Lazăr, despre dosarul privind tragedia din Retezat

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat marți că dosarul penal referitor la tragedia din Munții Retezat, în care doi adolescenți au murit și alte cinci persoane au fost rănite în urma unei avalanșe, a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind un ”caz complex, care presupune cunoștințe de specialitate”.

Întrebat la ieșirea din sediul CSM dacă PÎCCJ a preluat dosarul privind avalanșa din Munții Retezat, Augustin Lazăr a răspuns: „Da. Este un caz complex și avem procurori specializați în acest domeniu. Este un caz complex, care presupune cunoștințe de specialitate, avem procurori specializați la nivelul Secției de urmărire penală”.

Dor Geta Popescu (14 ani) și Erik Gulacsi (13 ani) au decedat la sfârșitul săptămânii trecute în urma unei avalanșe care a avut loc în zona Șaua Bucurii — Poiana Pelegii, în locul denumit „Căldarea Berbecilor”.

„În cursul zilei de astăzi, 25 aprilie 2017, la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, s-a înregistrat dosarul penal având ca având ca obiect moartea a doi copii în urma avalanșei din Munții Retezat. Cauza a fost preluată de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg, având în vedere complexitatea actelor de urmărire penală. Cercetările în cauză se efectuează sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, se precizează în comunicatul PÎCCJ.

Conform sursei citate, din probatoriul administrat până în prezent a rezultat că, în data de 22 aprilie 2017, în jurul orei 07.30, un grup de persoane a plecat de la o cabană situată în Munții Retezat, cu intenția de a se deplasa pe Vârful Peleaga. Ca urmare a avalanșei ce s-a produs pe raza comunei Sălașu de Sus, două dintre persoane, ambele minore, au decedat.

În avalanșă au mai fost prinse și alte cinci persoane care au necesitat îngrijiri medicale în spital, acestea aflându-se în prezent în afara oricărui pericol.

Operațiunea de recuperare a celor doi adolescenți decedați în Retezat a durat 11 ore, cei peste 20 de salvamontiști și jandarmi montani confruntându-se cu condiții extrem de dificile, din cauza traseului montan accidentat, acoperit cu zăpadă, și a viscolului.

Poliția a deschis un dosar penal, in rem, cu privire la faptă, ancheta fiind coordonată inițial de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.