Klaus Iohannis nu vrea ca Victor Ponta să-şi dea demisia din fruntea Guvernului

În ochii unora, ar putea părea ciudată această constatare că tocmai cel care i-a cerut lui Victor Ponta să demisioneze din funcţia de prim-ministru nu vrea, totuşi, ca acesta să-şi dea demisia! La rigoare, însă, veţi vedea că lucrurile nu sînt atît de contradictorii, ci au explicaţii cît se poate de logice şi ar trebui să-i pună pe gînduri pe liberali.

Victor Ponta a spus în repetate rînduri că îşi prezintă imediat demisia dacă preşedintele Iohannis garantează public că va numi premier tot pe cineva din PSD. Cu alte cuvinte, avem promisiunea publică din partea lui Victor Ponta că-şi va demisia, şi aici nu mai este loc de întors, în sensul că se va răzgîndi, întrucît o asemenea decizie l-ar distruge complet ca om politic în ochii opiniei publice.

Ce ar presupune o asemenea demisie, în condiţiile puse de Victor Ponta? Demisia lui înseamnă automat şi demisia întregului Guvern. Conform promisiunii solicitate, Klaus Iohannis ar desemna un nume din PSD care, la negocierile constituţionale, promite constituirea unei majorităţi parlamentare.

Asta nu înseamnă că, în mod automat, acea persoană de la PSD devine prim-ministru, ci se va intra pe procedurile constituţionale, în sensul că, în termen de 10 zile, persoana desemnată trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului cu un guvern şi un program de guvernare cu care trebuie să obţină majoritatea voturilor din camerele reunite. Abia atunci, conform Constituţiei, întregul cabinet va depune jurămîntul în faţa preşedintelui, consfinţind încheierea procedurii.

Dar, pe acest drum, există varianta în care, deşi a fost nominalizat cineva de la PSD, Cabinetul propus nu obţine voturile necesare în Parlament! În acel moment, preşedintele ar fi absolvit de promisiunea publică făcută înainte de demisia lui Victor Ponta şi ar lăsa PNL să nominalizeze pe cineva! Dacă guvernul propus obţine voturile necesare pentru programul de guvernare, în mod cît se poate de democratic, preşedintele poate să fie mulţumit că are, în sfîrşit, „Guvernul meu”, pe care nimeni nu l-ar mai putea contesta!

În ambele situaţii, Ponta ar dispărea din fruntea Guvernului şi, odată cu el, problema României, în sensul că nu mai aveam un premier în stare de judecată. Adică exact ce-şi doreşte acum toată lumea, inclusiv o bună parte din PSD: ca Ponta să plece! Cu toate acestea, această variantă sigură de a scăpa de Victor Ponta nu este urmată de Klaus Iohannis, ceea ce nu are cum să nu ne pună pe gînduri.

Dacă nu este vorba despre un joc meschin al PNL, în complicitate cu Klaus Iohannis, pe care l-am mai sugerat în editorialele noastre, în care să se dorească doar ca Ponta să fie „pîrpolit” la foc mic pînă la alegeri, astfel încît efectul „tocării” zilnice să aducă un avantaj electoral pentru PNL, atunci înseamnă că, realmente, PNL nu este sigur că, după demisia lui Ponta, va putea construi o majoritate parlamentară cu care să cadă prima propunere din partea PSD şi s-o treacă pe a doua, din partea PNL! Altfel, i-ar cere lui Iohannis să accepte propunerea lui Victor Ponta şi, prin vot în Parlament, să dărîme guvernul cu care va veni Numitul de la PSD, după care, tot prin vot, să-şi treacă propriul guvern! Recunoaşteţi, e atît de simplu!

Cu toate acestea, PNL preferă acest joc cu moţiunile de cenuzură sortite eşecului, sperînd ca Gabriel Oprea şi ai săi să rupă legăturile cu PSD, adică tocmai cu partidul care i-a băgat în Parlament! Oprea a declarat de mai multe ori că „UNPR nu votează împotriva guvernului din care face parte”, dar liberalii nu vor să înţeleagă că, dacă Ponta îşi dă demisia, condiţia UNPR nu mai este valabilă, căci, din momentul demisiei premierului, acel guvern nu mai există! Oprea a spus chiar mai mult: că susţine guvernul Ponta, fără să precizeze dacă susţine şi un alt guvern PSD! Chiar aşa, nimeni să nu sesizeze dedesubturile acestei situaţii descrise de Oprea? Sau, cu adevărat, PNL a vrut doar să scape de singura moţiune pe care putea s-o depună în această sesiune parlamentară, cu un text sortit eşecului, ca nu cumva să fie acuzaţi că nu fac Opoziţie?

În aceste condiţii, nu putem să scoatem din calcule şi varianta teribil de periculoasă că PNL vrea doar să-l amăgească pe Gabriel Oprea în operaţiunea de dărîmare a Guvernului Ponta, intenţionînd apoi să practice un şantaj parlamentar, în care să propună fără majoritate pe cineva de la PNL, care, netrecînd de votul în Parlament, ar duce la o nouă propunere care, sub ameninţarea dizolvării Parlamentului, să treacă fără probleme din cauza perspectivei ca parlamentarii să plece mai devreme acasă!

Mi-e teamă că acesta este motivul pentru care nici Klaus Iohannis, nici PNL nu vor să accepte demisia lui Victor Ponta, căci le este teamă că alt guvern PSD ar trece cu aceeaşi majoritate parlamentară de acum! Iar această situaţie ar arăta că PNL, sub conducerea Gorghiu-Blaga, nu are forţa necesară să-şi impună un guvern pe cale strict democratică! O asemenea concluzie i-ar scoate din scenă şi pe Alina Gorghiu, şi pe Vasile Blaga, dar şi pe Cătălin Predoiu, creîndu-i o problemă uriaşă chiar şi lui Klaus Iohannis.

Şi atunci, păcălind opinia publică, atît PNL, cît şi Klaus Iohannis se joacă de-a şoarecele şi pisica, într-un mod care s-ar putea să devină curînd semnul neseriozităţii, cu un Victor Ponta care vrea să plece şi nimeni nu-i acceptă demisia!

Strategia aceasta a jocului meschin, urmînd tehnica şantajului, o cunosc foarte bine cei din PDL, dar şi însuşi Klaus Iohannis. În 2009, cînd chiar actualul preşedinte a fost propunerea alianţei PSD-PNL pentru funcţia de prim-ministru, Traian Băsescu l-a refuzat şi a făcut mai multe propuneri inacceptabile pentru o majoritate evidentă (Negoiţă, care a renunţat, şi Croitoru), după care, tot sub ameninţarea şantajului cu dizolvarea Parlamentului, a trecut un nou Guvern Boc!

Asta vor PNL şi Klaus Iohannis? Să ne demonstreze că sînt la fel ca Traian Băsescu şi că PNL este doar numele sub care se ascunde, de fapt, PDL? Eu cred că este un joc periculos, ca o ruletă rusească, pe care-l joacă PNL şi Iohannis. Pînă acum au tras în gol, dar cartuşul este încă pe ţeavă.

P.S. La Adunarea Generală a ONU, care are loc în SUA, sînt prezenţi peste 100 de şefi de stat. Vreau şi eu o informaţie: toţi au venit cu soţiile, conform vreunui protocol obligatoriu, sau doar Carmen Iohannis a fost acceptată la parada modei şi la acel photo shooting cu americanii de origine română?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.