Noaptea de iulie: O întâlnire literară cu Marea, la Vama Veche

La Plaja de carte din Vama Veche va avea loc, miercuri, 30 iulie, începând cu ora 19:00, evenimentul ”Noaptea de iulie”, după cum anunță, joi, un comunicat de presă al organizatorilor.

Manifestarea face parte din a şaptea ediţie a Nopţilor macedonskiene, seria de evenimente itinerante dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski.

Noaptea de iulie, un eveniment organizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, promite să apropie publicul actual de literatura lui Alexandru Macedonki, (re)descoperit de această dată ca romancier, prin prezentarea romanului Thalassa – Epopeea simţurilor.

La întâlnirea găzduită de biblioteca de pe plajă vor participa scriitorul Angelo Mitchievici, Irina Macedonski, stră-strănepoata lui Alexandru Macedonski şi Mihai – Daniel Gheorghe, poet şi exeget macedonskian. Invitat special: actriţa Raluca Zamfirescu.

Evenimentul va debuta printr-un recital în aer liber, susţinut de Ioana Turcu (flaut) şi Cvartetul Muse: Nicoleta Petre (vioară), Maria Colţatu (violă) şi Corina Ciuplea (violoncel), pe teme muzicale inspirate de romanul Thalassa (în greacă: Marea).

Publicat prima dată în Franţa sub titlul Le Calvaire de Feu, în anul 1906, romanul Thalassa este o poveste de dragoste a cărei acţiune se petrece pe o insulă pustie (Insula Şerpilor de azi), într-un decor exotic „reconstruit” în plan senzorial de personajul principal cu acelaşi nume, Thalassa. Devenind „robul şi împăratul insulei” şi prizonier al propriilor simţuri, Thalassa se identifică fidel cu marea împrumutând din iraţionalitatea şi senzualitatea ei, în aşteptarea marii iubiri, Caliope.

Angelo Mitchievici: „[In Thalassa] are loc o confuzie a simţurilor ceea ce pentru decadenţi era superioară alchimie estetizantă şi pentru simbolişti metodã, sinestezia, utilizată deliberat pentru a obţine efectele simfonice, psihedelice, de uz estetic, în cazul lui Thalassa sunt considerate simptome ale unei maladii, de fapt, o nevroză generată de exasperarea erotică a simţurilor.” (Decadenţă şi decadentism în contextul modernităţii româneşti şi europene, Curtea Veche, 2011)

Având ca subtitlu Epopeea simţurilor, Thalassa este un roman care deschide noi perspective în literatura română, la realizarea căruia Alexandru Macedonski a lucrat mai bine de 25 de ani (în mai multe etape de creaţie, cu începuturi datând încă din anul 1890).
Alexandru Macedonski: „Marea epopee pe care am scris-o este, desigur, primejdioasă, dar ea va rămâne Cartea bărbăţiei, a dezrobirei de prejudecăţi şi a unor adânci cercetări sufleteşti. (…) Cartea mea va fi, în sfârşit, o cupă nespus de ameţitoare pentru obijduiţii vieţei: în ea vor găsi beţia cea dătătoare de uitare. Şi fie că mulţi ar înnebuni citind-o, fie că mulţi s-ar încuminţi, opera mea va rămâne întotdeauna ceea ce este: Marea epopee.”
Angelo Mitchievici: „Cu hibridul românesc al lui Macedonski ne aflăm la o răscruce, romanul modern se prefigurează (…) mergând pe linia unei maxime subiectivizări până la romanul proustian.”

Romanul Thalassa a apărut în anul 2012 şi în limba engleză, în traducerea lui Valentin Petcu, la editura Hieroglyphic Press din Marea Britanie.
Noaptea de iulie se va încheia cu un spectacol de lampioane lansate pe cerul de deasupra Mării Negre, iar fiecare participant va primi în dar un lampion (în limita stocului disponibil).

Intrarea va fi liberă.

Despre Nopţile macedonskiene în 2014

Proiectul „Nopţilor…” se va relua lună de lună în 2014, de fiecare dată altfel, cu intenţia de a pune în legătură scriitori tineri sau consacraţi, artişti şi personalităţi creative care îşi doresc să contribuie la dezvoltarea unui context favorabil schimbului de idei. În cadrul „Nopţilor macedonskiene” vor fi organizate spectacole de lectură, concerte jazz şi serate literare, proiecţii şi dezbateri pe teme vaste întâlnite şi în preocupările scriitorului Alexandru Macedonski: înnoirea poeziei, literatură SF, proză, cercetare ştiinţifică, estetică, scenariu de film, dramaturgie, teoria literaturii şi creative writing, management cultural.

Seria de evenimente „Nopţi macedonskiene” face parte din proiectul manifestărilor culturale iniţiate de Irina Macedonski pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski (1854 – 1920). Cele trei teme în spiritul cărora se vor realiza comunicările în 2014 sunt:

– „Scriitor reprezentativ pentru secolul al XIX-lea”
– „Scriitor european”
– „Scriitor inovator al culturii române”

Despre Angelo Mitchievici

Angelo Mitchievici s-a născut la 5 noiembrie 1972 în oraşul Drăgăşani, judeţul Vâlcea. Este conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea “Ovidius” din Constanţa, unde ţine cursuri de literatură comparată. Este directorul filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor Români, membru UCIN, membru RAAS (Romanian Association for American Studies), cronicar de film şi redactor adjunct al revistei România literară, redactor al revistei Ex Ponto. Text, imagine, metatext.

A colaborat la reviste precum România literară, Dilemateca, Dilema Veche, 22, Bucureştiul cultural, Lettre Internationale, Idei în dialog, Revue Roumaine d’Histoire de l’Art, Studii şi Cercetări de Istoria Artei, Cuvântul, Observator cultural, Observator (Munchen), Transilwanian Review, Cultura, Luceafărul, Convorbiri literare.
Dintre volumele publicate:

Caragiale după Caragiale. Arcanele intepretării: exagerări, deformări, excese (Cartea Românească, 2014),
Cultura faliei şi modernitatea românească. O introducere şi câteva lecturi (Institutul European, 2013),
Filmele care ne-au schimbat viaţa (Eikon, 2013)
Umbrele paradisului. Scriitori români şi francezi în Uniunea Sovietică (Humanitas, 2011),
Simbolism şi decadentism în Arta 1900 (Institutul European, 2011),
Decadenţă şi decadentism în contextul modernităţii româneşti şi europene (Curtea Veche, 2011),
Cinema (volum de povestiri) (Polirom, 2009),
Mateiu I. Caragiale – fizionomii decadente, (ICR, 2007),

Coautor al volumelor:

Noul cinema românesc. De la tovarăşul Ceauşescu la domnul Lăzărescu (Polirom, 2011),
Teodoreanu reloaded, (Art, 2011, coautor: Ioan Stanomir),
Explorări în comunismul românesc, (vol.III, 2008, coautori: Paul Cernat, Ioan Stanomir, vol.II, 2005, coautori: Paul Cernat, Ion Manolescu, Ioan Stanomir, vol.I, 2004, coautori: Paul Cernat, Ion Manolescu, Ioan Stanomir, apărute la editura Polirom),
O lume dispărută, patru istorii personale urmate de un dialog cu Horia Roman Patapievici, Polirom, 2004, coautori: Paul Cernat, Ion Manolescu, Horia-Roman Patapievici, Ioan Stanomir),
În căutarea comunismului pierdut (Paralela 45, 2001, coautori: Paul Cernat, Ion Manolescu, Ioan Stanomir)

Despre Ioana Turcu

Absolventă a Academiei de Muzică din Bucureşti, Ioana Turcu (Anastasiu) şi-a completat studiile în Elveția la Hochschule fuer Musik und Theater Bern, unde a obținut diploma de master cu cel mai înalt calificativ. Actualmente este doctorand al Universității din Granada, Spania, unde activează ca membru al grupului de cercetare din cadrul programului de doctorat european „Educacion musical- una perspectiva multidisciplinar”, semnand studii şi articole publicate in reviste de specialiate. Laureată a numeroase premii naționale şi internaționale printre care se numără Premiul I la Concursul Internațional de Flaut de la Riddes (Elveția) în anul 2002 precum şi titlul „Muzicianul Anului 2003 în Elveția”, acordat de Berner Haller Loge, Ioana Turcu colaborează in prezent cu Orchestra de Barockeri din Bucureşti şi cu Accord Vibes.
Despre Plaja de Carte

Plaja de Carte este un proiect cultural-educativ pornit in anul 2013. Proiectul consta in construirea si administrarea unei biblioteci pe plaja din Vama Veche. Ideea a aparut atunci cand am observat nevoia unei alternative de acest gen in oferta de optiuni de petrecere a timpului liber in vacanta. Multi dintre noi pleaca in vacanta cu cel putin o carte la noi, incercand sa ne bucuram de timpul liber care ne permite sa ne destindem cu o carte in mana. Asa ca ne-am gandit sa venim in intampinarea acestei nevoi naturale, construind o biblioteca pe plaja.
De asemenea, pe langa carti, avem si mai multe tipuri de boardgames (Catan, table, sah, Carcassone, Reteaua Energetica, etc.) pe care la imprumutam turistilor.
Muzica locului are un volum scazut, sa iti poti asculta gandurile si sa comunici usor cu cel de langa tine; jazz, electrojazz si lounge sunt stilurile muzicale de baza ale Plajei de Carte. Biblioteca functioneaza intre orele 8.00 dimineata si 8.00 seara, cartile sunt imprumutate doritorilor fara a se percepe vreo taxa. Reactiile au fost foarte bune, in anul 2013 am avut in jur de 1000 de imprumuturi, multi dintre cei care au luat carti revenind de mai multe ori. Cartile citite sunt din absolut toate ariile: carti de copii, carti de adolescenti, romane de dragoste, antologii, biografii, thrillere, carti de poezie, dezvoltare personala, literarura romana si straina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Vintila 70 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.