Ministrul educaţiei se teme de procese

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat la Europa FM că, până marţi,
pentru aproape o treime din totalul elevilor părinţii au depus cerere pentru ora de religie.

„Până azi (marţi – n.r.) la 14:00 avem 1 milion 265.000 de solicitări din 3 milioane 95.000 de elevi, inclusiv clasa pregătitoare”, a precizat ministrul, potrivit ziare.com.

În aceste condiţii, Cîmpeanu susţine că se teme ca salariile multor profesori de religie nu vor mai fi justificate, iar dascălii vor da în judecată ministerul.

„Vor rămâne colegi cadre didactice care vor fi nevoiţi să îşi întrerupă anul şcolar. Dacă nu vor mai avea normă va fi pusă în discuţie legalitatea plăţii salariilor şi dacă va fi pusă în discuţie legalitatea plăţii salariilor consider că este de bun simt să ne gândim că vom avea acţiuni în instanţa”, a mai spus ministrul.
Printr-o decizie a Curţii Constituţionale, religia nu mai este materie obligatorie.

Obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională. oficiali ai Curţii precizând că, urmare a o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

Potrivit motivării Curţii, oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.