De ce nu se va încheia războiul din Afganistan

Judecat din perspectiva Washingtonului, războiul din Afganistan este o mare povară – mii de militari americani uciși sau răniți și costuri de peste 800 de miliarde de dolari. Din perspectiva companiilor contractoare ale Pentagonului, cele 800 de miliarde înseamnă o afacere. Și nimic nu o dovedește mai bine decât lupta pentru contractarea cât mai multor mercenari care să lupte acolo.

Strategia administrației Trump pentru Afganistan nu le-a dat satisfacție: președintele și consilierii săi (majoritatea generali) au decis suplimentarea trupelor armatei SUA și au cerut sprijinul aliaților NATO în lupta împotriva terorismului. Lobby-ul companiilor de securitate nu a încetat însă și se face în marile publicații. The New York Times a publicat un apel al lui Erik Prince, fondatorul celebrei companii Blackwater, pentru angajarea câtorva mii de mercenari (majoritatea foști militari americani din trupele speciale cu experiență chiar în Afganistan), pentru antrenarea trupelor speciale afgane. Prince nu este singurul care râvnește la miliardele federale. Se adaugă finanțistul Stephen Feinberg, cu un plan similar, dar și prințul afgan Ali Seraj, membru al fostei familii domnitoare (în exil după invazia sovietică din 1979), care oferă, contra miliarde de dolari, o forță de luptători tribali afgani.

Acest plan de transfer al rolului principal către mercenari (ei au fost și mai sunt implicați în Afganistan, ajungând la 117.000 în timpul președinției Obama) este criticat pentru faptul că ar duce la transformarea comandantului lor într-un soi de „vicerege“ într-o țară coruptă și mare producătoare de opiu.

Strategia Trump pentru Afganistan are meritul de a evita apariția unui asemenea „vicerege“ și de a renunța la ideea utopică a precedentei administrații, de „construire a națiunii“ afgane. Însă aceeași strategie identifică eronat obiectivele – nu este vorba despre câștigarea unui război împotriva unei armate a terorii, ci despre o operațiune de poliție militarizată, în care rolul soldaților este, în primul rând, de a aduna probe pentru justiție, pentru condamnarea insurgenților talibani. Profiturile uriașe de pe urma conflictului și această eroare de identificare a obiectivelor garantează perpetuarea celui mai lung război al SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.