Mişu Negriţoiu, revocat cu cel mai zdrobitor scor din istoria parlamentară

Mişu Negriţoiu a fost revocat de la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a votat, prin vot secret cu buletine, pentru revocarea din funcţie votând 238 de parlamentari. Pentru menținerea sa au votat… zero parlamentari!

Revocarea a venit în urma raportul comun al Comisiilor pentru buget şi economice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Birourile Permanente reunite ar fi trebuit să discute marţi raportul comisiilor economice şi de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului privind revocarea din funcţie a lui Mişu Negriţoiu, din cauza modului în care ASF a gestionat criza de pe piaţa RCA din 2016, dar s-a amânat fără ca motivul amânării să fie făcut public.

Raportul prin care se cere revocarea lui Mişu Negriţoiu a fost întocmit în octombrie 2016 de către comisiile economice şi de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Membrii comisiilor ”au constatat că preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale pe care domnia sa le avea în exercitarea mandatului, motiv pentru care au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună spre dezbatere, în şedinţă comună a celor patru comisii, propunerea de revocare a domnului Negriţoiu Mişu din funcţia de preşedinte al ASF (…) În urma analizării propunerii de revocare a domnului Negriţoiu Mişu din funcţia de preşedinte al ASF, membrii celor patru comisii au constatat că reputaţia domnului Negriţoiu Mişu, preşedintele ASF, este iremediabil afectată de imaginea nefavorabilă creată în piaţa de asigurări”, se arartă în raportul comisiilor.

Mişu Negriţoiu a spus ieri că se aşteaptă să fie demis, astăzi, deşi raportul comisiilor parlamentare pentru destituirea sa este făcut din octombrie, iar până acum, a fost salvat, de mai multe ori, de senatori şi deputaţi.

„Orice hotărâre se va lua şi nu am nicio îndoială că se va lua este ilegală şi contestabilă, declara preşedintele ASF.

„Dacă cineva ar contesta-o la Curtea Constituţională sunt convins că, la o asemenea hotărâre nemotivată, ar fi infirmată. De altfel, nici nu ar fi prima. Toate hotărârile fostelor Comisii ale Parlamentului în legătură cu structura şi membrii Consiliului ASF, care au fost sesizate la Curtea Constituţională, au fost infirmate. Sunt altele care nu au fost sesizate la Curtea Constituţională şi funcţionează bine mersi. Au mai fost şi sunt asemenea situaţii. Nu m-ar mira ca nici în cazul meu să nu fie sesizată Curtea Constituţională şi hotărârea să rămână valabilă (…) Voi acţiona pe orice cale consider de cuviinţă ca să demonstrez că hotărârea este ilegală”, a mai susţinut Negriţoiu.

Mişu Negriţoiu a subliniat că nu cunoaşte motivele pentru care se cere revocarea sa de la conducerea ASF-ului

„Nici astăzi nu înţeleg şi nu mi s-a adus la cunoştinţă care sunt motivele revocării”, a spus Negriţoiu.

„Nu am avut nicio discuţie cu nicio comisie, cu niciun preşedinte de Cameră sau altceva ca să înţeleg ce mi se reproşează şi de ce sunt revocat. Am zis-o şi anul trecut şi o repet şi o spun şi acum, procedura de revocare (…) chiar nu respectă legea. Sunt câteva lucruri năstruşnice totuşi în această piaţă. Patronatele organizează mitinguri în locul sindicatelor, service-urile cer tarife mai mari la prime mai mici, iar politicienii nu-şi respectă propriile legi. Legea spune în mod clar în ce condiţii pot să fie revocaţi membrii consiliului. Şi spune că numai în acele condiţii care sunt la articolul 9 şi care spune că numai potrivit procedurii”.

Prezent în Parlament, anul trecut, parlamentarii i-au comunicat nemulţumirile, însă Mişu Negriţoiu crede că şi-a îndeplinit misiunea pe care a avut-o la conducerea ASF.

Acesta a subliniat că a venit cu o misiune clară şi un sprijin politic clar, dar că dintre politicienii care l-au sprijinit la investitură doar preşedintele Senatului (Călin Popescu Tăriceanu) se mai află în funcţie.

De asemenea, acesta este de părere că a generat animozităţi prin noul sistem de recrutare introdus la ASF, de la cei peste 150 de oameni care au plecat de la autoritate, cele peste 20 de persoane care voiau salarii compensatorii, de la companiile de asigurări ce au intrat în faliment etc. Negriţoiu a mai precizat şi că „preferă să fie scos de polticieni de la conducerea ASF, decât să fie scos de DNA”.

Pe 27 aprilie, Dragnea declara că s-a înţeles cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, privind demiterea lui Negriţoiu de la conducerea ASF, instituţia fiind una importantă care nu trebuie să funcţioneze ca şi cum ar fi „moşia” unuia sau unora.

De asemenea, Liviu Dragnea şi-a exprimat miercuri nemulţumirea în legătură cu neîntrunirea cvorumului la şedinţa comună de marţi, în care, printre altele, trebuia supusă la vot demiterea lui Mişu Negriţoiu. Liderul PSD a adăugat că a sunat personal fiecare senator pentru a se asigura că la şedinţa de joi vor fi cât mai puţini absenţi, în vederea întrunirii cvorumului.

Citeşte şi RCA – o poveste de succes

Citeşte şi Deputaţii l-au revocat din funcţie pe Mişu Negriţoiu

Citeşte şi PNL, demersuri în Parlament pentru demiterea lui Negriţoiu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.