Merkel vrea o procedură permanentă pentru redistribuirea refugiaților

La început Germania a tăcut, la fel ca întreaga Uniune Europeană. Apoi Germania a propus un sistem contabilicesc de gestionare a crizei – sistemul cotelor voluntare, ca măsură temporară. Apoi a urmat impunerea unui sistem de cote obligatorii. Când s-a întâlnit opoziția unor state membre UE, sistemul de vot, care în mod tradițional cerea unanimitatea, a fost schimbat la unul majoritar și astfel cotele au devenit obligatorii. Acum, Berlinul face următorul pas și cere permanentizarea acestui sistem.

Acesta a fost modul în care cancelarul Angela Merkel a impus, în doar câteva săptămâni, întregii Uniuni Europene gestionarea unei crize izbucnită în urmă cu cel puțin trei ani.

Joi, cu puțin înainte de o întâlnire cu premierii landurilor din Germania, Angela Merkel a propus o nouă soluție pentru criza imigranților – una permanentă și care să implice întreaga Europă.

”Sunt profund convinsă că Europa nu are nevoie doar de un singur program de relocare, ci de o procedură permanentă pentru redistribuirea refugiaților între statele membre. Am asistat la primul pas, însă mai este mult până unde Europa trebuie să ajungă”, a spus Merkel referindu-se la recentul acord pentru distribuirea pe baza cotelor obligatorii a 120.000 de refugiați din Grecia și Italia. Menționăm că acestora li se adaugă alți 40.000 de refugiați care vor fi distribuiți pe baze voluntare. României îi revin 1.785 de refugiati pe baza voluntara și încă peste 2.000 pe baza cotelor obligatorii.

Liderii statelor UE cunoșteau, desigur, că aceasta va fi evoluția în criza imigranților, însă este greu de vândut electoratului o asemenea soluție, motiv pentru care au tăcut sau au preferat o opoziție de formă în fața Germaniei.

A vorbit însă premierul ceh, și a făcut-o chiar cu o săptămână înainte ca Merkel să discute despre permanentizarea sistemului cotelor. ”Fără îndoială, țara noastră poate face față unui asemenea număr, cum a făcut în timpul războiului din fosta Iugoslavie. Însă apare o alta întrebare: dacă va fi creat un mecanism de redistribuire permanent pentru imigranții din Europa, prin care Comisia va trimite automat imigranți in anumite țări, fără ca guvernele respective să poată influența procesul”, a spus premierul social-democrat Bohuslav Sobotka.

Ce ar aduce propunerea lui Merkel pentru statele UE? Este suficient de menționat că președintele Comisiei Europene declară că această criză va dura ani de zile și că presedintele Consiliului European spunea că adevăratul val de refugiați încă nu s-a pornit spre Europa.
Cum ”propunerile” cancelarului german au devenit în ultimii ani literă de lege la Bruxelles, putem estima că ”permanentizarea” sistemului de cote obligatorii va aduce, lună de lună, în următorii ani la relocarea unui numar de refugiați cel putin egal cu cei 120.000 (echivalentul celor intrați în UE în luna iulie) care au fost mărul discordiei în ultimele săptămâni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.