Kievul și separatiștii bat din nou palma

Reprezentanţii Kievului şi ai separatiştilor s-au înţeles, sâmbătă, asupra unui armistiţiu şi creării unei zone demilitarizate pe o rază de 30 de kilometri în estul Ucrainei, au anunţat cele două tabere după negocieri purtate la Minsk, transmite AFP.

„Am semnat un memorandum”, a declarat emisarul Kievului, fostul preşedinte Leonid Kucima.

Acesta a precizat că documentul, care nouă puncte, prevede, în special, încetarea utilizării armelor şi o retragere cu 15 kilometri de la linia de contact a artileriei grele a celor două tabere.

Documentul constituie o ocazie pentru „crearea unei zone de încetare a focului pe o rază de cel puţin 30 de kilometri”, a spus Kucima.

Cele două părți au convenit să nu utilizeze arme grele în zonele populate şi să interzică avioanelor de luptă şi avioanelor fără pilot să survoleze zona de securitate care se va afla sub supravegherea OSCE, a explicat Leonid Kucima.

Memomorandumul mai prevede ca „toate grupurile armate, echipamentele militare, toţi combatanţii şi mercenarii” să nu pătrundă în această zonă.

Igor Plotniţki, reprezentantul separatist al „Republicii Populare Lugansk a declarat că „ar trebui creată o zonă de securitate completă”, adăugând că statutul regiunilor Lugansk şi Doneţk, controlate de separatişti, nu au fost discutate.

„Noi avem opinia noastră pe această temă, iar Ucraina o are pe a sa”, a spus „premierul” autoproclamatei Republici autoproclamate Doneţk, Aleksandr Zaharcenko.

La începutul acestei luni, reprezentanţi ai Ucrainei, separatiştilor, Rusiei şi OSCE au încheiat la Minsk un „protocol de încetare a focului”, care a permis dezescaladarea violenţelor fără a le opri însă complet.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.