Nemții pun mâna pe afacerea numărul unu în lume cu organisme modificate genetic

Consiliul de administraţie al companiei americane Monsanto, mare şi controversat producător de erbicide şi porumb modificat genetic, a acceptat oferta îmbunătăţită de preluare făcută de grupul german din industria chimică Bayer, de peste 66 de miliarde de dolari, sumă care include şi datoriile, pentru crearea celui mai mare producător de seminţe şi pesticide din lume, transmite Reuters, care citează surse apropiate negocierilor.

Astfel, o firmă din UE va ajunge să controleze o afacere, cu organisme modificate genetic, îndelung criticată și blocată de Bruxelles. Ironic! Conform surselor citate de Reuters, după patru luni de discuţii, momentul decisiv a venit săptămâna trecută când Bayer şi-a îmbunătăţit, din nou, oferta de preluare, până la 127,50 dolari în numerar pentru fiecare acţiune Monsanto.

Noua ofertă evaluează Monsanto la 65 de miliarde de dolari, excluzând datoriile, dar cu toate acestea este sub preţul de 130 de dolari pe acţiune pe care compania americană a sperat să îl obţină, potrivit sursei citate. Bayer ocupă locul doi la nivel global pe piața erbicidelor, după Syngenta, cu o cotă de piață de 18%. Monsanto este lider pe piața semințelor, cu o cotă de piață de 26%. Achiziționarea Monsanto va permite Bayer să aibă acces la piețele din SUA, America Latină și India.

Tranzacţia ar ajuta Bayer şi Monsanto să-şi consolideze poziţiile după ce competitorii Dow Chemical şi DuPont au anunţat anul trecut că vor să-şi combine operaţiunile, într-o tranzacţie de 130 de miliarde de dolari, în timp ce China National Chemical Corp. a cumpărat în februarie firma elveţiană Syngenta AG, pentru 43 miliarde de dolari.

În ultimele luni, veniturile Monsanto, cel mai mare producător de seminţe din lume, au coborât din cauza scăderii preţului la soia şi porumb şi a aprecierii dolarului, determinând compania americană să-şi intensifice eforturile de restructurare şi să apeleze la concedieri masive. Chiar și în România, Monsanto a înregistrat o scădere de 28% a cifrei de afaceri în 2015, comparativ cu 2014, ajungând la 345,2 milioane de lei. De asemenea, profitul net aproape că a dispărut, coborând cu 90%, până la 5,6 milioane de lei.

Grupul german este cunoscut pentru că a inventat aspirina și heroina, a produs arme chimice în timpul Primului Război Mondial, iar după o unificare cu alte grupuri chimice germane sub numele IG Farben a ajutat la dezvoltarea Zylon B, substanța mortală utilizată în camerele de gazare de la Auschwitz. Grupul Bayer este prezent în România cu trei divizii, respectiv Bayer Healthcare (produse farmaceutice), Bayer CropScience (produse pentru protecţia culturilor agricole şi nonagricole) şi Bayer MaterialScience (polimeri şi mase plastice).

Monsanto este lider mondial în producția de semințe modificate genetic, a aditivilor alimentari, a chimicalelor industriale și a unor erbicide și insecticide folosite chiar de către armata americană ca armă chimică în timpul războiului din Vietnam.

Organizațiile ecologiste din întreaga lume susțin că Monsanto reprezintă răul absolut, în timp ce cealaltă parte se depune un mare efort de a demonstra contrariul, cum că semințele modificate genetic nu ar afecta sănătatea omului și că sunt bune pentru agricultura sustenabilă. Uniunea Europeană a introdus reglementări aproape imposibile pentru produsele modificate genetic încă de acum 15 ani, astfel încât exportul de produse modificate genetic din SUA în Europa a fost descurajat.

Un reprezentant al Fundaţiei Internaţionale pentru Agricultură Organică a explicat recent pentru RFI motivul: în acest moment, companiile care folosesc OMG-uri nu pot exporta către Europa, pentru că piaţa alimentară e închisă. Nicio companie nu ar risca să aibă produse etichetate ca OMG-uri pe rafturile supermarketurilor europene.

Însă, odată cu introducerea unor noi reglementări în SUA (Senatul american a adoptat în luna iulie o lege prin care îi va obliga pe producători să includă pe etichetele produselor ingredientele modificate genetic), produsele fără OMG-uri ar putea fi acceptate din nou pe piaţa europeană. Dezbaterea despre oportunitatea folosirii OMG-urilor este una de actualitate şi pentru Europa, mai ales în condițiile unor negocieri despre un eventual acord comercial TTIP între SUA și Uniunea Europeană. Și pe acest fond vine și tranzacția Bayer-Monsanto.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.