Israelul începe o ofensivă terestră de proporții în Gaza

Forțele armate israeliene au început o ofensivă terestră în Gaza în seara zilei de joi, a anunțat premierul israelian Benjamin Netanyahu. Armata israeliană a precizat că în ofensivă sunt implicate infanteria, unitățile de tancuri, geniștii și forțele aeriene, precum și cele navale, toate acționând cu susținerea serviciilor de informaţii.

”Israelul este determinat să-și protejeze cetățenii. Operațiunea va continua până când scopurile vor fi atinse: să readucem liniștea cetățenilor noștri pentru o perioadă lungă de timp și să lovim în mod grav Hamas și alte organizații teroriste”, se arată într-un comunicat al cabinetului israelian. Comunicatul mai precizează că unul dintre scopurile ofensivei este de a distruge tunelurile prin care palestinienii din Gaza fac contrabandă prin Peninsula Sinai.

Înainte de lansarea operațiunii terestre, aviația și artileria israeliene au lansat un val masiv de lovituri asupra Fâșiei Gaza.

Armata israeliană a mobilizat peste 40.000 de rezerviști pentru o posibilă ofensivă. În cadrul ultimei ofensive terestre în Gaza, în noiembrie 2012, Israelul a mobilizat 30.000 de rezervişti. După ultima mare operațiune terestră în Gaza, Plumb Topit, care a avut loc în decembrie 2008-ianuarie 2009, a urmat o perioada relativ lungă de calm.

În cursul zilei de joi, negociatorii israelieni au fost de acord cu un plan de încetare a focului mediat de Egipt, însă Hamas nu a acceptat condițiile, după cum nici guvernul israelian nu și-a dat acordul în mod clar. Mai mult, în jurul orei 22.00, ora României, Hamas a lansat mai multe rachete asupra Tel-Aviv-ului. Sistemul antirachetă Iron Dome a reușit să intercepteze proiectilele. Hamas a bombardat teritoriul israelian și în cursul zilei joi, chiar în timpul unei încetări a focului de câteva ore, decisă în scop umanitar. Au fost lansate rachete asupra orașelor Ashkelon și Ashdod.

Înainte de începerea ofensivei terestre, armata israeliană a lansat circa 10.000 de fluturași prin care îi avertiza pe palestinienii din Gaza că trebuie să își părăsească locuințele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.