Laura Codruţa Kovesi a „detonat” dosarul EADS

Procurorul șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat într-un interviu acordat Ziare.com, că instituția are în lucru dosare mari, complexe, care vizează persoane cu funcții importante. Kovesi a făcut afirmația după ce a fost întrebată dacă „mai vin dosare grele, cu prejudicii mari și funcții înalte, in urmatoarea perioadă”.

Kovesi a precizat în interviul citat că procurorii au peste 4.800 de dosare în lucru.

Kovesi: Ancheta în dosarul Microsoft, „românească”

Șefa DNA a precizat că ancheta Microsoft este una românească făcută de DNA, într-o cooperare foarte strânsă cu SRI.

„Nu a fost o ancheta coordonata de autoritati sau o agentie straine. In cadrul dosarului au fost activitati de cooperare cu diverse agentii de pe teritoriul SUA si, in special, cu compania Microsoft, care nu are niciun fel de implicatii de natura penala in dosar, dimpotriva a furnizat foarte multe informatii utile anchetei. Am avut activitati de cooperare si cu autoritati din Europa. Cumva putem spune ca este o ancheta internationala, dar activitatile principale de sesizare din oficiu si administrare a probelor au fost facute de DNA in cooperare cu SRIE posibil ca intr-o ancheta paralela derulata de aceasta agentie americana sa fi fost informatii tangentiale utile cauzei, dar nu de la FBI a plecat ancheta.”, a spus Kovesi.

Şefa DNA a explicat cum au decurs cercetările contractelor cu licențe Microsoft și a dat detalii despre investigarea contractelor cu EADS.

„S-au făcut aproape zilnic audieri, ridicari de documente, percheziții domiciliare, la firme, au fost ridicate foarte multe calculatoare. (…) Avem persoane care au venit să colaboreze, avem mulți funcționari care au dat declaratii în dosar și cu siguranță se va ajunge la învinuiri de persoane. Valoarea contractelor Microsoft și EADS verificate depășește 1 miliard de euro”, a precizat ea.

Dosarul EADS a fost „detonat”

Laura Codruţa Kovesi a mai declarat că Dosarul EADS este, „într-un fel, detonat”.

„În acelasi dosar care vizeaza si licentele Microsoft sunt verificate si contractele denumite de presa EADS. Au fost incheiate in aceeasi perioada de timp. Nu avem doua dosare diferite, Microsoft si EADS. Avem un singur dosar in care sunt verificate toate aceste contracte.

Pe contractele care au vizat licentele Microsoft deja au fost facute invinuiri, ceea ce nu s-a reusit si pe contractele cu EADS, urmare a modului in care e administrat probatoriul. In acest dosar cu EADS s-au facut aproape zilnic audieri, ridicari de documente, perchezitii domiciliare, la firme, au fost ridicate foarte multe calculatoare care sunt in procedura unor perchezitii informatice. Deci au fost stranse multe date si informatii.

Pe aceste contracte cu EADS avem comisii rogatorii in derulare cu colegi din statele europene si trebuie sa ne coordonam si cu ei. Nu am derulat anumite activitati pana in prezent, pentru ca asa a fost cursul anchetei, nu pentru ca nu ne-am fi dorit. De obicei, cand sunt cazuri in cooperare cu alta autoritate judiciara din strainatate, scopul principal e sa te coordonezi in ancheta, daca ea se deruleaza in alt stat si in Romania.

Se lucreaza ritmic, avem persoane care au venit sa colaboreze, avem multi functionari care au dat declaratii in dosar si cu siguranta se va ajunge la invinuiri de persoane. Nu ne intereseaza calitatea si numarul persoanelor care vor fi invinuite. Procurorii DNA vor continua acest dosar, vom strange toate probele si vom stabili adevarul cu privire la incheierea acestor contracte”, a spus Laura Codruţa Kovesi în interviul citat.

Majoritatea persoanelor care au semnat contracte in licentele Microsoft e posibil sa apara si in partea de EADS”

Majoritatea persoanelor care au semnat contracte in licentele Microsoft e posibil sa apara si in partea de EADS, sunt ministere care apar si intr-o parte si in alta, ca semnatari ai contractelor sau avand o contributie pentru incheierea lor. De aceea, dosarele sunt lucrate impreuna”, a adăugat directorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Citiţi interviul integral aici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.