Reacția MAE la discursul lui Cameron

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează într-un comunicat transmis sâmbătă că autorităţile române au fost în prealabil informate asupra discursului premierului britanic pe tema „controlului migraţiei”, partea română susţinând însă intangibilitatea principiului liberei circulaţii a persoanelor. Cameron a declarat, vineri, că planul său destinat limitării afluxului de imigranţi din Uniunea Europeană în Marea Britanie va necesita modificarea Tratatelor europene, relatează AFP.

„MAE a luat notă de discursul susţinut la 28 noiembrie 2014 de premierul britanic, David Cameron, pe tema «controlului migraţiei». MAE precizează că autorităţile române au fost, în prealabil, informate de David Lidington, ministru de stat pentru Europa, asupra discursului premierului britanic pe tema controlului migraţiei şi mobilităţii europene spre Marea Britanie, în cadrul unei convorbiri cu omologul său, secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE, George Ciamba. În cadrul convorbirii, partea română a susţinut intangibilitatea principiului liberei circulaţii a persoanelor şi interconexiunea acestuia cu celelalte libertăţi fundamentale ale UE. Partea română a evidenţiat, totodată, că o serie de studii realizate atât de Comisia Europeană, cât şi de Marea Britanie indică faptul că mobilitatea are efecte economice pozitive asupra economiilor statelor gazdă”, se arată în comunicatul citat.

MAE notează faptul că, în cadrul discursului, premierul britanic a reafirmat importanţa principiului liberei circulaţii a persoanelor la nivelul UE, subliniind beneficiile pe care lucrătorii mobili le aduc economiei britanice, precum şi avantajele pe care acest drept fundamental le aduce celor 1,3 milioane de cetăţeni britanici care activează în alte state membre ale UE.

„În ceea ce priveste prevenirea eventualelor abuzuri de libera circulaţie, MAE precizează că Decizia recenta a Curţii de Justiţie a UE în cazul Dano a confirmat ca legislaţia Uniunii Europene conţine garanţiile necesare pentru prevenirea acestora. Decizia vine, astfel, în confirmarea celor deja precizate în Comunicatul Comisiei Europene din noiembrie 2013, care arată că dreptul UE include suficiente garanţii pentru prevenirea abuzului de libera circulaţie. Decizia Curţii de Justiţie a UE în cazul Dano demonstrează, o dată în plus, că principiul libertăţii de circulaţie a persoanelor este unul fundamental al Uniunii Europene, care nu trebuie contestat sau pus în discuţie într-o manieră populistă”, adaugă sursa citată.

De asemenea, MAE arată că reiterează şi cu această ocazie, aşa cum a facut-o şi în cadrul convorbirii secretarului de stat pentru afaceri europene cu ministrul britanic de stat pentru Europa, „menţinerea poziţiei principiale ferme a României de sprijin pentru aplicarea integrală a principiului liberei circulaţii a persoanelor, aşa cum este acesta prevăzut în Tratatele UE şi dezvoltat în legislaţia europeană secundară şi legislaţiile naţionale ale statelor membre”. „MAE subliniază faptul că, anterior oricarei intenţii de schimbare a legislaţiei, este necesară epuizarea posibilităţilor oferite de toate aceste paliere ale cadrul juridic actual”, se precizează în comunicat.

„MAE va umări, în continuare, măsurile concrete care vor fi propuse de Marea Britanie, precum şi orice alte propuneri care ar putea modifica actualul echilibru european în materie de liberă circulaţie a lucrătorilor. Partea română şi-a exprimat în nenumărate ocazii disponibilitatea de a lucra cu guvernul britanic şi este convinsă că prin discuţii bilaterale pot fi identificate măsurile cele mai efieciente pentru a preîntampina eventualele abuzuri, în cadrul conferit de legislaţia europeană acuală”, mai menţionează sursa citată.

Totodată, MAE precizează că va continua să se asigure, alături de noua Comisie Europeană şi în dialog cu toate statele membre ale UE, că drepturile cetăţenilor români, în calitate de cetăţeni europeni, sunt pe deplin respectate.

Premierul britanic, David Cameron, a declarat, vineri, că planul său destinat limitării afluxului de imigranţi din Uniunea Europeană în Marea Britanie va necesita modificarea Tratatelor europene, relatează AFP.

„Nu există nici o îndoială că planul în ansamblul său va necesita câteva modificări ale Tratatelor şi sunt încrezător în capacitatea noastră de a le negocia”, a declarat premierul, în timp ce îşi prezenta măsurile.

Cameron, aflat sub presiunea opiniei publice şi a curentului eurofob, a pledat pentru o limitare a accesului la indemnizaţii sociale al imigranţilor care provin din Uniunea Europeană.

Planul său, a cărui aplicare rămâne incertă, prevede un termen de patru ani înainte ca imigranţii să poată obţine anumite avantaje, precum reducerea impozitelor sau locuinţe sociale. Această măsură vizează în primul rând muncitorii slab calificaţi veniţi în special din estul Europei.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.