Ninsori, ploi, polei şi vânt timp de două zile

Meteorologii au emis, duminică, două atenționări Cod Galben de viscol, ninsoare și lapoviță, valabile, începând de duminică seară, ora 22,00, până marți la aceeași oră, în 27 de județe și în municipiul București.

Zece judeţe din sudul şi sud-vestul ţării vor fi, de duminică seară, sub avertizare cod galben de precipitaţii mixte şi polei, iar de luni după-amiază până marţi seară, avertizarea se va extinde pentru Bucureşti şi alte 17 judeţe, unde va ninge şi se va depune un strat de zăpadă de 10-15 centimetri.

Potrivit meteorologilor, în intervalul duminică, ora 22,00 — luni, ora 14,00, vor fi precipitații mixte în Oltenia și Muntenia, Munții Banatului și zona Carpaților Meridionali, iar în sudul Banatului vor predomina ploile.

Județele vizate de prima atenționare Cod Galben sunt: Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu. Izolat, cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp, iar local se va produce polei. Vântul se va intensifica treptat în sud-vestul și sudul țării, atingând viteze de 40-50 km/h, iar în sudul Banatului și zona montană aferentă vor fi rafale de 70-80 km/h.

În zona municipiului București, precipitațiile vor fi slabe cantitativ, mixte sau predominant sub formă de ninsoare, ce pot favoriza trecător producerea de polei, în timp ce vântul va sufla cu viteze de 30-40 km/h.

În intervalul luni, ora 14,00 — marți, ora 22,00, temporar vor fi precipitații, în general moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, pe arii extinse în sudul și centrul țării, precum și în zonele de deal și de munte, unde local stratul de zăpadă nou depus va depăși 10-15 cm.

Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăși la rafală 50-60 km/h în Oltenia, Muntenia și Transilvania, iar la munte și în sudul Banatului va sufla tare, cu peste 80 km/h. Local și temporar, zăpada va fi viscolită.

Județele vizate de cea de-a doua atenționare sunt: Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Dâmbovița, Turnu Severin, Giurgiu, Hunedoara, Alba, Cluj, Mureș, Harghita, Neamț, Sibiu, Brașov, Covasna, Bacău, Vrancea, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Ilfov și Municipiul București.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.