Moştenirea lui Sergiu Nicolaescu şi scandalul incinerării

Întreaga opinie publică a fost surprinsă de declaraţia surorii lui Sergiu Nicolaescu, prin care confirma ceea ce anunţase soţia marelui regizor, şi anume dorinţa decedatului de a fi incinerat. O simplă privire pe textele care legiferează moştenirile poate explica această ciudată reacţie!

Dincolo de dogmele bisericii (care-l privează pe Sergiu Nicolaescu de una dintre cele mai importante slujbe, după taina botezului, de care beneficiază un om, slujba de despărţire de lumea în care a trăit şi, simultan, de înălţare la dreapta Domnului), există şi o explicaţie strict legală, referitoare la situaţia moştenitorilor.

În cazul unui fiu legitim al regizorului, soţia va moşteni doar un sfert din avere

Nu întîmplător, invocarea ultimei dorinţe a lui Sergiu Nicolaescu a fost anunţată abia după ce televiziunile au reluat o declaraţie a regizorului, referitoare la existenţa unui fiu cu Roxana Gheaţă! Toate amănuntele oferite de Sergiu Nicolaescu au devenit astfel recunoaşteri oficiale, în cazul în care proba ADN ar confirma legătura dintre regizor şi fiul Roxanei!

Legea nr. 319/1944 lămureşte şi azi felul în care se împarte averea celui decedat:

– cînd soţia vine la succesiune cu copiii decedatului, moşteneşte o pătrime din avere

– cînd vine la succesiune în concurs cu părinţii decedatului împreună cu fraţii şi surorile sale, moşteneşte o treime din avere

– cînd vine la moştenire fie cu părinţii, fie cu fraţii decedatului, moşteneşte jumătate din avere

În cazul concret al lui Sergiu Nicolaescu, soţia sa ar moşteni:

– doar un sfert din avere dacă fiul Roxanei Gheaţă ar fi declarat oficial fiul regizorului

– şi jumătate din avere dacă se va prezenta la succesiune doar cu sora regizorului.

În cazul unui fiu legitim al regizorului, sora iese din lista moştenitorilor!

Aici intervine un amănunt decisiv care lămureşte atitudinea surorii lui Sergiu Nicolaescu.

Potrivit legislaţiei în vigoare, moştenitorii se împart în patru clase:

– Clasa I, în care intră copii, nepoţi, strănepoţi etc. ai defunctului, din căsnicie, din afara casătoriei sau din infiere;

– Clasa a II-a, care cuprinde ascendenţii privilegiaţi, părinţii defunctului, fireşti şi din infiere în cazul înfierii cu efecte restrînse şi colaterali privilegiaţi: fraţii şi surorile defunctului, din căsătorie, din afara căsătoriei ori din infiere;

– Clasa a III-a sau clasa ascendenţilor ordinari, bunicii, străbunicii etc. ai defunctului;

– Clasa a IV-a sau a colateralilor ordinari pînă la gradul patru; unchii, matusile si verii primari ai defunctului.

Mai simplu, în linie dreaptă, tatăl şi fiul sînt rude de gradul I, iar bunicii şi nepoţii de gradul II, iar în linie colaterală, fraţii sînt rude de gradul II.

Legea prevede că soţia vine la succesiune cu fiecare categorie, beneficiind de partea de moştenire arătată mai sus.

În schimb, potrivit legii, moştenitorii sunt chemaţi la moştenire în ordinea clasei de moştenitori şi o clasă înlătură pe cele următoare de la moştenire!

Pe înţelesul tuturor, dacă se dovedeşte că Sergiu Nicolaescu a avut un fiu, iar acesta va fi recunoscut oficial de justiţie, el devine moştenitor de gradul I şi o scoate de la moştenire pe sora regizorului, care este moştenitor de gradul II.

Iată de ce sora lui Sergiu Nicolaescu a fost interesată să susţină incinerarea regizorului, căci, fără testul ADN, ea devine moştenitoare legală, alături de soţia lui Sergiu Nicolaescu!

Mai concret, averea regizorului, estimată la circa două milioane de euro, s-ar împărţi astfel:

– dacă fiul său nu va fi recunoscut legal, soţia va moşteni jumătate, adică un milion de euro, cealaltă aparţinîndu-i surorii

– dacă fiul regizorului va fi recunoscut oficial, el va moşteni 1,5 milioane euro, soţia decedatului doar 500.000 euro, în timp ce sora decedatului nu va moşteni nimic!

Aseară, la un post TV, sora lui Sergiu Nicolaescu, în vîrstă de aproape 90 de ani, a mărturisit că soţia regizorului i-a promis că va avea grijă de ea pînă la sfîrşitul vieţii.

Oricît de dureroasă ar fi situaţia aceasta, textul de lege explică, totuşi, cît se poate de clar, cum pot anumite interese să influenţeze luarea unor decizii atît de controversate, cum este şi cazul incinerării marelui regizor Sergiu Nicolaescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.