Lovitură dură pentru „doctorul” Gabriel Oprea

Preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, Marian Popescu, care a analizat lucrarea de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea, a declarat pentru gandul.info că „este vorba, în mod sigur, despre un plagiat”.

Şeful Comisii de Etică contrazice concluzia Consiliului Naţional de Etică (CNE) de la Ministerul Educaţiei, for desemnat politic şi singurul mandatat legal să dea un verdict în cazul demnitarilor, care l-a albit recent pe Oprea.

„Este vorba, în mod sigur, despre un plagiat. O să le atrag tovărăşeşte atenţia celor de la Consiliu că, în lucrarea lui Gabriel Oprea, sunt zeci de pagini copiate integral. În afară de pasajele semnalate în presă, am găsit şi altele, preluate din alte lucrări, fără citarea sursei. Ceea ce s-a întâmplat este de domeniul evidenţei”, a declarat Marian Popescu, anunţând că va face publice în scurt timp concluziile detaliate ale analizei care indică „o culpă gravă” în ceea ce îl priveşte pe Gabriel Oprea.

În luna iunie a acestui an, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice din subordinea Ministerului Educației a stabilit că suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu se confirmă.

„În urma sesizării având ca obiect teza de doctorat elaborată de domnul prof. univ. dr. Gabriel Oprea, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, singurul organism abilitat pentru soluţionarea acestui tip de sesizări la nivel naţional, în cazul persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică, a finalizat procedurile de analiză în acest caz, adoptând Hotărârea nr. 2165/8.07.2015 prin care constată că nu se confirmă suspiciunea de plagiat”, se arăta într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

Ministerul mai preciza că în procesul de soluţionare a acestei speţe Consiliul a apelat la „specialişti recunoscuţi şi de prestigiu în domeniul juridic”.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a anunţat la rândul său, la începutul lunii iulie, său că va examina suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea.

„Comisia de etică a Universităţii din Bucureşti a decis, în urma unor dovezi apărute în media, să examineze suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a domnului Gabriel Oprea, examinare cerută, dar neprobată, de către autorul sesizării privind acest caz şi adresată Comisiei. Comisia procedează astfel conform regulamentului său care cere examinarea unei suspiciuni de plagiat numai atunci când sunt aduse dovezi în acest sens fie de către autorul unei sesizări, fie de către reprezentanţi ai media”, a spus pe 2 iulie preşedintele Comisiei, Marian Popescu, citat într-un comunicat de presă al Universității.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.