Liderii de la Kiev ar vrea să reediteze în Donbas operaţiunea Croaţiei în Krajina

După o ofensivă puternică împotriva rebelilor pro-ruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk, forţele armate ucrainene au început să bată în retragere, pe măsura ce a sporit susţinerea rusă pentru forţele rebele. Acesta este fondul pe care preşedintele Petro Poroşenko a acceptat să se aseze la aceeaşi masă cu liderii rebelilor, recunoscând de facto autoritatea lor în Donbas, şi să semneze actualul armistiţiu.

Dreapta radicală, partidul fostului premier Iulia Timoşenko şi premierul Arseni Iaţeniuk critică în mod deschis ultimele decizii ale preşedintelui, riscând să scindeze tabăra prooccidentală de la Kiev chiar înaintea alegerilor parlamentare din octombrie.

Se pare însă că preşedintele Porosenko are cel puţin un plan pregătit pentru estul Ucrainei, după cum reiese dintr-o postare pe Facebook şi mai multe declaraţii ale consilierului său Iuri Luţenko. Acesta doreşte ca Ucraina să se folosească de una dintre lecţiile războiaelor din Balcani, din anii ’90 – Sarbska Krajina, scrie jamestown.org. “Un exemplu poate fi Croaţia. După ocuparea Vukovarului de către armata iugoslavă, acolo unde mii de croaţi au murit eroic, croaţii au fost obligaţi să accepte existenţa Srbska Krajina. Timp de trei ani, Zagrebul a acceptat pierderea temporară a teritoriilor şi şi-a dezvoltat economia şi armata. Apoi, în doar câteva ore, un atac cu tancuri i-a şters pe sârbii separatişti de pe faţa pământului”, scrie Luţenko.

Campania armatei croate a avut loc în august 1995, a durat doar câteva zile şi a eliberat Krajina profitând de faptul că, implicat în razboiul din Bosnia, regimul Miloşevici a preferat să nu mai trimită sprijin sârbilor din Croatia, aşa cu stabilea un acord semnat anterior. Croaţia a atacat cu circa 150.000 de militari, aproape jumătate din întregul contingent al armatei. Pierderile suferite de armata croată au fost relativ limitate: 200 de morţi şi 1.000 de răniţi.

În acest moment, Kievul a angajat în operaţiunea antiteroristă din sud-estul ţării circa 50.000 de militari, 600 de vehicule blindate şi 40 de avioane de luptă. Sunt forţe insuficiente pentru a repeta operaţiunea armatei croate din 1995, mai cu seamă că oponenţii sunt sprijiniţi de Federaţia Rusă, scrie jamestown.org.

Însă, în condiţiile în care regimul de la Kiev va recurge la o reformare a armatei cu sprijinul NATO şi la o refacere a economiei, exemplul operaţiunii croate din 1995 poate fi o ipoteză de lucru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.