Miza scandalului: DIICOT şi blocarea dosarelor de spălare de bani din Cipru

Kovesi în sus, DNA în jos. Propunerile premierului ministru al Justiţiei Victor Ponta pentru şefii parchetelor (Parchetul general, DNA şi DIICOT) au venit o grabă nefirească, cu schimbări de 180 de grade ale declaraţiilor. Ponta apărut a fi un om sugrumat de cereri impetuoase dinspre terţe părţi. A anunţat că o aruncă pe Kovesi la DNA, că va face numirile, iar apoi s-a răzgândit şi a pasat pisica moartă spre viitorul deţinător al portofoliului de la Justiţie. La mai puţin de 12 ore de la aceste declaraţii Ponta face propunerile pentru şefii parchetelor. Kovesi la DNA, Niţu-procuror general şi Alina Bica la DIICOT. Întreaga ţară se inflamează pe subiectul Kovesi, Daniel Morar, CSM şi Băsescu strâmbă din nas legat de numirea lui Kovesi şi nimeni nu mai pricepe nimic. Nici din graba lui Ponta de a face publice propunerile pentru şefii parchetelor, nici din refuzul CSM–Morar-Băsescu şi nici din refuzul CE, care ia notă de numele avansate de Guvernul român pentru ocuparea funcţiilor de procuror general şi şef al DNA dar nu îşi abandonează opinia privind necesitatea unei proceduri de selecţie şi aşteaptă şi reacţia CSM în acest proces.

În tot acest timp, nominalizarea Alieni Bica la DIICOT trece neobservată. Or, tocmai aici poate fi cheia desluşirii grabei premierului ministru al Justiţiei Victor Ponta în publicarea propunerilor.

Acum mai puţin de o lună s-a decis trecerea cazurilor de evaziune fiscală din jurisdicţia DNA în cea a DIICOT şi asimilarea lor cu fapte de crimă organizată. Concret, reprezentanţii Direcţei Naţionale Anticorupţie solicitaseră din 2012 CSM modificarea OUG 43/2002 privind DNA, în sensul eliminării competenţei de efectuare a urmăririi penale în cazul infracţiunilor de înselăciune, de evaziune fiscală şi a celor prevăzute în Codul Vamal al României. Chiar premierul Ponta afirma că DIICOT ar trebui să se concentreze mai mult pe evaziune fiscală, reţelele de evaziune fiscală trebuind privite ca şi un act de crimă organizată: „Vom lucra cu cei de la Parchet, de la DIICOT, să băgăm reţelele de evaziune fiscală în crima organizată şi să aibă, aşa cum DNA are specializare pe corupţie, DIICOT să se concentreze foarte mult nu doar pe crima organizată, ci pe evaziune fiscală, ca un act de crimă organizată”.

Pe de altă parte, zilele trecute a explodat bomba Cipru. La nivel internaţional, scurgeri de informaţii privind firme off-shore care aruncă paradisurile fiscale în criză. Potrivit săptămânalului german Focus, care citează Süddeutsche Zeitung și Norddeutscher Rundfunk (NDR) e vorba de fişiere confidențiale ale celor mai bogați oameni ai lumii care folosesc așa-numitele societăți-fantomă și trusturi pentru a ascunde afacerile lor dubioase au ajuns în mass-media: o listă cu 130.000 de persoane din 170 de ţări, referire la zece paradisuri fiscale, 260 de gigabytes, 2,5 milioane de documente. Lista a fost trimisă deja marilor publicaţii şi zilele următoare va începe publicarea lor.

La nivel naţional a apărut deja Lista investitorilor din România care au rezidenţă în Cipru. Nume grele, cap de listă fiind….Ion Ţiriac AIR, cu o sumă de aproape 200 milioane euro. De asemenea, găsim Marfin Bank Romania SA, Alexandrion Grup, Kronospan, Romtelecom, Conti Hotels, Immoeast Baneasa Airport Tower, Petromservice sau Baneasa Business & Technology Park SA. Iar în spatele acestor companii se află nume foarte grele ale scenei româneşti….

Coroborând acest bulgăre de zăpadă cipriot cu trecerea evaziunii fiscale la DIICOT şi asimilarea acestor fapte cu crima organizată, devine evident faptul că presiunea pe Ponta nu a venit câtuşi de puţin din zona politicului, ci, de mai sus şi mai pregnant, din zona high class a economicului, miza nefiind DNA, ci şefia DIICOT, tocmai pentru a bloca ulterior dosarele de evaziune fiscală-crimă organizată legate de investiţiile off shore. Astfel, Ponta a aruncat-o pe Kovesi la DNA, deşi ştia foarte bine că nu are un CV potrivit, sperând că Băsescu va accepta momeala numirilor. Numiri printre care se afla şi cea a Alinei Bica la şefia DIICOT.

Iar Alina Bica pare a fi omul potrivit pentru acest blocaj. Potrivit senatorului Valer Marian, Alina Bica era/este o apropiată a preşedintelui Băsescu şi a fostului regim Boc, “fiind timp de peste trei ani, în timpul guvernării PDL, secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Alina Bica a fost promovată în funcţii mari în parchet de către fostul procuror general Botoş, actualmente consilier la Cancelaria Primului Ministru. Alina Bica a fost şi un prieten apropiat al lui Sorin Blejnar, apărând într-o înregistrare din dosarele lui Blejnar în care îi solicită acestuia să angajeze o cunoştinţă în cadrul organelor fiscului”.

De notat că atât Kovesi cât şi Bica au şi grade militare, Kovesi fiind colonel şi ambele au relaţii apropiate şi sunt foarte susţinute de serviciile secrete, îndeosebi de SRI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Izabela Niculescu 253 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.