Transnistria: perdele de fum pentru Republica Șeriff

Interfax: Declarațiile reprezentanților NATO și ale Chișinăului despre intenția Rusiei de a anexa Transnistria sunt speculații, declară purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. ”Din câte înțelegem, este o reacție nervoasă la al șaptelea Congres al deputaților poporului la toate nivelurile, care are loc astăzi, pe 28 februarie, la Tiraspol”, a spus Zaharova, răspunzând la întrebările despre comentariile unui număr de reprezentanți NATO cum că Rusia ar putea anexa Transnistria. ”La Chișinău s-a speculat de câteva zile despre ce ar putea face acest congres”. ”Aparent, panica aceasta a cuprins NATO”, a spus Zaharova. Ea este convinsă că „NATO încearcă să transforme republica într-o a doua Ucraina, contrar sentimentelor majorității populației din Moldova, aparent fără a se gândi la consecințele pentru țară și regiune în ansamblu”.

Fontanka.ru, citând Ria Novosti: Rezoluția Congresului de la Tiraspol arată că Transnistria ”se confruntă cu provocări și amenințări fără precedent de natură economică, socială, umanitară și militar-politică”. Rezoluția conține un apel la secretarul general ONU, la Comunitatea Statelor Independente, Parlamentul European și OSCE. Documentul mai subliniază că situația critică din Transnistria ”necesită o intervenție internațională urgentă și foarte activă”, scrie Ria Novosti, citata de Fontanka.ru.

”Deputații au vrut să ceară ajutor Rusiei pe fondul presiunii în creștere din partea Moldovei, însă vicepreședinta Consiliului Suprem al Ucrainei, Galina Antiufeieva, a infirmat zvonurile ca deputații au plănuit să ceară Moscovei recunoașterea republicii și alipirea la Rusia”, mai scrie Fontanka.ru.

Vedomosti: ”Deputații Consiliului Suprem al nerecunoscutei Republicii Modovenești Transnistrene au spus pentru Vedomosti că pe agenda congresului delegaților la toate nivelurile de la Tiraspol, de pe 28 februarie, nu se află un apel ca Rusia să anexeze această republică, pe baza rezultatului referendumului din 2006.

Despre așa ceva a anunțat pe rețelele sociale opozantul local Ghenadie Ciorba, fost șef al serviciului de comunicații al Transnistriei. În 2020, el a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru extremism, organizând proteste neautorizate și insultând conducerea republicii, însă a fost eliberat după 13 luni”.

Vedomosti: ”Oficiul pentru Reintegrare al guvernului Moldovei a precizat, pe 22 februarie că ”monitorizează  îndeaproape situația” de pe malul stâng al Nistrului, în legătura cu amintitul congress, însă, în opinia guvernului, ”nu sunt motive să credem că situația din regiune se poate înrăutăți”. Documentele ce vor fi adoptate la congres vor fi trimise la organizațiile internaționale participante și la mediatorii formatului de negocieri ”5+2” (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina, UE și SUA). Acest format nu a mai operat după începerea ostilităților dintre Rusia și Ucraina, în februarie 2022, iar Tiraspolul a precizat de mai multe ori că acest format nu mai este eficient. Pe 14 februarie, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus în Duma de Stat că Moscova insistă ca problema transnistreană să fie rezolvată în formatul 5+2”.

 

Congresul de la Tiraspol a fost convocat pentru că ”Republica Șeriff” nu mai este paradis fiscal pentru oligarhii ei, dar și pentru cei din Chișinău, Odesa, Kiev și Moscova. Afacerile separatiștilor au prosperat din câteva motive: gaze gratuite (circa un leu moldovenesc pe metru cub), taxele vamale erau plătite la bugetul de la Tiraspol (deși multe companii transnistrene sunt înregistrate la Chișinău, pentru a exporta în Vest) și Acordul de Asociere al Repubicii Moldova la UE, care include un Acord de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzător, semnat în urmă cu zece ani – din acel moment comerțul transnistrean s-a orientat către Vest, ajungându-se ca, în 2023, 70% din exporturi să meargă în țări UE.

Războiul din Ucraina i-a lovit grav pe oligarhii din Transnistria. Segmentul frontierei moldo-ucrainene a fost închis și Kievul susține că nu se va deschide decât atunci când situația din Ucraina se va stabiliza – deloc o veste bună pentru separatiști. Asta înseamnă că, pentru prima dată, Chișinăul poate controla ce importă și ce exportă Transnistria. În acest context, regimul Maia Sandu a întors foaia și a schimbat codul vamal, obligând companiile transnistrene să plătească taxele vamale la bugetul Chișinăului. Practic, companiile transnistrene vor trebui să plătească taxe și la Chișinău, și la Tiraspol, ceea ce este o modalitate controversată de reintegrare economică.

În al doilea rând, războiul din Ucraina pune sub semnul de întrebare paradisul energetic din Transnistria. Kievul a sugerat că nu va înnoi acordul de tranzit pentru gazele ruse către Transnistria, care expiră în acest an. Guvernul de la Chișinău spune că poate găsi soluții pentru o asemenea situație, însa Transnistria va trebui să plătească pentru gaz mult mai mult și să o facă în avans. Însă perspectiva închiderii robinetului din est ar fi periculoasa și pentru Republica Moldova, care cumpără energie electrică ieftină produsă cu gazele Gazprom în Transnistria, oferind și favoruri, în special premise de mediu pentru fabricile poluante care exportă în UE. Aprovizionarea Republicii Moldova cu energie electrică și de gaz din Europa ar da lovitura de grație pentru separatiștii transnitreni, însă sacrificiile ar fi mari și pentru cetățenii și companiile din dreapta Nistrului.

Închiderea frontierei cu Ucraina și schimbarea codului vamal sunt loviturile care l-au făcut pe șeful „Republicii Șeriff” să convoace, prin intermediului liderului politic Vadim Krasnoselski, „congresul deputaților la toate nivelurile” și să facă apel la OSCE, Parlamentul European și ONU. Victor Gușan, patronul Seriff și fost ofițer KGB, un conglomerat care înseamnă 60% din economia transnistreană, este foarte afectat de aceste schimbări. El deține mari fabrici, dar și  supermarketuri, benzinării, un operator de telefonie mobilă, un depozit de petrol, un post de televiziune, precum și cea mai mare bancă a din regiunea separatistă.

Gușan, Kransoselski & Co s-au plâns și Moscovei, însă reacția nu a fost neapărat una bună. Patronul Șeriff a încercat să-și vândă unele firme, dar nu a reușit din cauza instabilității din regiune; altele au falimentat. Situația limită l-a făcut pe Gușan să se apropie de guvernul de la Chișinău, pentru a obține facilități fiscale și a salva cât mai mut din monopolul său. Or, asta a însemnat că interesele Șeriff nu au mai coincis cu cele ale Rusiei. Aceasta poate fi o explicație a reacției oarecum indiferente a Ministerului rus de Externe. Apoi Vedomosti a pus semnul de întrebare asupra lansatorului zvonului ”anexării” – opozantul Ghenadie Ciorba, care a făcut însă parte din guvernul separatist.

Poate că Rusia nu a privit cu ochi buni nici întrevederea de pe 27 februarie dintre Krasnoselski și secretarul adjunct pentru Europa de Est în Departamentul de Stat al SUA, Christopher Smith, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Liderul transnistrean a reluat mesajul Moscovei, spunând că susține negocierile în formatul 5+2 și s-a plâns oficialului American si de „presiuni” de ordin economic asupra regiunii transnistrene din partea Chişinăului.

O reacție mai dură din partea Moscovei a venit la începutul acestei luni, când ministrul de Externe Seghei Lavrov a declarat că ”Rusia nu-i va lăsa pe rușii din Transnistria să cadă pradă complotului vestic”. Însă declarația nu a avut legătură cu problemele oligarhilor, ci cu reglementarea conflictului transnistrean. Lavrov a declarat că insistă pe resuscitarea formatului 5+2, care înseamnă și participarea UE, SUA și a Ucrainei.

Moscova a părut mult mai puțin preocupată de soarta oligarhilor transnistreni decât de disputa iscată de organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă în acest teritoriu, în luna martie. Guvernul de la Chișinău a anunțat că în Transnistria nu va fi deschisă decât o singură secție de votare, în condițiile în care cetățenii ruși de aici votează tradițional în proporție de circa 90% cu Vladimir Putin și cu partidul Rusia Unită.

Reversul întregii strategii de reintegrare economică a Transnistriei, o luptă transformată de oligarhi în zvonuri și știri de senzație, este că primele și cele mai mute victime vor fi micii antreprenori transnistreni ce nu au legătură cu Șeriff, cu serviciile secrete ruse, ucrainene, moldovenești și de care depind mulți din cei circa jumătate de milion de locuitori, majoritatea cetățeni moldoveni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

14 Comentarii

  1. „Rusia AR PUTEA anexa Transnistria” … „Rusia AR PUTEA ocupa Parisul si Berlinul” … „Rusia AR PUTEA trimite oameni pe Jupiter” … „Rusia AR PUTEA bate mar Ucraina … aoleuu, asta chiar se intimpla !” … He he ! eterna poveste cu drobul de sare, reactivata in disperare de catre o gasca de psihopati care realizeaza ca o iau la basca si ca se duc dracului sutele de miliarde investite ! Vietile umane pierdute ? Never mind the bollocks !

  2. ASStea da ajenții amerloce, în viața mea nu am auzit de vedHOMOștiri, de fuckte-n-kura, ajensii serioase, gata să cad pe spate, zîci că radu-cucu și cu prepuliceanu au noi ajenți de ,, presă,, !? Mars inainte sau inainte mars tudorica lu halena3 cocoteț tv , prepuțulu liceanu 2 de la dîjî 24 e în urma ta ? SLAVĂ PĂCII, cum e cu pilotul de avion militar care și-a dat foc?

  3. Faptul ca Marchievici nu mai pedaleaza exclusiv pe partizanatul muscal, moscovit, poate fi privit, fugitiv, ca o redeontologizare si ar trebui sa ma bucure, dar la un studiu atent prezentarea mai multor „surse” contradictorii, care totusi converg finalmente in
    DERATIZAREA de catre ele a intentiilor COLONIALE ale URSS, mi-a spulberat si ultima speranta ca Marchievici sa devina accesibil…

    Ticacalosu marius tomlin alias „Intreb SI EU(sau CEDO)” a ramas acelasi secstist humoroid nepot de CHIABUR spalat pe creier de BOLSEVICII Lu Stalin si transformat in IENICER!!! Sa mai spuna cineva ca NU S-A INVENTAT DEJA ROBOTUL UMANOID, fara aluminiu si fara materiale plastice si fara procesoare…La naiba cu INTELIGENTA ARTIFICIALA, tot cu „praful stelar” se pot face minuni…

  4. Leibovich si Goodman lucreaza,dar „lucreaza” in asa hal ca nu mai intelegem nimic,nu putem intrevedea viitorul,nici chiar ziua de miine,nu ne mai intelegem noi intre noi,admitem hotia chiar daca ne afecteaza,vremuri satanice.

  5. Je ne pas charlielieamerlie-19.39- pedalatu’ lui bideu-copârșeu-sicriu -ambulant, ai ceva plastice prin creier, la fel că ca șeful tău, îți plac cenții, mai ales diviziunile lirei sterline… a 20 -a parte de liră, multipli de 12 pence, pentru cei neavizați ,adică-ți place să șilingi dosul amerloc ? Succesuri multe, lumea ta unipulară se prăbușește, îi poți aprinde o lumânare…..Mai ții economiile în hârtie igienică sub numele de dolari? La fel succesuri multe, șilingii aveau căutare când se bombarda Iugoslavia, Irakul, Afganistanul, Vietnamul, Siria etc, etc, acu e mai grele , ai taiwanul, Iranul; Koreea , Ciad, Niger, Cuba, Mexic, BRICSplus5 anul ăsta, ai de lucru nu glumă… SLAVĂ PĂCII, , ,,ticacaloșilor” !

  6. Rusii Ca si romanii si ukrainienii au dreptul la o viata decenta o viata ‘plina de satisfactii si valori santem toti aici deci trebuie sa ne usuram vietile unii celorlalti Sau cel.putin sa nu ne incurcam unii pe altii precum retardatii.Toti Cei care ne vreau in discordie si ura trebuie eliminati in vazul TUTUROR.parca santem si frati ORTODOXI daca DIMNEZEU ne.a facut sa traim pe teritoriile acestea atunci hai sa dam ce.i.mai bun din noi.

  7. De când a apărut zvonul, am spus că nu se va întâmpla, e un șantaj, o intimidare că să renunțe la taxe republica moldova sau sa fie ajutați financiar și de republica moldova și de Romania.

  8. Steagul sheriffului este cel al colonistului nicidecum al indianului moldovan.

  9. Sper să fie moldovenii mai deștepți ca oamenii de paie de la București.Putin nu se mânjește cu niște cioflingari infatuați care și-ar clama cetățenia moldovenească în secunda doi de la venirea ordinului de mobilizare.Rusia n-a recunoscut niciodată „republica Transnistreană” un cuib de bișnițari a cărui alianță cu Rusia este, în cel mai bun caz, dezonorantă.

  10. Nu-i al meu, dar merită văzut :

    „Respect și vreau să-ți spun fără ocolisuri, sunt român și sincer fără perdea, nu aș dori să am niciun rus pe pământul meu românesc. Dar ce e adevărat e adevărat și nu pot nega. Noi spunem că Putin e un dictator și că de 20 de ani e la putere, dar la noi, aceleași partide nu au făcut nimic în 30 de ani sau au schimbat doar promisiuni. În Rusia, până să vină Putin, se murea de foame, mafia, crime, sărăcie, oligarhi ne controlau. Uitați-vă ce au construit în 20 de ani în Moscova, iar în București ce au construit în 30 de ani? Sunt plecat în străinătate din 2002, fiindcă în România, calificat ca sudor profesionist, cu licență pentru a suda nave submarine, am găsit de lucru la făcut garduri pe un salariu de nimic. Deci, ce-mi va zice guvernul României să mă înrolez să merg în război împotriva Rusiei? Pentru ce? Ce mi-au dat ei? Acum locuiesc în UK și totul e bine, ei mi-au dat un trai extrem de bun și o educație pentru copiii mei. Deci, mai bine mă înrolez în UK și lupt pentru o țară care mă susține, decât pentru țara mea”.

  11. Cam multa vorba pentru un buric asa mic.Dupa ce sunt ciumeti mai fac si politica „”de top””.Fac si desfac democratii si lupta cu neveste cu tot in contra vantului.

  12. @Radu Humor:

    De unde ai luat textul? Unde si cind s-a calificat subiectul ca „sudor profesionist, cu licență pentru a suda nave submarine”, cind Romania nu a mai construit submarine din timpul razboiului?

  13. Asta e marea ingrijorare: piticul poate sa piarda alegerile din cauza numarului insuficient de sectii de votare deschise in Moldova…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.