Majoritatea letonilor se tem de aderarea la euro

Dupa ce a trecut pe langa criza din zona euro, Letonia se pregateste, fara entuziasm, sa adopte moneda unica. In ianuarie 2014, Letonia va deveni a 18-a tara membra euro.

Multi dintre cetateni se tem insa ca aceasta decizie nu va face decat sa amplifice problemele cu care se confrunta aceasta republica ex-sovietica cu doar 2 milioane de locuitori, care nu si-a trevenit inca din recesiunea profunda din ultimii ani. In perioada 2008-2009, PIB-ul Letoniei a scazut cu nu mai putin de 25%.

Potrivit unui sondaj realizat in decembrie de banca DNB, doar 8% dintre letoni sustin aderarea la euro. 42% prefera sa mai astepte, 41% se opun categoric, iar 9% sunt indecisi.

Premierul Valdis Dombrovskis estimeaza ca renuntarea la moneda nationala, latul, care deja este legat de euro, va stimula economia, pentru ca va facilita schimburile cu principalii parteneri comerciali, care se afla in zona euro. Prin urmare, autoritatile au lansat o ampla campanie in mass-media prin care vor sa prezinte marile avantaje ale trecerii la euro. Opozitia de stanga vorbeste insa de propaganda.

’’Fiecare medalie are reversul ei, pe care partizanii euro omita sa il prezinte. Preturile vor creste. Asta s-a intamplat in toate tarile care au trecut la euro. Nu suntem o exceptie’’, a declarat unul dintre deputatii Verzilor dion Letonia.

In Estonia vecina, pria tara ex-sovietica care a trecut la euro, preturile au crescut cu 5% in 2011, anul in care a adoptat moneda unica. Preturile crescusera cu 3% in 2010, iar anul trecut a urmat o crestere de 3,9%, potrivit bancii centrale.

In Letonia, partidele de la extremele esicherului politic se opun categorica adoptarii euri si au lansat un site comun in care arata ca UE nu este decat succesoarea URSS.

Oamenii simpli par insa indiferenti. ’’Asta nu va schimba aproape nimic. Utilizam deja euro: rata de schimb este fixata la 1,43 lati si clientii straini platesc exclusiv in euro’’, spune vanzatoarea unui magazin de suveniruri. Micii intreprinzatori vin cu acelasi argument si spun ca adoptarea euro va dinamiza ritmul de plata a facturilor de catre partenerii de afaceri din Italia. Ei se mai tem ca refuzul de a dera la euro ar putea dauna imaginii tarii in ochii investitorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.