Ministerul Mediului, precizări privind depozitarea deşeurilor aduse din Italia

Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor (MMAP) precizează, într-un comunicat transmis presei, că Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) nu a primit nicio notificare din partea ECO SUD sau a autorităţilor competente din Italia referitor la intenţie vreunei societăţi de a aduce pe teritoriul ţării noastre deşeuri din Italia.

Un astfel de transport poate fi realizat doar după ce expeditorul notifică autorităţile din ţara destinatară şi obţine un acord preliminar scris în acest sens, se mai arată în document.

„Ca urmare a informaţiilor vehiculate în media românească şi cea italiană privind un posibil transfer de deşeuri municipale din Regiunea Campania (Italia) spre România, Ministerul Mediului face următoarele precizări: Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului nu a primit nicio înştiinţare sau notificare din partea Eco Sud sau a autorităţilor competente din Italia, cu privire la pretinsa intenţie a societăţii de a aduce pe teritoriul ţării noastre deşeuri din Italia.

Conform sursei citate, dacă ţara noastră ar primi o astfel de notificare, aceasta ar fi automat refuzată, întrucât introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora este interzisă conform legii, prin OUG 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări prin Legea 265/2006, art. 32.

Totodată, Ministerul Mediului menţionează că este desfăşurat încă de săptămâna trecută un amplu control la toate punctele ECO SUD din ţară, urmare a sesizărilor pe această temă. Pentru a preveni o eventuală disimulare a cantităţilor de deşeuri municipale în orice formă de deşeu valorificabil (ex. valorificarea prin coincinerarea în fabrici de ciment), GNM a solicitat Direcţiei Generale a Vămilor să monitorizeze atent la toate punctele vamale orice transfer sau import de deşeuri în România.

Potrivit unei ştiri apărută în publicaţia „Gazeta Românească” din Italia, preluată de media din ţara noastră şi de Guvernul României, sute de mii de tone de deşeuri ar fi urmat să plece din Italia către gropile de gunoi din România pentru depozitare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.