Marian Munteanu redivivus?

Toţi băsiştii au intrat în trepidaţii iar cei mai fanatici scapă bâlbe de săraci cu duhul. Intrarea lui Marian Munteanu în competiţia pentru Primăria Bucureştilor le încurcă toate socotelile. Şi lui Nicuşor Dan, care, gândind că face o ironie pe seama lui MM, a zis, n-am auzit de Marian Munteanu! Într-adevăr, strădaniile sale ONG-iste pentru clădiri vechi, parcuri şi urbanism civilizat sunt nule. Marian Munteanu nu are la activ asemenea campanii. Dar în raport cu meritele deja istorice ale lui Marian Munteanu, Nicuşor Dan nu este decât un student pletos şi bosumflat care pe măsură ce a crescut s-a agăţat de ecologie şi urbanism. Pentru măturatul Bucureştilor, Marian Munteanu nu cred să fi făcut mare lucru. Dar pentru existenţa unei conştiinţe democratice în România, pentru libertatea de exprimare şi pentru ideea de opoziţie, are un loc în istoria contemporană a ţării.

Intrarea în cursă a lui Marian Munteanu nu-i cade bine nici lui Traian Băsescu. Pe el îl încurcă şi mai rău. Golănelile marinăriei aplicate în politică devin acum de un penibil cumplit. Glumele proaste, strâmbele, duplicităţile şi dumele fostului primar şcolit pe apele Mării Negre pălesc în faţa unui discurs serios. Şi mai ales, credibil. Băsiştii latră mai ceva ca nişte câini flămânzi strânşi în jurul unui paznic de bostănărie. Nici Gabriela Firea nu se simte prea bine. Cât este ea de gureşă, în comparaţie cu Marian Munteanu devine şi comică. Poate că nu întâmplător, în aceeaşi zi sau imediat după, a lansat vestea că ” a auzit că i se pregăteşte ceva soţului”. Trebuie avertizată că este mult mai grav! Campania electorală pentru Bucureşti îi pregăteşte ceva şi Gabrielei Firea. Este vorba de multe probe de caracter!

Desemnarea lui Marian Munteanu nu pică bine nici liberalilor. Doi dintre ei, Mircea Ionescu Quintus şi Theodor Paleologu, au capotat în eroi-comic. Alina Gorghiu, Vasile Blaga şi bietul Buşoi au încercat să o dreagă, minţind grosolan în faţa camerelor de luat vederi, pe toate posturile de televiziune şi de radio. Cică desemnarea lui Marian Munteanu este o dovadă a deschiderii PNL către societatea civilă. Să mori de râs! Niciodată n-au dovedit că o ascultă cu adevărat. PNL-ul a decăzut cu fiecare încercare de a părea mai deştept. Fiind mai preocupat de problemele personale ale membrilor, a rămas cu mai puţine speranţe. Doar câţiva spilcuiţi şi puşi pe făcut bani şi pe ocupat dregătorii ce mai flutură steagul Brătienilor. Cineva mi-a zis că sărăcia ar veni de la faptul că DNA-ul a mutat conducerea partidului după gratii. Nimic mai fals. PNL-ul s-a împuţinat din selecţie. Cei aflaţi la conducere n-au adus decât oameni după chipul şi asemănarea lor. Şi găoacea politică numită PNL s-a tot tot smochinit şi se va tot strâmta, ajungând până la osatura celorlalte partide liberale europene. Azi, PNL-ul n-are purtător de steag, n-are ideal şi, mai ales, nu are reguli şi anticorpi pentru şmecheri.

Aducerea lui Marian Munteanu pe postul de candidat al PNL pentru Primăria Capitalei descalifică şi întăreşte. Sună contradictoriu, dar este adevărat. Zilele acestea ne arată cât de tare s-a golit partidul şi cât de cinici sunt liberalii în a aplica reţete salvatoare. Au o consecvenţă inegalabilă în asemenea scamatorii. L-ar pune şi pe Hruşciov să le câştige alegerile şi să-i aducă la putere. În tentativele lor când ratate, când frumos ambalate, au momit electoratul cu oferte de prăjituri care de care mai însiropate. Aşa ne-au păcălit cu Crin Halaicu, cu Theodor Stolojan, cu Klaus Iohannis, cu susţinerea lui Dacian Cioloş. Şi atragerea fostului lider al Ligii Studenţilor seamănă cu miraculoasele soluţii salvatoare. S-au făcut de râs cu Buşoi şi Orban şi acum ne scot ochii şi se rezolvă cu preluarea unui simbol al Pieţei Universităţii, care nu le-a aparţinut niciodată. Pe vremea când Marian Munteanu era liderul celor care au simţit pericolul tăvălugului PSD, Dinu Patriciu şi Călin Popescu Tăriceanu, doi tineri promiţători şi cu elan, munceau de zor la nişte măsuţe, pe care înscriau românii în PNL.

De ce întăreşte Marian Munteanu PNL-ul în care nu s-a înscris încă? Pentru că îl pune în stare de forcing, de marş politic, de competiţie. Aducerea lui Marian Munteanu face şi din PNL o forţă de luat în seamă. Postul de primar se joacă mai abitir decât cu Ludovic Orban sau cu stafioticul de Buşoi.

Intrarea lui Marian Munteanu relansează bătălia pentru Bucureşti. Nu este treaba mea să profeţesc dacă va pierde sau dacă va câştiga. Şi nici dacă va intra în conflict cu partea pedistă a PNL-ului. Esenţial mi se pare că un om credibil, cu valorile morale bine puse în ordine, cu experienţa conducerii unei activităţi economice de tip privat a intrat în competiţie şi îi sporeşte miza. Că va intra sau nu în PNL, că va prelua partidul sau nu iarăşi ţine de profeţie, nu de analiză. Sigur cu Marian Munteanu în conducerea PNL formula ambe-sexe devine cu adevărat comică.

Post-scriptum:

Legenda afacerilor cu arme vine din „Evenimentul Zilei” din vremea în care eram responsabil de conţinutul său editorial. I-am publicat lui Marian Munteanu dreptul la replică şi negaţia categorică, povestea rămânând până în ziua de azi o alegaţie. Adică o informaţie fără nici o acoperire. Cei care se grăbesc să o vânture sunt rugaţi să ţină cont de acest lucru!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.