Muzicienii români celebrează Francofonia în lume

Pianistul Matei Bucur Mihăescu, în concert la Veneţia

Sâmbătă, 21 martie, la ora 17.30, la Palatul Albrizzi din Veneţia, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în parteneriat cu Asociaţia Culturală italo-germană din Veneţia, organizează cel de-al doilea concert ENESCU 60. Recitalul va fi susţinut de tânărul pianist şi compozitor Matei Bucur Mihăescu. În program piese de: George Enescu şi Matei Bucur Mihăescu.

Evenimentul beneficiază de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român şi se înscrie în strategia Institutului Român de Cultură şi Cercetarea Umanistică de la Veneţia de promovare a operei marelui violonist, compozitor şi dirijor George Enescu, prin intermediul unei serii de concerte organizate cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la moarte.

Matei Bucur Mihăescu – “Bagheta magică a muzicii clasice româneşti contemporane” – este considerat un nou brand românesc. La numai 20 ani, dar cu deja o foarte bogată experienţă de scenă, continuă să uimească lumea muzicală în tripla sa calitate de pianist, compozitor şi dirijor, fiind recunoscut ca un fenomen, un talent muzical complex, de excepţie; este student al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti – secţia Dirijat Orchestră, şi student al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti; pentru activitatea sa excepţională, atât în domeniul culturii generale, cât şi al muzicii, i-a fost decernat doi ani la rând Premiul de excelenţă al Liceului George Enescu.

Ca pianist, repertoriul său acoperă peste 400 de ani de muzică cuprinzând lucrări cu stiluri variate şi cu grad ridicat de dificultate din creaţiile compozitorilor clasici, moderni şi contemporani, iar în calitate de compozitor are peste 80 de creaţii pentru pian, orchestră, cor şi diverse formule instrumentale, care au fost interpretate pe scene de primă mărime de către artişti de prestigiu (orchestre, coruri, solişti) sub bagheta unor mari maeştri dirijori.

Stagiunea muzicală 2010 a Orchestrei de Cameră Radio şi a Corului Radio s-a deschis cu o integrală componistică Matei Bucur Mihăescu; în anul 2008 a înfiinţat şi lansat propria orchestră de cameră, Cammerata, iar în 2010 a înfiinţat cvartetul Mateo, considerat de la prima apariţie un cvartet de excepţie atât prin formula instrumentală (clavecin/pian, flaut, oboi, fagot), cât şi prin repertoriul original abordat; în anul 2011 debutează ca dirijor la pupitrul propriei orchestre cu care susţine stagiunea muzicală permanentă CaMMerata (pe scenele Teatrului Naţional de Operetă Ion Dacian şi Operei Naţionale Bucureşti); participă în calitate de compozitor şi dirijor alături de propria orchestră CaMMerata în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, ediţiile 2011- 2013. Au fost produse trei CD-uri cuprinzând lucrări pentru pian solo, în interpretare proprie, atât din creaţia universală, cât şi compoziţii personale; au fost editate trei caiete de partituri (Editura Muzicală) cuprinzând lucrări pentru pian solo compuse de Matei Bucur Mihăescu. Începând din anul 2010, se organizează Concursul de interpretare Matei Bucur Mihăescu; ajuns la cea de-a şasea ediţie concursul se desfăşoară pe următoarele secţiuni: interpretare pianistică, muzică de cameră, canto clasic, canto muzică uşoară.

Pentru activitatea deosebită în domeniul artei interpretării pianistice şi al compoziţiei i-au fost decernate Trofeul Casei de producţie Rollywood pentru muzică, Premiul de excelenţă al Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România, Titlul de ,,mic ambasador al culturii româneşti în lume” oferit de Ministerul Afacerilor Externe şi Asociaţia Partenerilor Corpului Diplomatic, Diploma de excelenţă pentru contribuţia de excepţie în domeniul creaţiei şi interpretării muzicale oferită de ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului; în anul 2010, Liceul de muzică George Enescu din Bucureşti a instituit şi decernat premiul pentru interpretare pianistică Matei Bucur Mihăescu; a primit o bursă la Viena, a urmat cursuri de măiestrie artistică cu iluştrii muzicieni din Austria, Germania, Rusia, Japonia, Israel.

Recital de pian Matei Varga, la ICR NY

Pianistul Matei Varga, la New York

Cu ocazia Săptămânii Francofoniei, ICR New York organizează o serie de evenimente cu participarea reputatului pianist român Matei Varga. Săptămâna Francofoniei se organizează anual, oferind vorbitorilor de limbă franceză din întreaga lume oportunitatea de a-şi exprima solidaritatea.

În 23 martie, la ora 16.00, Matei Varga va susţine la Columbia University un workshop de pian, în cadrul căruia va prezenta studenţilor Suita nr. 2, op. 10 de George Enescu.

Aflat la Paris pentru continuarea studiilor sale muzicale, la 22 de ani neîmpliniţi, în 1903, George Enescu participă la un concurs de compoziţie, din al cărui juriu impresionant făceau parte Claude Debussy, Vincent d’Indy, Gabriel Pierné şi Alfred Cortot. Enescu prezintă juriului Suita pentru pian nr. 2, op. 10 şi câştigă nu doar premiul acestei categorii, dar şi Premiul Pleyel, constând într-un pian de concert.

În 26 martie, la ora 19.00, în sala Auditorium a ICR New York, pianistul Matei Varga va susţine un recital de pian din al cărui program fac parte compoziţii franceze sau influenţate de muzica franceză:

Enescu: Suite no. 2, op. 10, in D major (Toccata, Sarabande, Pavane, Bourée)

Chopin: Heroic Polonaise op. 53, in A flat major; Barcarolle op. 60, in F sharp major; 8 Preludes, from op. 28 (nos. 17-24)

Fauré: Nocturne no. 1, in E flat minor

Stabilit la New York, Matei Varga este recunoscut în prezent drept unul dintre cei mai importanţi tineri pianişti originari din România. A susţinut concerte în săli importante din întreaga lume, între acestea numărându-se Zankell Hall şi Weill Recital Hall, din cadrul faimoasei Carnegie Hall (New York), Auditorium du Louvre şi Salle Gaveau (Paris), Royal Dramatic Theater (Stockholm), Casals Hall (Tokyo), precum şi Ateneul Român sau Sala Radio din Bucureşti.

Între distincţiile primite de Matei Varga se află Premiul al II-lea la Concursul Internaţional George Enescu, Premiul I la Concursul de Pian Lory Wallfisch (România), Premiul al II-lea la Concursul Young Concert Artists (New York) şi la Concursul Internaţional de Pian de la Porto şi Premiul al III-lea la Concursul Maria Canals (Barcelona). De asemenea, în calitate de finalist al Concursului Vendome Prize, a fost remarcat de Elisabeth Leonskaja, membră a juriului, care i-a acordat un Premiu Special.

Matei Varga a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, în 2004, apoi şi-a continuat studiile la Mannes College (New York), obţinând diploma de Master of Music (2006), precum şi Artist Diploma (2008). În prezent, este profesor de pian la Lucy Moses Music School din New York.

Jazz românesc la Londra

Sorin Zlat Trio concertează la Londra

Sorin Zlat Trio debutează în peisajul jazz-istic londonez, la prestigioasele Pizza Express Live Soho şi Vortex Jazz Club din Londra în 21 şi 23 martie, într-o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român din Londra.

Înfiinţat în anul 2008, trioul este format din Sorin Zlat – pian, Răzvan Cojanu – contrabas şi Laurenţiu Ştefan – percuţie. Pianistul Sorin Zlat, conducătorul trioului, a fost finalist în cele mai importante competiţii de gen din Europa: Montreux International Jazz Competition şi Nottingham International Jazz Piano Competition.

Formaţia deţine un portofoliu impresionant de premii şi performanţe notabile în jazz-ul instrumental printre care Marele Premiu la Concursul internaţional Europafest 2011, Premiul special al juriului la Concursul internaţional de jazz Belgia în 2012, Premiul pentru cea mai bună trupă alături de Razvan Cojanu – bass şi Sabin Tarabega – tobe, la concursul Johnny Răducanu 2013, Premiul special al juriului la Concursul internaţional de jazz de la Lille, în 2014.

Recent, grupul a terminat înregistrările primului său album, intitulat Endurance, lansarea oficială fiind aşteptată în luna aprilie.

Legendar în peisajul muzical britanic, clubul Pizza Express Soho a găzduit de-a lungul anilor concerte extraordinare susţinute de prestigioşi muzicieni printre care îi amintim pe Roy Haynes, Kenny Garrett, Martin Taylor, Norah Jones, Diana Krall sau Amy Winehouse.

Vortex Jazz Club şi-au construit o reputaţie de invidiat în lumea jazz-ului contemporan şi funcţionează pe piaţa londoneză de mai bine de 25 de ani câştigând în anul 2013 Live Jazz Award în cadrul Parliamentary Jazz Awards, pentru cele aproape 400 de concerte pe care le-a găzduit într-un spaţiu intim, familiar. Vortex a fost inclus de prestigioasa revistă Downbeat pe lista celor mai bune 150 de locaţii jazz din întreaga lume.

Concert de jazz la Madrid şi literatură la Valencia

Ramona Horvath Trio

ICR Madrid sărbătoreşte francofonia printr-un concert de jazz Ramona Horvath Trio la Institutul Francez din Madrid, în data de 24 martie, şi printr-o serie de activităţi literare dedicate creaţiei lui Matei Vişniec la Universitatea din Valencia, în data de 25 martie.

Ramona Horvath Trio este un band de jazz iniţiat de pianista româncă Ramona Horvath, alături de muzicienii francezi Nicolas Rageau (contrabas) şi Frédéric Sicart (baterie), al cărui repertoriu propune publicului aranjamente originale în care referinţele la folclorul românesc se îmbină cu sunete de mainstream şi cool jazz.

Întâlnirea Ramonei Horvath cu legendarul pianist Jancy Kőrössy a fost determinantă pentru cariera sa. Albumul Dor de acasă, pe care artiştii l-au înregistrat în duet, a fost recompensat cu Premiul Cel mai bun disc de jazz al anului în 2009. În prezent, Ramona Horvath concertează frecvent pe scene din Austria, Franţa, Germania, Italia, Portugalia, România, Spania, Ungaria şi, alături de Nicolas Rageau şi Frédéric Sicart, în programul permanent al prestigiosului Sunset Sunside Jazz Club din Paris.

Nicolas Rageau s-a lansat în jazz în anii ’80, iar în 1994 s-a instalat la New York, unde a activat o perioadă la celebrul club de jazz Small’s. A colaborat şi a acompaniat diverşi artişti renumiţi, precum: Johnny Griffin, Benny Golson, Kenny Wheeler, Lew Tabackin, Peter Bernstein, Paolo Fresu, Alain Jean-Marie, Manu Katche, Michel Graillier, Sarah Lazarus, Anne Ducros.

Frédéric Sicart este baterist, compozitor şi producător şi susţine concerte la importante festivaluri de jazz: Jazz à Vienne, Juan les Pins, Jazz à Marciac, Insbruck/JVC, Meer JaZz Festival Amsterdam, Nancy Jazz Pulsation, Monte-Carlo Jazz Festival etc. A colaborat cu artişti importanţi precum: Richard Galiano, Claude Nougaro, Giovani Mirabassi ş.a. A compus muzica pentru diverse emisiuni pentru posturile de televiziune franceze TF1, M6, France 2 şi France 3.

Matei Vişniec este invitat în data de 25 martie la o serie de evenimente dedicate creaţiei sale poetice şi dramaturgice în organizarea Universităţii din Valencia şi a ICR Madrid.

Astfel, în cursul dimineţii, Matei Vişniec va participa la o lectură din poemele sale în limbile română, franceză şi spaniolă alături de Xelo Candel, poetă şi profesoară la Universitatea din Valencia, Angelica Lambru, scriitoare şi traducătoare, şi Evelio Miñano, traducător şi profesor la Universitatea din Valencia. La ora 19.00, va avea loc o discuţie cu publicul despre activitatea sa de scriitor şi traducător, moderată de Evelio Miñano, urmată de lectura dramatizată a unor fragmente din piesele sale. Vor interpreta actorii Rafael Núñez Plaza, Juan Carlos Castillejo Ribagorda şi Gloria Villalba González.

Matei Vişniec, poet, dramaturg, romancier şi jurnalist la Radio France Internationale, redacţia de la Paris, este actualmente unul dintre cei mai jucaţi dramaturgi români. Deşi a debutat în poezie şi a obţinut patru premii literare pentru publicaţiile sale până la momentul exilului francez, notorietatea lui Matei Vişniec se datorează operei sale dramatice. Piesele sale sunt traduse în 25 de limbi străine şi puse în scenă în peste 30 de ţări. Romanul Negustorul de începuturi de roman, publicat de Matei Vişniec la Editura Polirom, a fost recompensat cu Premiul literar Augustin Frăţilă, acordat de Uniunea Editorilor din România pentru cel mai bun roman editat în România în 2013.

ICR Madrid participă pentru al cincilea an consecutiv la evenimentele dedicate sărbătoririi francofoniei în Spania. La ediţiile anteriore, institutul a organizat proiecţii de filme, o expoziţie de benzi desenate româneşti, lansări de carte şi activităţi dedicate unor personalităţi precum Panait Istrati ori Sergiu Celibidache.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.