Mișcările de ultimă oră ale Gazprom în vestul țării

Compania NIS Petrol, subsidiara locală a grupului petrolier NIS din Serbia, aflat sub controlul gigantului energetic rusesc Gazprom, a anunțat reluarea operațiunilor de prospectare în perimetrul EX-7 Periam din județul Timiș. Lucrările, ce vor face prin intermediul Naftagas Oilfield Service, compania aflată de asemenea în sfera Gazprom, vor viza o suprafață de aproape 150 de kilometric pătrați, în vecinătatea localităților Beba Veche, Cherestur și Dudeștii Vechi, zonă în care compania a semnat acorduri cu fermierii. În 2014, a demarat achiziția de date seismice 3D în cele două perimetre din județ, EX-7 Periam și EX-8 Biled, iar în luna martie a anului trecut datele seismice au fost colectate pe o suprafață de 306 kilometrii pătrați, din care 117 km2 în EX-7 Periam și 189 km2 în perimetrul EX-8 Biled, susțin oficialii NIS Petrol. Suprafața ce va fi prospectată anul acesta, la care se adaugă cea pe care s-a efectuat deja achiziția de date anul trecut, va acoperi 78% din totalul programul asumat de către NIS Petrol.

Finalizarea operațiunilor pe aria rămasă depinde de modul în care vor fi soluționate amiabil sau pe cale legală exercitarea drepturilor NIS Petrol consfințite de legea petrolului. Programul minim obligatoriu prevăzut în acordurile petroliere include două etape majore ale operațiunilor. Prima etapă presupune achiziția de date seismice pe o suprafață de 580 de kilometrii pătrați și forajul a trei sonde de explorare în fiecare perimetru cu scopul identificării rezervoarelor de petrol și gaze naturale. Datele seismice culese deja în această etapă au fost transmise spre interpretare și analiză, și sunt suficiente pentru a furniza propunerile pentru foraje de explorare în perioada următoare.

”Mulțumim autorităților locale din județul Timiș pentru sprijinul acordat. Suntem deschiși spre dialog cu comunitățile locale și cu activiști de mediu din zonă, pentru a le oferi cele mai corecte informații despre operațiunile companiei noastre. În contextul actual al scăderii drastice a prețului petrolului, NIS Petrol își reafirmă intenția de investi pe termen lung în România. Aceste planuri vizează continuarea etapelor în derulare și a celor ulterioare ale operațiunilor de prospectare și identificare a zăcămintelor petroliere și de gaze naturale în perimetrele în care compania este parte a acordurilor petroliere semnate cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale”, se precizează într-un comunicat al companiei. Gazprom, prin NIS, deţine, încă din 2010, concesiunea pe patru perimetre petroliere în Bihor şi Timiş. Acestea se întind de la nordul la sudul celor două judeţe şi de la graniţa cu Ungaria până în zona deluroasă şi montană. În total, aproape 4.000 de kilometri pătraţi, adică peste jumătatea din suprafaţa Bihorului.

Reprezentanții NIS au declarat, în repetate rânduri, pentru a linişti comunitatea locală, că prospecţiunile efectuate în perimetrele menţionate şi viitoarele explorări vizează numai zăcăminte convenţionale de hidrocarburi, nu gaze de şist. Ruşii au mai declarat că au un plan de investiţii de 600 de milioane de euro în România, pe termen mediu şi lung. La începutul lunii octombrie 2015, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a luat decizia de a prelungi cu trei ani termenul de realizare a programului minim din acordurile de explorare, dezvoltare și exploatare pentru perimetrele EX 7 – Periam, EX – 8 Biled (județul Timiș) și EX – 3 Băile Felix (Bihor), perioadă necesară finalizării tuturor operațiunilor din programele de lucrări ale acordurilor petroliere semnate cu statul român, precum și realizarea unor studii de specialitate suplimentare propuse de companie.

În decembrie 2014, a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern, prelungirea cu 2,5 ani a programul celui de-al patrulea perimetru deținut în parteneriat cu East West Petroleum – EX 2 – Tria (Bihor) a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern. NIS Petrol are posibilitatea să înceapă și prospecţiunile pentru identificarea zăcămintelor de hidrocarburi din subsolul Bihorului şi în ariile protejate din judeţ. Concesionară a perimetrelor EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix, în luna august a anului trecut NIS a cerut şi a obţinut un acord pentru demararea prospecţiunilor, dar nu şi pentru ariile protejate care se suprapun perimetrelor petroliere. În EX-3 Băile Felix, din suprafaţa totală de 233 de kilometri pătraţi, 99 kmp sunt pe teritoriul ariilor ROSCI 0104 Lunca inferioară a Crişului Repede, ROSPA 0103 Valea Alceului şi ROSCI 0025 Cefa. Pentru a putea face prospecţiuni aici, NIS Petrol a solicitat acum acordul custozilor, asociaţiile Aqua Crisius şi Milvus, care au avizat favorabil proiectul.

În acest context, şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a decis, pe 22 ianuarie, că proiectul NIS poate continua, stabilind că prospecţiunile seismice nu se supun evaluării de mediu. În proiectul depus la APM Bihor, NIS şi-a asumat să utilizeze metoda Vibroseis, care înseamnă că „un impuls (semnal seismic) de foarte mică intensitate, se generează prin intermediul unui utilaj denumit Vibrotech şi va parcurge subsolul până la obiectivul geologic prospectat, aflat la mare adâncime, de unde prin reflexie va reveni şi va fi recepţionat până la o depărtare de 10.000 m de locul generării”. Lucrările sunt tranzitorii, utilajele parcurg circa 7-10 km/zi, conform Bihoreanul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.