Ministrul Mediului: Consiliul Concurenței are o poziție nefondată față de noul Cod Silvic

Poziția Consiliului Concurenței prin care se afirmă că noul Cod Silvic ar putea încălca Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene este nefondată, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Grațiela Gavrilescu spune că se face o mare confuzie între libera circulație și limitarea pentru toți operatorii, care are obiectivul de a salva de la dispariție micii producători și de a elimina monopolul.

‘Mi se pare absolut nefondată poziția Consiliului Concurenței. Mai mult decât atât, această poziție nu reprezintă interesele românilor. Dânșii spun că noul Cod Silvic ar putea încălca Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, însă nici măcar nu spun la ce articol din Tratat fac referire. În ceea ce privește libera circulație, niciodată nu s-a pus problema unei măsuri restrictive. Îi rog pe domnii din Consiliul Concurenței să nu confunde libera circulație cu o limitare pentru toți operatorii, care are obiectivul de a salva de la dispariție micii producători și de a elimina monopolul. Am fi încălcat Tratatul dacă ne refeream la un singur operator, ceea ce nu este cazul. Am din ce în ce mai multe suspiciuni față de cei care se opun acestui Cod Silvic’, a subliniat Gavrilescu.

Consiliul Concurenţei a cerut opinia Comisiei Europene privind introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie care poate fi achiziţionat de o companie, potrivit proiectului legii de modificare a Codului Silvic.

Consiliul Concurenţei a decis marţi să se consulte cu Comisia Europeană în contextul în care menţinerea unei limitări la achiziţia de masă lemnoasă ar putea reprezenta o încălcare a Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie a mărfurilor, care poate avea ca posibilă consecinţă declanşarea procedurii de infringement împotriva României.

Comisiile reunite ale Camerei Deputatilor pentru mediu și cea juridică au respins, marți, cererea de reexaminare trimisă de preşedintele Klaus Iohannis, la legea pentru modificarea şi completarea Codului Silvic. Proiectul merge la votul din plen în Camera Deputaților, care este for decizional.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, în martie, Parlamentului, Legea pentru modificarea şi completarea Codului Silvic, spre reexaminare, pe motiv că are prevederi de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi creează premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator. Senatul a respins, săptămâna trecută, modificările solicitate prin cererea de reexaminare şi a votat legea în varianta iniţială.

Problema defrișărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, a anunţat duminică preşedintele Iohannis, în contextul în care, sâmbătă, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au avut loc proteste faţă de despăduririle abuzive.

Guvernul a prezentat duminică sinteza unui raport de control pe tema defrișărilor ilegale din cinci județe, trimis către DNA în ianuarie

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.