Meleşcanu: La Paris pot vota 10.000 de români

La Paris pot vota, „fără niciun fel de probleme”, aproximativ 10.000 de oameni , apreciază ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, care se află în capitala Franței.

„Ar putea să voteze toţi cei care se prezintă la vot. Dacă în 2009, cu cinci ștampile, au votat la Paris, într-o singură secție, 3.800 de oameni, astăzi, prin măsurile organizatorice care s-au luat – două secții de votare, 14 ștampile – ar trebui să ne ducem undeva pe la 10.000 de oameni fără niciun fel de probleme, deci sperăm ca toată lumea să îşi poată exercita dreptul de vot”, a spus Meleşcanu pentru Digi24.

Teodor Meleşcanu s-a arătat totodată impresionat de numărul mare al românilor din Franţa care s-au trezit cu noaptea în cap să voteze.

„E un număr impresionant de mare. Sunt mai mulţi decât erau în primul tur la închiderea urnelor şi nu au putut vota”, a spus el.

Totodată, Meleşcanu i-a îndemnat pe românii care „ar putea fi descurajaţi” de numărul foarte mare de votanţi din Paris să se ducă la secţia de votare de la Nancy, „unde nu se stă la coadă”.

Mai jos, integral declaraţiile făcute de ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, aşa cum au fost ele postate pe site-ul MAE.

Teodor Meleşcanu: Bună dimineaţa tuturor! Avem satisfacţia că aici, la secţiile de votare, apelul nostru către cetăţenii care doresc să-şi exprime dreptul de vot pentru a veni cât mai de dimineaţă la secţiile de votare a fost, într-adevăr, urmat. La ora actuală avem deja un număr important de oameni care aşteaptă, iar procesul de votare merge foarte bine. Am văzut şi pe reţelele de socializare aprecieri, în marea lor majoritate, în legătură cu modul exemplar în care funcţionează măsurile de fluidizare a alegătorilor şi în acelaşi timp, cu păstrarea tuturor condiţiilor legale pentru ca votul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Cei care doresc să vină la Paris ca să voteze, mă refer inclusiv la mine, trebuie să înţeleagă foarte bine că având în vedere dorinţa mare a celor care sunt aici de a vota,orice om care vine de acasă, unde putea vota foarte bine, la Paris, ca să voteze, privează, de fapt, un alt român din comunitate de dreptul de a-şi exercita votul. Din calculele pe care le-am făcut rezultă că, în mod normal, cu această organizare, cu toate măsurile, ar putea să voteze toţi cei care se prezintă la vot. Dacă în 2009, cu cinci ştampile, au votat la Paris, într-o singură secţie de votare, 3800 de oameni, astăzi, prin măsurile organizatorice care s-au luat, două secţii de votare, 14 ştampile, comisiile sunt complete, ar trebui să ajungem undeva până pe la 10.000 de oameni, fără nici un fel de probleme. Sperăm ca toată lumea să-şi poată exprima dreptul de vot. Mulţumesc încă o dată tuturor care au participat.

Reporter: Aţi votat?

Teodor Meleşcanu: Nu, pentru că v-am spus de ce. Nu cred că noi trebuie să venim ca să votăm aici. Putem vota în ţară şi să lăsăm oamenilor de aici posibilitatea să voteze.

Reporter: O să ieşiţi în stradă, să vă întâlniţi cu oamenii care stau la coadă?

Teodor Meleşcanu: O să mă întâlnesc şi cu oamenii. După cum am văzut, e o coadă mare. Vreau să mă întâlnesc şi cu oamenii, în special cu observatorii, care cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă oamenii.

Reporter: Dar v-a surprins numărul mare de oameni care au venit de dimineaţă să voteze?

Teodor Meleşcanu: Da, şi mi-am dat seama cât de eficient este mesajul pe care l-am transmis şi eu de la Bucureşti, dar şi ambasada de aici, pe toate reţelele de socializare, pentru că are un impact deosebit. Este un număr impresionat de mare. Sunt mai mulţi la ora actuală decât erau în turul I, în seara zilei când s-au petrecut problemele legate de imposibilitatea pentru unii de a-şi exercita dreptul de vot. Deci cred că este un lucru foarte bun pe care l-am făcut, iar funcţionarea – puteţi să-i întrebaţi pe toţi cei care ies din secţia de votare – funcţionarea cu noile măsuri este ireproşabilă şi doresc să mulţumesc sincer tuturor şi colegilor din Ministerul de Externe, dar mai ales tuturor celor care reprezintă partidele politice şi fac o treabă extraordinară în secţia de votare. Le doresc doar puterea de a rezista până la ora 21:00 ca să meargă în acelaşi ritm.

Reporter: În concluzie, o să mergeţi la Bucureşti să votaţi, nu mai votaţi aici.

Teodor Meleşcanu: Eu merg oricum la Bucureşti, dar încă o dată vă spun: nu cred că eu trebuie să iau un minut şi jumătate sau două în care unul sau doi români ar putea să voteze aici.

Reporter: Aveţi semnale de secţii descompletate, care nu funcţionează la capacitatea maximă? Trăgeaţi un semnal de alarmă în sensul acesta, la Londra.

Teodor Meleşcanu: Pentru moment nu. În ultimele două zile a avut loc o operaţiune foarte serioasă de completare şi vreau să subliniez că absolut toate partidele politice, chiar şi cele care nu mai au candidaţi în cursă, au făcut dovadă de bunăvoinţă şi de dorinţa de a ajuta acest proces. Dacă tot suntem la această parte, aş vrea să recomand tuturor celor care, eventual, s-ar putea simţi descurajaţi de numărul mare de oameni care sunt la coadă, să încerce să voteze şi la alte secţii. Cea mai apropiată secţie este la Nancy, unde, la ora actuală, nu există niciun fel de coadă. Deci cei care doresc cu adevărat să voteze şi pot să facă acest sacrificiu pot să se ducă acolo, mai ales că este un oraş superb, leagănul art nouveau care s-a creat în Franţa şi care este bine cunoscut şi în România.

Reporter: Ce informaţii aveţi de la celelalte secţii, de la Munchen, Londra, Spania?

Teodor Meleşcanu: Nu am intrat încă în legătură cu dânşii, tocmai de aceea mă duc acasă, pentru a supraveghea în continuare procesul de votare.

Reporter: Vă mulţumim.

Teodor Meleşcanu: Vă mulţumesc şi eu. O zi bună!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.