Moscova nu-și va retrage trupele din Transnistria

Rusia nu vede motive pentru schimbarea formatului misiunii de menţinere a păcii în Transnistria, a declarat luni viceministrul rus de Externe, Grigory Karasin, relatează site-ul agenţiei Tass.

Operaţiunea unică de menţinere a păcii din Transnistria şi-a dovedit eficienţa timp de 25 de ani. Nu au mai existat schimburi de focuri acolo, nici decese. Orice modificare a formatului nu va aduce decât o deteriorare periculoasă a situaţiei”, a spus Karasin, care a fost rugat să comenteze posibila desfăşurare a unei misiuni ONU în republica separatistă.

Diplomatul rus susţine că persoanele care trăiesc în Transnistria sunt în favoarea menţinerii misiunii ruse de menţinere a păcii.

„Toate discuţiile privind posibilele schimbări ale formatului existent al operaţiunii de menţinere a păcii şi retragerea armatei ruse de pe malul stâng al Nistrului nu au nimic de-a face cu realitatea şi ignoră opinia poporului transnistrean, care vede garanţia vieţii lor paşnice în prezenţa acestor trupe”, a mai spus Karasin.

La 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a votat declaraţia înaintată de deputaţii din Partidul Democrat în privinţa retragerea trupelor ruse din Transnistria, despre care se consideră că se află ilegal pe teritoriul statului moldovean. Ulterior, Curtea Constituţională de la Chişinău a adoptat o hotărâre potrivit căreia „dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor sau bazelor militare, conduse şi controlate de către state străine, este neconstituţională.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.