×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum un minut
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:41
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Despre UE, ”solidaritate”, gaze și imigranți
La Bruxelles, provizoriu înseamnă definitiv

Un stat UE care se confruntă cu o criză urgentă de gaze poate să ceară asistență transfrontalieră de la statele învecinate, conform noilor reguli de cooperare aprobate de Parlamentul European, se arată într-un comunicat de presă emis marți de legislativul UE.

Noile reguli grupează statele membre în ”patru grupuri de risc” (până acum erau șapte ”grupuri de cooperare regională”) care vor participa în ”cooperare asociată riscului” și vor lua măsuri comune de evaluare a riscului, de prevenire și de reacție în situații de urgență. Aprovizionarea cu gaz a țării care va cere spriinul în virtutea ”folosirii solidare a gazelor” (așa cum o numește comunicatul de presă) va deveni o prioritate pentru țările care vor oferi ajutorul și care vor fi identificate în primul rând în grupul de risc al statului care solicită sprijin. Vor exista apoi trei niveluri de criză privind alimentarea cu gaze - alertă timpurie, alertă și urgență - pe care statele membre le vor putea notifica spre Comisia Europeană și spre autoritățile competente din grupurile lor de risc și din statele membre învecinate. Foarte important, Comisia Europeană va putea cere acces la orice contract de alimentare cu gaze important pentru siguranța resurselor (care reprezintă 28% din consumul anual de gaz în statul membru). Comisia poate cere și detalii privind alte acorduri comerciale relevante pentru încheierea unui contract de alimentare cu gaz, inclusiv contracte privind infrastructura.

Nimic mai frumos și în spiritul european imaginat de părinții fondatori ai UE, de cooperare între națiunile unei Europe tot mai unite si mai aproape de cetățenii ei. Pentru că, spune raportorul PE Jerzy Buzek (fost premier liberal al Poloniei), ”cetățenii noștri nu trebuie privaţi de alimentarea cu gaze a casele lor. Statele membre se angajează să se ajute în cazul în care alimentarea cu gaze a cetățenilor este întreruptă. Noul regulament va întări cooperarea regională în planificarea situațiilor de urgență și în prevenirea crizelor, iar contractele pentru gaze vor fi mai transparente".

Doar că aceeași utilizare repetata a termenului ”solidaritate” europeană s-a observat recent într-un alt dosar, mult mai fierbinte, de la Bruxelles. Săptămâna trecuta, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a respins plângerile înaintate de către Slovacia și Ungaria cu privire la cotele obligatorii de relocare a imigranților, adăugând că Bruxellesul își păstrează dreptul de a impune acest sistem statelor membre. ”Curtea respinge acțiunea înaintată de către Slovacia și Ungaria îndreptată împotriva mecanismului provizoriu pentru relocarea obligatorie a solicitanților de azil”.

Care este fundamentul în virtutea căruia Comisia Europeană poate impune în statele membre o politică respinsă de guvernul național (și chiar de populație – cazul referendumului privind migrația din Ungaria, cu o participare ce-i drept slabă)? A spus-o imediat comisarul pentru migrație, Avramopoulos: ”Trebuie să fie clar că acum statele membre trebuie să arate solidaritate”. A spus-o mai devreme și președintele Comsiiei Europene, Juncker, când a respins solicitarea Ungariei ca UE să plătească pentru gardul de la frontiera cu care, susține Viktor Orbam, a apărat Europa de imigranți: ”Solidaritatea nu vine a la carte. E o stradă cu dublu sens. Sunt momente în care statele membre se pot aștepta la sprijin, momente în care, în schimb, trebuie să fie gata să contribuie”.

Așadar, la ce să ne așteptăm, în special ca țară care va fi, mai mult ca sigur, furnizoare în grupul ei de risc, de la ”folosirea solidară a resurselor de gaz”? ”Solidaritatea” și ”mecanismele provizorii” au început să se transforme din decizii ad-hoc, temporare, luate de liderii politici naționali din UE, în legi obligatorii a căror aplicare va fi supravegheată de birocrații Comsiei, de la migrație și gaze (acum), până la chestiuni poate și mai sensibile în viitor. Refuzul va fi sancționat la Curtea Europeană de Justiție, iar Berlinul ”nu va concepe” neacceptarea verdictului (așa cum a declarat Angela Merkel în cazul cotelor migratiei si al refuzului Ungariei).

O iarnă în care Kremlinul ar lua decizia să scadă presiunea gazelor poate fi depășită cu măsuri temporare de ajutor, în cazul în care unele state refuză sa fie solidare. Dar dacă situația persistă, ”Comisia Europeană va avea acces la orice contract de alimentare cu gaze important pentru siguranța resurselor (care reprezintă 28% din consumul anual de gaz în statul membru) și va avea acces si la detalii privind alte acorduri comerciale relevante pentru încheierea unui contract de alimentare cu gaz, inclusiv contracte privind infrastructura”, așa cum arată comunicatul de presă citat.

Desigur, țara care acordă sprijinul de urgență, din solidaritate, ”se poate aștepta la sprijin”, așa cum a spus președintele Jean-Claude Juncker. Doar că ultimele luni arată pentru România și alte state estice că ”sprijinul” constă în vizite ale președintelui Frantei care le transmite că șoferii, faianțarii și tâmplarii lor fac dumping social în Vest și trebuie întorși acasă și mesaje cum că nivelul de dezvoltare le va impinge în viteza a doua a UE, altfel o Uniune tot mai solidară și mai aproape de cetățenii ei.

Călin MarchieviciPublicat Marţi, 12 septembrie 2017
1975
 | 11
 | 15
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
nae girimea
+8
UE : beneficiile se impart dupa mai multe viteze , esecurile- solidar frateste
Publicat Sâmbătă, 16 septembrie 2017
+Răspunde
Ardeleanul
+14
Romania se va o tara adevarata, in momentul in care va avea un presedinte patriot, nu alogeni cu interese prin alte tari.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
maleficent @ Ardeleanul
+5
Cand nu va mai fi condusa de Secu.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Matei
+13
La UE « provizoriu inseamna definitiv ». Deci, provizoriu, Romania nu este membra a spatiului Schengen, nu a trecut la « euro », este tratata ca o tara de categoria a doua, nu are parte de retehnologizare, nu este tratata ca o putere regionala, este un fel de pseudo-colonie, ii sunt deversate produsele de care UE doreste sa se debaraseze, ii sunt secatuire resursele… Toate acestea, provizoriu. Concomitent se aplica prima propozitie a acestui text.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Dragos
+12
Cine ( mai) crede in aceasta utopica UE este un naiv, elegant spus... Un proiect copt de cupola, de masoni... A mers in America de nord o perioada... Acum vedeti ce nebunie este in SUA... Dar Europa e altceva cu totul altceva...aici nu poti amesteca uleiul cu apa...
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
cib
+17
Aceasta UE a inceput sa cam puta. Ar trebui sa i se mai schimbe vata aia din nas.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
NcM
-3
Eu zic sa ne luam graniţele si sa ne mutam in SUA. Putin mai sus, langa Alaska, sa nu care cumva sa-i deranjam cu mirosul de mici si Salam. Nu?
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Pixelu Albastru
+20
Perversitatea îmbuibaților de la Bruxeles n-are limite. Măcar să fie sinceri și să afirme răspicat, cine sunt țările coloniale și care sunt țările colonii în această așa-zisă Uniune Europeană. M-am săturat de limbajul dublu al civilizațiilor Europei și bătaia de joc la care suntem supuși. Nu m-am născut eurosceptic, (nu cred să fi existat în România anului 2007 zece oameni care să nu dorească aderarea la UE) ci am devenit tocmai din cauza perversității corifeilor UE.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Dragos @ Pixelu Albastru
+10
Cum nu stiti!? Germania&Franta, plus Olanda= Champions league ....si restul mai mult sau mai putin colonii... Noi cu siguranta Da !
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
viki
+24
De fapt asta este adevaratul scop al U E,sa profite de resursele naturale ale altor tari cu voie sau fara voie,sa beneficieze cand au nevoie de munca muncitorilor din alte tari mai putin dezvoltate si dupa aceea sa-i trimita acasa etc.Tarile occidentale vor sa-si traga conducte de gaze si din Europa si din tarile arabe, sa fie asigurate pe vecie cu gaze ,petrol,curent electric.
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
a @ viki
+16
Acesta a fost stilul de lucru al tarilor din Vest de la inceputul modernitatii. Doar ca acum s-au gasit tari care sa insiste energic pentru a-si dobandi calitatea de colonizati. In rest, nici o deosebire de esenta. Si in coloniile clasice, bastinasii "beneficiau " de justitia si binefacerile vietii vestice, la care si contribuiau alimentand piata de sclavi, piata prostitutiei, piata muncilor letale si a celor prostplatite. Ma intreb insa ce l-o fi apucat pe Dl.Marchevici...
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
florinakis
+19
pe sub conceptul de ' in comun ' se strecoara elemente de ' eu hotarasc cum trebuie sa faci tu ' , ceea ce nu e deloc corect ...
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Ion Br
+32
Corect! Dă-ne nouă toate materiile prime, iar noi îți vom da mașini Euro 2 la preț de euro 6!
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Băsescu trage cu cartușul în Iohannis
Publicat acum 7 ore şi 49 minute
România pune piedici întreprinzătorilor
Publicat acum 3 ore şi 2 minute
De ce crede Rusia că americanii nu vor ataca
Publicat acum 3 ore şi 33 minute
Tarom, captivă grupurilor de interese
Publicat acum 10 ore şi 30 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 10 ore şi un minut
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 38 minute