Ministrul britanic de Interne anunță măsuri luate de frica românilor

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a criticat zvonurile alarmiste cum că, începând din ianuarie 2014, Londra se va confrunta cu un val de criminalitate de sorginte românească, odată cu liberalizarea totală a pieței britanice a muncii pentru români și bulgari.

Ministrul conservator a arătat că procentul infracțiunilor comise de străini în capitala Regatului Unit este direct legat de reprezentarea lor în rândul populației. ”Circa o treime din infracțiunile din Londra sunt comise de străini, iar străinii reprezintă circa o treime din populația Londrei”, a spus May pentru BBC. Comentariile sale vin după ce Europol a anunțat, săptămâna trecută, că nu va exista o creștere semnificativă a nivelului criminalității după deschiderea pieței muncii, în ianuarie. Însă liderul Partidului Independenței din Marea Britanie, Nigel Farage, susține că infractorii bulgari și români vor lua cu asalt țara sa, începând din 2014.

Totuși, ministrul britanic de Interne a anunțat o serie de transformări în activitatea Home Office, cu dedicație specială pentru români și bulgari. În primul rând, fiecare secție de poliție din Londra a primit în rândurile ei câte un ofițer specializat pe imigrație, care urmează să indentifice rapid strainii care sunt arestați. Acest program pilot va fi extins la nivelul întregii țări. Ofițerii vor verifica daca suspecții au mai comis infracțiuni, dacă sunt căuați în străinătate sau dacă se află ilegal pe teritoriul Marii Britanii. În cazul in care ei nu sunt acuzați în Marea Britanie, pot fi oricum deportați, dacă se află ilegal în țară sau dacă sunt căutați în alte state.

Mai mult, ministrul de Interne susține că va aplica principiul ”întâi deportare, apoi apel” pentru cei circa 64.000 de persoane care risca să fie deportate în fiecare an. ”Este o greșeală ca cineva să poata rămâne în Regatul Unit, infractori străini spre exemplu, și să facă apel după apel și să obțină astfel dreptul de a mai rămâne aici. Este important să permitem posibilitatea apelului, însă nu aici, ci din afara Regatului Unit”, a spus May.

Prevederile fac parte dintr-o nouă lege, care va fi publicată în această săptămână și care, printre altele, mai prevede și restrângerea dreptului imigranților de a beneficia de serviciile sistemului public de sănătate britanic. May a declarat că toți cei care se află temporar în țară vor trebui să plăteasca asigurările către NHS înainte de a putea beneficia de serviciile medicale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.