost rănite, în masacrul considerat cel mai sângeror din istoria SUA. Martorii au descris scene de oroare, cu victime care cădeau ca secerate și sânge peste tot.

Bărbatul înarmat a intrat în club şi a deschis focul la întâmplare. Atacatorul, în vârstă de 29 de ani, este Omar Mateen, cetăţean american de origine afgană, supectat de legături cu gruparea teroristă Stat Islamic. El a acționat singur și a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliția.

Conform CNN și BBC, Omar Mateen a sunat la 911 înainte de atac și a jurat credință grupării jihadiste Statul Islamic. Bărbatul ar fi fost de altfel vizat în 2014 de o investigație a FBI, dar nu se știe încă exact despre ce a fost vorba, potrivit Washington Post.

Potrivit autorităților, pe lângă cele 50 de persoane care și-au pierdut viața, alte 53 au fost rănite, fiind lansat un apel la donatorii de sânge.

La câteva ore după ce atacatorul a deschis focul în incintă, şeful poliţiei din Orlando, John Mina, anunţa că aproximativ 20 de persoane au fost ucise, alte 42 de fiind transportate pentru a primi îngrijiri medicale.

John Mina a mai precizat atunci că atacatorul, care avea asupra lui o armă de asalt şi una de mână şi părea că „s-a pregătit şi organizat”, a fost împuşcat mortal, informează ediţia online a CNN.

Fox News a susţinut că bărbatul ar fi fost în atenţia FBI pentru activităţi teroriste, iar numele său a creat suspiciuni privind o posibilă legătură a acestuia cu fundamentalismul islamic. Tatăl lui Omar Mateen a spus însă că atacul nu a avut nicio legătură cu religia”:

“Mateen a văzut doi bărbaţi care se sărutau în faţa soţiei şi fiului lui şi s-a înfuriat. Mi-a spus în felul următor: „Se sărutau şi se atingeau în faţa fiului meu! Şi apoi, când eram la baie, am văzut iar bărbaţi în timp ce se pupau”.

Omar Seddique Mateen era căsătorit și avea un băiat în vârstă de trei ani.

Update 23.30: Americanul de origine afgană este descris de apropiaţi ca fiind impulsiv și instabil, notează AFP.

Omar Mateen s-a născut la New York în 1986, dar s-a mutat cu familia în Florida, unde a urmat cursuri de drept la Universitatea de stat Indian River.

Potrivit unor acte juridice consultate de AFP, în 2009 s-a căsătorit cu prima soţie alături de care a stat până în 2011, când a dovorţat.

Femeia a declarat cotidianului Washington Post, sub protecţia anonimatului, că aceasta a bătut-o de mai multe ori şi că era instabil. A fost salvată, în cele din urmă, de părinţii bărbatului agresiv, care au ajutat-o să fugă din apartamentul conjugal, după care nu l-a mai revăzut niciodată

„Mă bătea. Ajungea acasă și începea să mă lovească pentru că rufele nu erau spălate sau alte lucruri de genul ăsta”, a povestit ea, adăugând că „era o persoană instabilă”.

„Părea normal” la început, nu foarte religios, prezent frecvent pe la sala de sport, a mai spus fosta soție, care își aminteşte aminte de unele poze făcute de Omar Seddique Mateen deghizat în ofițer al poliției din New York.

La vremea respectivă, el lucra ca gardian într-un centru pentru infractori minori și din acest motiv avea un permis de portarmă.

Update 22.28 Preşedintele Klaus Iohannis a scris pe, Facebook, că este „profund întristat” de vestea tragediei dintr-un club din Orlando.

„Sunt profund întristat de vestea tragediei care avut loc într-un club din Orlando, Florida. În aceste momente dificile, România este alături de Statele Unite ale Americii, partener strategic al ţării noastre, cât şi de poporul american. Îmi exprim întreaga solidaritate şi transmit sincere condoleanţe familiilor victimelor”, a scris Iohannis.

Update 21:55 Organizația teroristă Stat Islamic a revendicat atentatul pe agenția de știri folosită în mod obișnuit de ISIS pentru a-și face publice anunțurile, informează Reuters.

Update 21.40 /Barack Obama condamnă un act de „terorare și ură”

Președintele american, Barack Obama, a condamnat duminică drept „un act de teroare și de ură” cel mai sângeros atac armat din istoria Statelor Unite.

„Niciun act de teroare și de ură nu poate schimba cine suntem”, a declarat președintele într-o scurtă alocuțiune din direct de la Casa Albă. Obama a afirmat că „FBI (poliția federală) a făcut bine că a deschis o anchetă pentru terorism”.

El a mai ordonat ca drapelele de pe toate clădirile federale să fie coborâte în bernă ca omagiu adus victimelor.

Update 20.57 Poliția din California a arestat un bărbat care avea asupra sa arme de atac, muniție și posibile dispozitive explozive și care ar fi spus că se afla în zona Los Angeles pentru parada gay, transmite publicația Los Angeles Times, preluată de Reuters.

Update 20:40 Surse din cadrul forțelor de ordine au declarat pentru NBC News că bărbatul care a deschis focul a sunat la 911 cu câteva momente înainte de atac și a declarat că îi jură credință liderului ISIS.

Într-o postare pe pagina sa de internet, MSNBC a transmis că Mateen a jurat credință liderului SI Abu Bakr al-Baghdadi.

Update 20.29: Potrivit Fox News, suspectul era cunoscut de FBI încă din 2013 de către FBI, a transmis duminică televiziunea de știri Fox News, preluată de Reuters. Potrivit Fox News, care citează surse nenumite, FBI ar fi deschis anterior un dosar pe numele lui Mateen.

Update 17:25 Potrivit unui nou bilanț al poliției, atacul s-a soldat cu 50 de morți și 53 de răniți. Este cel mai sângeros atac armat din istoria modernă a SUA. Primarul orașului a declarat starea de urgență. Bilanțul precedent vorbea de 20 de morți și circa 40 de răniți.

Ancheta este condusă de FBI, iar autoritățile au spus că cel mai probabil e vorba de un act izolat de terorism intern, deși suspectul ar fi avut simpatii islamiste.

Update 17.18: Atacatorul a fost identificat drept Omar Mateen, american de origine afgană.

Update 14.32: Poliția a anunțat circa 20 de morți în atacul armat din clubul de noapte din Orlando.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.