×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 27 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:49
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Mioritism
Ioan Buduca
Ioan Buduca

99% dintre românii care ar răspunde într-un eventual chestionar sociologic că, da, ei cunosc balada Miorița, vor răspunde, mai departe, dacă i-ai întreba ce înseamnă mioritism, cam așa: un fel de lașitate a românului în fața morții, a sorții, a istoriei etc. Chiar și scriitori considerați importanți au contribuit la această degradare a sensului cuvântului mioritism (Paul Goma, de pildă).

Acel 1% care ar răspunde altfel, știe deja totul despre degradarea cuvântului și va încerca să-i reabiliteze sensurile nobile.

Faptul că acele sensuri s-au pierdut este ”meritul” școlii. Altfel spus: degradarea acestui cuvânt a venit odată cu degradarea discernământului cultural propagat în școlile noastre.

Nu are importanță acum, aici, dacă ar exista printre cei 1% și câțiva care să știe câte ceva despre creștinismul cosmic ce este revelat în semnificațiile Mioriței. Ce voi susține, în continuare, este că, azi, interpretăm această baladă prin grila și grija cotidianului nostru. Da, în miezul acestui cotidian, avem multă lașitate de văzut, multă trădare, multă lăcomie... Popor mioritic, auzi adesea această sintagmă ce vrea să spună că mămăliga explodează rar, la noi, iar revolta nu e prea clară nici când mămăliga a explodat deja.

Azi, acest mioritism, dedus mai degrabă din cotidian decât din baladă, are o expresie clară, dar obscură în sine: considerăm că am ajuns o colonie de la periferia Occidentului, dar suntem prea lași ca să facem ceva împotriva acestei stări de fapt.

Ce e obscur aici? Faptul că nu ne revoltă starea de colonie? Nu. Nu asta. Asta o putem pune pe seama mioritismului, și gata! Obscur e faptul că starea de colonie găsește ceva în noi care să o apere. Fatalismul. Ce putem face?! Suntem o țară mică! Nu te poți pune în contra marilor puteri!

Fatalismul a fost dedus și de interpreți ai baladei cu mari pretenții intelectuale, cei care n-au putut înțelege creștinismul cosmic din miezul ei. Azi, fatalismul nostru nu e ceva dedus din cine știe ce doctrină de psihologie a poporului român. E pur și simpli lașitate politică derivată din micime sufletească și mediocritate culturală.

Ce am face noi dacă s-ar ivi, aici, un bărbat de stat care să spună: ”Sunteți mințiți de 27 de ani. Vi se tot spune că marile puteri sunt niște state respectabile, dar vi se va ascune faptul că guvernele acelor state sunt obediente față de o putere mai mare decât ele, puterea băncilor și a marilor multinaționale”?

J.F.Kennedy a ținut un astfel de discurs. Doar unul. Apoi, nu i-a mers prea bine. Or fi și americanii mioritici? Căci să nu uităm că în balada noastră e vorba de o crimă întâi de toate, pregătită cu îndrăzneală, de la bun început de lașitate fatalistă. La noi, s-ar declanșa iadul propagandei celor care sunt convinși că un asemenea discurs ar fi un delir din lumea unor nebuni care cred în conspirații. Nu propaganda aceasta este problema. Ci cealaltă: aceea care și-a instalat deja efectele în mințile oamenilor.

Știm ce am face dacă s-ar ivi acest bărbat de stat. Cel ungurean, cu cel moldovean… Atunci? De unde povestea asta că am fi niște lași?!

Ioan BuducaPublicat Joi, 31 august 2017
1513
 | 18
 | 20
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ion
+4
"Mioritism" nu înseamnă lașitate, ci fatalism. Fatalistul e un om convins că viitorul său depinde de factori supranaturali și imprevizibili. Fatalistul poate înfrunta forțele potrivnice, le poate chiar învinge, dar în caz contrar nu cade în disperare ci se supune cu seninătate vrerii divine. De altfel, în "Miorița", moartea prematură este privită ca o eventualitate, nu ca o certitudine: "Și de-o fi să mor / În câmp de mohor..." De altfel, în numeroase variante, din cele peste o mie, câte au fost descoperite, ciobanul atacat de dușmani, ajutat de câinele "frățesc" și "bărbătesc" îi învinge și îi pedepsește pe aceștia. E greșit să luăm în considerare doar varianta Alecsandri, marele poet și folclorist fiind bănuit că a tăiat deznodământul textului folcloric, pentru a-i spori efectul estetic.
Publicat Vineri, 01 septembrie 2017
+Răspunde
Varvara
+2
Ce a vrut sa spuna Lucian Blaga prin 'mioritic' si ce a iesit! Ce placere (nu ma refer la autor) de a lua in deradere un concept antropologic imaginar si poetic ( idealizat cu privire la infinitudinea sa, dar la obiect prin vechimea si prezenta lui in momentul publicarii) filtrat prin profunzime filozofica, bazat pe o geografie pentru care nu avem nici un merit si o activitate dictata de aceasta geografie blanda si aproape intru-totul supusa folosirii, perfect protectoare. In replica nu am gasit alta idee atotcuprinzatoare ca nici nu ne intereseaza si nici nu ne-am straduit sa cunoastem resorturi comune, fiecare cu satul sau si nici acolo nu e bine. Poate dorinta asta gaunoasa de a carti fara informatii, bascalia nu e umor si nici o fina si rara ironie de sine, e expresia necunoasterii si batjocurii personale. Mai inaintea lui Blaga, D. Draghicescu studiind psihologia poporului roman a devenit ca de gheata: un popor fara incredere in sine, care nu se cunoaste, trebuie adunate toate fortele natiunii pentru a depasi starea asta care atarna ca o ghiulea de picior. Poate nu din cauza asta s-a sinucis. A venit primul razboi mondial si s-a dovedit contrariul, in vremuri grele, in conditii cu totul speciale. Cine a pierdut, ce era sa spuna? 'A explodat mamaliga!" Mamaliga era proaspata, fierbine si plina de vitamine, porumbul adevarat nu creste oriunde, e selectiv cu solul si apa, pesmentul de paine era inselarea stomacului, painea cu cartofi era pasta rece de cartofi. Acum ca se schimba clima si importam malai mutant, e ok. Pe scurt, calitatea conducerii natiunii, exemplul pare a fi cheia. Ne place cu exemple, nu conteaza de care. De unde calitate, daca nu e scoala.
Publicat Vineri, 01 septembrie 2017
+Răspunde
misu
-12
Romanii sunt singurii vinovati de situatia in care se afla, cand vom inceta sa cautam originea raului in afara, in banci si companii, vom fi facut primul pas spre revenire. In primul rand nu stim care este finalul Mioritei.Nici daca presupusa victima lupta si il omoara ei pe ceilalti doi, nici daca cei doi isi duc planul crimei pana la capat. Fiind toti romani adica incapabili sa duca orice plan pana la capat, probabil nu se intampla nimic. Nu lasitatea ne-a facut colonie, ci incapacitatea de a persevera in ciuda greutatilor, de a nu renunta, sa ducem la capat lucrurile bune impreuna cu invidia si neputinta de a nu fi in stare sa fim si noi valorosi ca cei pe care ii invidiem..Ne solidarizam doar la facut lucruri rele, la distrus, vedeti exemplul celor doi ciobani care se unesc sa omoare pentru ca vor mai multa avere in turme de oi dar si pentru ca sunt invidiosi pe celelalt cioban. In loc sa ne alaturam valorilor si sa devenim o forta, din invidie le dam in cap si le terfelim.
Publicat Vineri, 01 septembrie 2017
+Răspunde
Gheorghe si Ion asupriti de straini @ misu
+15
gresit. cand vom constientiza ca originea raului se afla la straini atunci ne vom ridica !!! tot debiteaza neprietenii, cozile de topor : noi santem vinovati, românii sant cei mai rai hoti betivi lenesi.....ca noi ne-am distrus tara, ne-am distrus economia industria ne-am vandut la straini tot.....! chiar asa ? pai ce sant noi masochisti sa ne facem rau singuri ? nu !!! ce om normal la cap lasa pe strain sa decida pentru el ? nu putem sa ne facem rau singuri ! decat daca dupa planuri bine puse la punct in occidentul "civilizat" , manipularea si minciuna strainilor a ajuns la cota in care poporul e transformat in populatie !!! in care omul e coborat mai jos decat animalul.... fara identitate, fara cultura, fara traditie, fara limba, fara resurse, fara omenie...toate acestea sant opera strainilor nu a noastra !!! globalizare adica babilonie la nivel momdial, strainii de popoare au intrat ca lupii la oi ocupand institutiile de baza ale natiunii si decid cu obraznicie in numele poporului ocupat, spre pierzarea lui, pentru transformara lui in populatie...strainii infiltrati fiind in toate popoarele corup si mint fura si batjocoresc natiuni amestecand neamurile,transformand totul in mocirla .....strainii sant cei care ne fac rau care ne jefuiesc si isi bat joc de noi,ei sant cei care aduc hotia lacomia si coruptia cautand cozile de topor cele mai potrivite din interior pentru ca orice padure isi are uscaturile !!!
Publicat Vineri, 01 septembrie 2017
+Răspunde
Gmbplay @ misu
+3
Moșulică draga, să-ți intre bine in cap si anume ca numai UNII dintre cetățenii (am zis cetățeni nu romani) sint vinovați, iar aceștia cu haita lor vin de pe vremea comuniștilor.
Publicat Vineri, 01 septembrie 2017
+Răspunde
giga
+3
Pentru cei cu minusuri. Va deranjeaza adevarul ? Acum citiva ani am trecut pe linga mormintul lui Pintea, si mi-a fost rusine sa opresc sa aprind o luminare. Rusine de visul lui Pintea, visul lui Avram Iancu, si multi altii.
Publicat Vineri, 01 septembrie 2017
+Răspunde
??????
-13
Cum vă "simțiți" domnule Buduca, ca "parte a brandului" ?
Publicat Vineri, 01 septembrie 2017
+Răspunde
giga
-16
Necazul rominului a pornit de la Stefan (Cel Mare). In dorinta de a pastra scaunul(tronul) a scos vorba aia "Capul plecat sabia nu-l taie". Dupa aia a aparut "Miorita".
Publicat Vineri, 01 septembrie 2017
+Răspunde
parere
+1
Alexandru Macedon care a cucerit lumea avea o coroana pe cap in forma de coarne de berbec mioritic...regele cioban.
Publicat Vineri, 01 septembrie 2017
+Răspunde
c.g.
-9
Cred ca este un articol care poate mai bine nu era scris, cu referire la balada populara Miorita ! Eu foloseam asa o exprimare ca '' ROMANIA este tara care a inventat Miorita, unde romanul in loc sa isi faca drepatate chiar cu parul, se plange la oaie ... '', dar nu o mai folosesc, am avut puterea sa accept critica aici prin comentarii, iar socoteala asta este o concluzie exagerata si neadevarata ! Cred ca in ultimii 28 de ani nu '' Mioritism '' este treaba care ne distruge ca tara si popor, eu cred ca ne distruge amestecul in treburile noastre interne a: rusilor, '' colegilor americani '', '' poporul ales '', mercantilii Europei: francezii, englezii, germanii, care au aici la inaintare niste cozi de topor autohtone care colcaie in lumea politica, in TOATE aglomerarile politice si care sunt niste gargaragii, marionete, a celor citati de mine mai sus ! Priviti la amestecul in treburile interne a '' colegilor americani '' si a francezilor, legat de numirile Procurorului General si Sefa DNA cine sa o faca, MINISTRUL JUSTITIEI sau PRESEDINTELE ROMANIEI ( asa cum este acum in vigoare ...!) si atunci ce mai aiurim noi cu '' Mioritism '' cum ne buimaceste domnul Ioan Budaca ! Sa auzim si de mai bine !
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
PD @ c.g.
0
Absolut de acord !
Publicat Vineri, 01 septembrie 2017
+Răspunde
Themis
-9
Prima ștință ori credință adevărată și după vorbim de ,,creștinismul cosmic" al Mioriței. Nu ,,străinul bată-l vina" a vrut să fie ca noi, noi am vrut să fim ca el. Nu străinul a spus nu vă vindeți țara, am făcut-o noi și v-am lăsat pe voi să o goliți cu furăciunile voastre. Și acuma ascultăm patriotismul vostrul și vă credem când ne spune-ți că străinul nu vrea țara furată de voi sau o vrea gratis. Ăsta nu e spirit mioritic TEREN? Alta variantă imaginabilă cu ciobani gregari am trăit-o recent și am văzut cum funcționează.
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
Victor 2
-14
Si am uitat sa scriu ce va doare cel mai mult - nu lasi profund, ci mioritici, maximul lasitatii. Caci curajul e in primul rand in ceea ce te priveste pe tine insuti si nu pe vecinul tau. Dupa aceea jos cu triumfalism nationalismul care ca a fost carlist, antonescian, legionar, comunist, postdecembrist, el e la locul lui mereu. Si da, si americanii sunt loviti de acest morb nu stiu de unde atata mirare privind cel mai nationalist si triumfalist popor din lume, americanii. Au orbul gainii. Nici macar nu au identitate nationala corect definita fiind o populatie de etnii diferite imigranti cu tot cu culturile dupa ei aduse acolo, nici macar nu au o denumire de tara corect definita caci America e tot continentul nord si sud american si nu doar ei, nici nu au limba fiind luata de la englezi. Restul e cu totul altceva.
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 6 minute