Latifundiarul Porumboiu și-a vândut afacerile unui apropiat al oligarhului Plahtoniuc

Fostul arbitru de fotbal Adrian Porumboiu și-a vândut business-ul din domeniul agricol către compania TransOil din Republica Moldova, controlată de către Vaja Jhasi, un american cu origini gruzine, un foarte apropiat al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, unul dintre cei mai influenți politicieni de peste Prut. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă.

„Vă anunț că anul trecut în august mi-am vândut participaţiunile pe care le aveam în domeniul agricol – producţia vegetală și de uleiuri către SC Trans Oil prin Delta Commodity&Financial Services (DCFS) SA, cu sediul la Geneva. Ca urmare a acestei tranzacţii, toate drepturile și obligatiile socłetăţii au rămas în sarcina noului proprietar”, a declarat Adrian Porumboiu. Acesta nu face publică valoarea tranzacției, dar surse din piață avansează suma de 110 milioane de euro. Porumboiu a activat în business-ul cu agricultură timp de 18 ani, devenind unul dintre latifundarii cei mai cunoscuți ai țării. Jhasi este proprietarul grupului TransOil din Republica Moldova, companie care lucrează pe 28.500 hectare şi care are o poziţie de forţă în comerţul şi exportul de materii prime din ţara vecină. Jhasi este de asemenea membru în Consiliul de Administraţie al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, condusă de Plahotniuc.

În prima jumătate a acestui an, Porumboiu a admis cu jumătate de gură că există discuţii pentru vânzarea afacerilor din agricultură. “Discuţiile sunt foarte multe. Vreau să fie clar că nu am vândut nimic şi nu am făcut niciun contract. Nu pot să infirm şi nici să infirm nicio informţie”, a declarat Porumboiu în aprilie în Ziarul Financiar. La rândul său, Vincent Turrisi, manager general la TransOil, spunea că nu are permisiunea de a comenta sau răspunde întrebărilor, având în vedere că sunt mai multe părţi cu interes direct în Racova, grupul de firme al lui Porumboiu. Grupul Trans Oil şi-a bugetat investiţii de 200 milioane de dolari în agricultura locală după ce şi-a făcut intrarea pe plan local în urmă cu aproape doi ani prin preluarea fabricii de ulei Ultex. Magnatul Vaja Jhasi are un interes major să ocupe rapid o poziţie de forţă în agricultura românească, unde ar urma să aibă afaceri în procesarea uleiurilor vegetale, producţia agricolă sau comerţul cu materii prime agricole. Chiar şi înainte de a încheia tranzacţia cu Porumboiu, americano-moldovenii de la TransOil au închiriat pentru trei luni fabrica de uleiuri vegetale Ulerom din grupul Racova. „TransOil, prin intermediul relaţiilor, experienţei şi reţelei sale, ajută Racova Group să îşi continue activităţile agricole fără întrerupere. Prin acest demers, ne străduim să menţinem o activitate importantă pentru grup şi pentru regiunea Moldovei“, spunea în primăvară managerul general la Trans Oil, citat de ZF.

Grupul de firme Racova, din care fac parte companiile R-Agro SA, Ulerom Vaslui, Comcereal şi Agrocomplex Bârlad, a derulat afaceri totale de 83 milioane de euro şi a raporat o pierdere de 18,5 milioane de euro. Comform Mirsanu.ro, printre instituţiile de credit care au formulat pretenţii, popriri sau cereri de executare silită împotriva companiilor din Racova se află BCR, CEC, Eximbank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Leasing Corporation, Rompetrol Downstream, NHR Agropartners, BASF, Maisadour Semences România. Agrocomplex Bârlad a raportat în 2015 o cifră de afaceri în valoare de 40,9 milioane de lei, în scădere faţă de anul anterior, când a avut un rulaj de 49,7 milioane de lei. Pierderile companiei sunt în creştere abruptă ajungând în 2015 la 42,4 milioane de lei, comparativ cu 9,5 milioane de lei în 2014. Societatea are în jur de 200 de angajaţi. În ceea ce priveşte Comcereal SA, compania a rulat anul trecut 76,3 milioane de lei, faţă de 209,3 milioane de lei în 2014 şi pierderi de 57,5 milioane de lei. Afacerile lui Porumboiu au suferit anul trecut atât din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, cât şi a faptului că nu a mai beneficiat de subvenţii, urmare a unor probleme cu Agenţia de Plăţi, scrie Economica.net.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.