Nicuşor Constantinescu a fost arestat pe targă, iar Dan Condrea lăsat în libertate

Dacă vom întreba pe oricine pe planetă cum a murit Prinţesa Diana, nu cred că vom găsi pe cineva care să spună: „A fost un accident”! Absolut acelaşi lucru se va întîmpla şi după finalizarea anchetei în cazul morţii lui Dan Condrea. Motivul? În ambele cazuri, după perdea se văd mulţi ochi albaştri interesaţi de fiecare amănunt.

În Marea Britanie, cînd s-a aflat că soţia viitorului rege este însărcinată cu Dodi al-Fayed, practic, i s-a dat şi sentinţa. Despre consecinţele unui asemenea fapt s-au scris mii de pagini, aşa că nu este cazul să detaliem subiectul. Cert este că în noaptea fatală, pe urmele Prinţesei Diana au pornit nişte paparazzi, unii poate reali, alţi doar sub acoperire. Iniţial au fost arestaţi, apoi s-a decis achitarea lor, rămînînd oficial doar varianta unui banal şi tragic accident prin intrarea maşinii Mercedes clasa 600 SEL într-un stîlp dintr-un pasaj parizian. Cu toate acestea, opinia publică nu a fost deloc convinsă că aşa s-au întîmplat lucrurile în realitate!

În cazul lui Dan Condrea, deja există multe suspiciuni că moartea nu a fost 100% accidentală, nu numai din analiza felului şi a momentului în care s-a petrecut accidentul, ci, mai ales, din cauza reacţiei ciudate a autorităţilor în ultima lună, de cînd s-a declanşat acest scandal Hexi Pharma.

Să revedem declaraţiile oficiale ale Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA, principala instituţia a statului care anchetează actele de corupţie: „DNA nu are competenţă pe investigarea faptelor care pun în pericol sănătatea publică, ci noi avem competenţă strict pe investigarea unor fapte de abuz în serviciu, privind fraude în achiziţii publice, încheierea frauduloasă a unor contracte publice. Am avut discuţii inclusiv pe acest dosar nou deschis, este o investigaţie în curs la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dacă vor apărea elemente de corupţie în acel dosar, sunt convinsă că vom fi sesizaţi. (…) Până în acest moment noi nu am primit nicio declinare din partea lor”!

Acum, cînd vedem urmările acestei atitudini de indiferenţă din partea şefei DNA, putem să spunem că DNA NU A DORIT AFLAREA ADEVĂRULUI ÎN CAZUL HEXI PHARMA! Cum să spui senin că acest caz se limitează la „pericolul pentru sănătatea publică”, din moment ce toată presa a făcut cunoscute cele 12.000 de contracte prin încredinţare directă pe care le-a obţinut firma HexI Pharma, în care musteşte corupţia? Vorba lui Ion Cristoiu, Kovesi a văzut în cazul diluării dezinfectanţilor Hexi Pharma ceva asemănător cu punerea apei în vin de către un barman! De capul ei sau altcineva i-a sugerat să se prefacă neinteresată de partea de corupţie a „Cazului dezinfectanţilor” Hexi Pharma?

În ceea ce mă priveşte, am avut naivitatea să cred că lăsarea în libertate a lui Dan Condrea, după ce deja se conturase partea infracţională a afacerii cu dezinfectanţi, a avut ca motiv real punerea lui sub supraveghere totală: ascultarea telefoanelor, urmărirea corespondenţei, operaţiuni de filaj pentru a afla ce şi cu cine vorbeşte etc.

Aflăm însă chiar de la Eduard Hellvig că Dan Condrea nu a fost filat de către ofiţerii SRI, deşi, numai cu cîteva zile în urmă, acelaşi SRI anunţa triumfător că a transmis în ultimii ani 500 de sesizări instituţiilor statului despre situaţia de la Hexi Pharma! Cum, adică? Hexi Pharma fusese urmărită informativ cînd totul se derula normal şi, brusc, această supraveghere a încetat tocmai cînd scandalul a devenit public? Pe cine poate convinge o asemenea absurditate?

DNA a cerut arestarea multor persoane pentru acte de corupţie pe bază de denunţuri

În ultimii ani, în spaţiul public, DNA a fost acuzată că a exagerat cu arestările televizate, mai ales pentru infracţiuni care s-au produs cu 8-10 ani în urmă! De multe ori, baza solicitării arestului preventiv au fost doar nişte denunţuri, multe venite prin înţelegerea anchetatorilor cu persoane aflate în arest pentru alte cauze! S-a spus deseori în spaţiul public că acest gen de arestări televizate au fost folosite pentru a spori buna reputaţie a DNA şi a şefei sale, căci numele grele ajunse la Beciul Domnesc trebuiau să arate fermitatea acţiunilor, precum şi independenţa instituţiei în faţa elementului politic.

Şi atunci, cum se poate explica indiferenţa Codruţei Kovesi în faţa acestui caz care ocupase aproape tot spaţiul public din ultima lună, consecinţele sale fiind aproape de ceea ce defineşte cuvîntul „genocid”? Noi punem aceste întrebări din punct de vedere profesional, deşi răspunsurile sînt uşor de bănuit. Kovesi nu este o femeie naivă. N-a avut ea nici o rezervă în cererea de arestare a Elenei Udrea, cea care, conform spuselor acesteia, a avut un rol important în numirea lui Kovesi ca sefă DNA, atunci de ce ar fi avut vreo spaimă să-l reţină şi să propună arestarea lui Dan Condrea măcar pentru 30 de zile? Numai dacă, fireşte, persoanele implicate în afacerea Hexi Pharma ar fi fost mult mai puternice şi mai influente decît Elena Udrea! Chiar zilele trecute, DNA a cerut arestarea lui Nicuşor Constantinescu, iar acesta a fost adus din spital cu targa în faţa instanţei, doar pentru că a fost la o petrecere cu foştii colegi de facultate!

La toate acestea, arestarea lui Dan Condrea ar fi putut fi făcută chiar pentru protejarea acestuia, astfel încît să poată, prin declaraţiile lui, să conducă spre finalizarea anchetei în Dosarul dezinfectanţilor. E greu de crezut că aceeaşi Codruţa Kovesi n-a intuit că asupra lui Dan Condrea se puteau face imense presiuni din partea celor cu care derula această afacere de zeci de milioane de euro!

Kovesi a organizat un seminar despre corupţia din sănătate în care a spus cîţi medici au fost arestaţi

Ca o culme a ironiei, luni, adică a doua zi de la accident, cînd toată opinia publică devora informaţiile despre moartea lui Condrea, venite pe canalele media, Laura Codruţa Kovesi participa la un seminar organizat de DNA despre „Corupţia în sistemul de sănătate – prevenire şi investigare. Experienţă, bune practici şi provocări”, unde a declarat: „Avem foarte multe anchete care vizează achiziţii publice. În ceea ce priveşte frauda în achiziţiile publice în domeniul sănătăţii, pot să vă spun că avem în derulare mai multe anchete care vizează mai multe achiziţii publice de la diferite spitale atât din Bucureşti dar şi din celelalte localităţi ale României. Nu vă pot confirma pentru ce produse, pentru ce medicamente, pentru ce tipuri de aparatură medicală pentru că aceste investigaţii sunt confidenţiale”!

Kovesi nu era în acele momente conştientă de ridicolul afirmaţiilor sale, cînd se lăuda cu dosarele despre achiziţiile publice, în timp ce toată lumea se întreba de ce, exact pentru aceste motive, Dan Condrea nici măcar nu fusese pus sub acuzare? Altfel, luînd considerare această situaţie şocantă privind lăsarea în libertate a lui Dan Condrea şi dezinteresul DNA faţă de corupţia din Dosarul dezinfectanţilor, ne putem întreba de ce ar fi ales acesta să se sinucidă, cînd avea posibilitatea să plece pur şi simplu din ţară, din moment ce nu avea vreo interdicţie din partea procurorilor?

Haita „avocaţilor sinuciderii” a ieşit la drumul mare

Cineva care este obişnuit cu anchetele jurnalistice în mai multe dosare controversate nu poate scăpa din vedere invazia celor care vor să justifice cu orice preţ varianta sinuciderii lui Dan Condrea, variantă convenabilă şi pentru mulţi dintre cei implicaţi în afacerea Hexi Pharma! Sigur că, în această etapă a cercetărilor, toate variantele trebuie luate în considerare, inclusiv cea a sinuciderii.

Dacă nu ar exista suspiciuni serioase privind moartea lui Dan Condrea, varianta sinuciderii sau a unui accident de circulaţie ar fi acceptată de opinia publică, fără să mai fie nevoie de aceşti „avocaţi ai sinuciderii”, căci probele anchetatorilor ar fi suficient de convingătoare. Numărul foarte mare al celor care îşi smulg părul din cap ca să ne convingă că nu a fost altceva decît sinucidere (foşti poliţişti, avocaţi, jurnalişti, oameni de afaceri etc) nu face altceva decît să atragă şi mai mult atenţia asupra celorlalte variante!

Din fericire, grupul „scepticilor” este la fel de mare ca al „avocaţilor autorităţilor” şi aceşti „cîrcotaşi” se vor opune cu toate forţele pentru ca ancheta să păstreze în centrul atenţiei toate variantele posibile ale morţii lui Dan Condrea căci interesele uriaşe pentru ca acest „Dosar al dezinfectanţilor” să rămînă în jurul celui decedat sînt extrem de mari. Numai aşa va putea fi împiedicată orice intenţie de muşamalizare a morţii lui Dan Condrea!

Acest accident suicidal putea fi provocat foarte uşor de către cineva interesat: printr-o defectare a sistemului de frînare al maşinii, prin provocarea unei defecţiuni la sistemul de direcţie, prin lovirea din lateral a maşinii în acea porţiune de drum etc! Nimic din toate aceste variante nu trebuie exclus, dar, mai presus de orice, cineva trebuie să garanteze opiniei publice corectitudinea expertizelor efectuate.

Un doctor, cum era Dan Condrea, nu găsea altă variantă de sinucidere?

Dan Condrea era de profesie medic şi a absolvit Facultatea de medicină în 1999, iar tatăl său, Virgiliu Condrea, a fost preşedinte al Colegiului Farmaciştilor – Filiala Bucureşti. Ca medic, este absurd să credem că, dacă ar fi vrut cu adevărat să se sinucidă, ar fi apelat la această metodă extrem de violentă, care ar fi putut doar să-l lase infirm pentru toată viaţa! Condrea avea cunoştinţe medicale suficiente pentru a căuta o altă metodă de sinucidere, astfel încît să poată să-şi lase în ordine averea, mai ales că, trăind în concubinaj cu actuala sa parteneră, Uliana, o lasă acum în afara oricăror drepturi!

De asemenea, trebuie luat în calcul faptul că Dan Condrea se îndrepta spre localitatea Buftea pentru a-şi lua fata de 10 ani de la fosta soţie. În aceste condiţii, dacă ar fi avut gîndurile negre ale sinuciderii, nu era mai potrivit, sub orice pretext (că trebuia să fie anchetat, că trebuie să-şi pună în ordine apărarea etc.), să-i spună fostei soţii ca fetiţa lor să rămînă la mamă în următoarele zile pentru a fi protejată de imaginea unei eventuale arestări a tatălui său? Altfel, în mod logic, ar trebui să presupunem că gîndul sinuciderii i-a venit lui Dan Condrea pe loc, atunci cînd ar fi decis să-şi pună capăt zilelor prin intrarea voluntară în copacul de pe marginea drumului!

Am început acest articol amintind cazul morţii Prinţesei Diana. Implicarea serviciilor secrete în acel accident este pe buzele tuturor celor care vorbesc despre acea tragedie, dar, în ciuda acestui fapt, astăzi rămîne ca oficială doar varianta accidentului şi asta pentru că doar autorităţile au posibilitatea să ofere publicului probe. Ceilalţi, doar cuvinte, aşa-zise teorii conspiraţioniste, uşor de înlăturat chiar şi de către mulţii „avocaţi ai autorităţilor”! Nu cumva la fel se va întîmpla şi în cazul morţii lui Dan Condrea, aşa cum s-a întîmplat şi în cazul morţii procurorului Panait?

P.S. 1. S-a făcut atîta tamtam de necesitatea Legii Big Brother. Acum, pentru a elimina orice suspiciune, de ce nu se fac publice convorbirile lui Dan Condrea din ziua morţii sale? Nu este important să se afle cu cine a discutat, dacă a spus cuiva despre planul său de sinucidere?

2. Oricine declară ceva care să suţină varianta sinuciderii lui Dan Condrea beneficiază imediat de mediatizare: şi vecina care l-ar fi văzut abătut, căreia Condrea i-ar fi spus că mai bine se omoară decît să facă puşcărie, şi fosta soţie, care spune că nu dormea de cîteva zile, şi martorul care stabilea ochiometric viteza cu care se deplasa Condrea!

3. Nimeni nu crede că Dan Condrea nu era filat de unul dintre serviciile secrete ale ţării. Cu toate acestea, însuşi Procurorul General spune că nu era necesar acest filaj! În schimb, Codruţa Kovesi este la un pas de a-l aresta pe medicul Irinel Popescu, care a fost deja pus sub urmărire penală!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.