Jurnalistul Victor Roncea vrea să-l dea în judecată pe Maximilian Katz şi ONG-ul său

Jurnalistul Victor Roncea ne-a trimis la redacţie Notificarea către Maximilian Katz, fostul „rege” al duty-free-urilor, prin care-l somează să-şi retragă acuzaţia de antisemitism lansată la adresa sa şi publicată în Raportul ONG-ului MCA, acuzaţie de care a aflat din articolul nostru din Cotidianul. În caz contrar, Roncea îl avertizează pe Katz că-l va acţiona în judecată.

De asemenea, jurnalistul îl somează pe Maximilian Katz să-şi ceară public scuze şi să consemneze pe site-ul MCA că „Raportul” privind Antisemitismul în România a fost modificat. Vă prezentăm mai jos Notificarea semnată de jurnalistul Victor Roncea:


„N O T I F I C A R E

Domnule Katz Marco Maximilian,

Am aflat cu surprindere din presă (Cotidianul.ro – Analiza publicată în trei părţi cu titlul “Antisemitismul vânat de amatori nu produce decât zgomot şi resentimente”) ca sunt nominalizat, la “surse de antisemitism şi negaţionism”, într-un aşa zis “Raport de monitorizare – 2009-2014” al ONG-ului Dvs, “MCA România”. E drept, din câte am observat, mă aflu într-o companie selectă: vrednicul de pomenire Părinte Justin Pârvu şi regretatul istoric prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu, eminescologul Constantin Barbu, discipol al lui Constantin Noica şi jurnalistul Ion Cristoiu, Academia Română şi Preşedinţia României dar şi doi evrei sadea: Teşu Solomovici şi rabinul “antisemit” Eli Kaufman, cetăţean… israelian, ceea ce nu ştiu dacă sunteţi şi Dvs.

Având în vedere că ceea ce Dvs intitulaţi pompos “Raport” a fost transmis presei din România şi altor instituţii din ţară şi străinătate, cu aserţiunile mincinoase şi ştampila de “antisemit” aplicată persoanei mele, vă somez public şi oficial ca în termen de cinci zile de la prezenta Notificare să îndepliniţi următoarele cerinţe:

1. Să eliminaţi întregul paragraf care se referă la subsemnatul din “Raportul de monitorizare – 2009-2014” al “MCA România”.

2. Să introduceţi vizibil, imediat după titlul “Raportului” revizuit şi repostat pe site-ul Dvs, anunţul că noua versiune prezintă modificări în conținut, respectiv că aţi îndreptat o serie de alegaţii nereale.

3. Să retransmiteţi listei Dvs. de corespondenţă oficială “Raportul” cu menţiunea că l-aţi corectat.

Consider că este o jignire asocierea mea cu antisemitismul, care este o acuzație gravă și pe drept penalizată de Lege, aşa cum ar trebui să fie sancţionat şi antiromânismul.

Vă solicit totodată să prezentați public scuze pentru această acuză nefondată formulată de ONG-ul Dvs, prin care mi se aduc grave prejudicii la nivel naţional şi internaţional.

Luni, 21 Septembrie 2015

Victor Roncea”.

Textul la care face referire Victor Roncea se găseşte în „Raportul de monitorizare. 2009-2014”, alcătuit de „Centrul de Monitorizare şi Combatere a Antisemitismului în România”, condus de Maximilian Katz, depre care cotidianul.ro a publicat recent un întreg serial. Iată pasajul referitor la Victor Roncea:

Victor Roncea, jurnalist freelancer ultra-religios, extremist și președinte al unui ONG, publică pe blogul său, precum și pe alte site-uri afiliate, o serie de articole și interviuri cu caracter antisemit. Este unul dintre susținătorii lui Justin Pârvu, fost membru al Mișcării Legionare și negaționist notoriu, fost preot la mânăstirea „Petru Vodă”. Împreună au militat împotriva mai multor decizii administrative pe care mai mulți protestatari religioși le-au atribuit unei puteri supranaturale de natură malefică al cărei unic scop ar fi să fure sufletele oamenilor, în special ale românilor.

Victor Roncea a publicat, în mod constant, articole și interviuri în care sunt omagiați membrii Mișcării Legionare și mareașalul Ion Antonescu. Tot el este autorul unui interviu cu părintele Justin Pârvu în care acesta neagă explicit Holocaustul din România (detalii în capitoul despre antisemitismul religios).

În anul 2012, Victor Roncea și academicianul Gheorghe Buzatu (Buzatu a decedat în 2013), un istoric notoriu pentru simpatiile legionare și antonesciene, au publicat lucrarea „Documente din arhiva Corneliu Zelea Zodreanu”, vol. IV, la editura Tipo Moldova, dedicată cultului lui Zelea Codreanu. Unele dintre acțiunile demarate împotriva unor evrei români sunt făcute prin intermediul unei asociații pe care o patronează, Asociația „Civic Media”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.