×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 28 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 21:00
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Nivelul patru de alertă în Spania
Noi detalii privind atacul din Barcelona

Update: Ministrul spaniol de Interne, Juan Ignacio Zoido, a declarat că a fost destructurată celula teroristă din Catalonia şi că nu există niciun pericol iminent pentru un nou atentat, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Poliţia catalană a anunţat că a stabilit un nou suspect în cazul atacului terorist cu vehicul din oraşul Barcelona, iar acesta ar fi încă în libertate.

Anunţul ministrului spaniol de Interne vine în condiţiile în care suspectul principal în cazul atacului cu vehicul din Barcelona se află în libertate. Potrivit informaţiilor preliminare, marocanul Younes Abouyaaqoub ar avea 22 de ani şi ar fi locuit în oraşul Ripoll, la nord de Barcelona.

Update: Guvernul spaniol, reunit sâmbătă în şedinţă de urgenţă, după atacul de la Barcelona, a decis să menţină la 4 niveul de alertă teroristă, subliniind că celula responsabilă a fost dezmembrată, relatează El Pais.

Între timp, gruparea Statul Islamic a revendicat şi atentatul cu maşină de la Cambrils, comis la câteva ore după cel de pe La Rambla.

“Experţii ne-au recomandat, în unanimitate - iar noi am acceptat – menţinerea nivelului de alertă teroristă la ‘ridicat’, patru din cinci”, a declarat ministrul de Interne Juan Ignacio Zoido. El a precizat, însă, că vor fi luate o serie de măsuri sporite de securitate, fără a creşte, însă, nivelul la 5.

Nivelul 5 de alertă teroristă a fost declarat în iunie 2015.

De asemenea, oficialul a precizat că Guvernul poate confirma că “celula (teroristă de la Barcelona – n.r.) a fost dezactivată”. El a afirmat că investigaţia este în curs, dar nu a precizat ce se întâmplă cu suspectul căutat în continuare.

Afirmaţia lui Zoido a fost respinsă de poliţia catalană. “La Mossos (poliţia catalană – n.r.) nu vom dezminţi, nici confirma ceea ce a comunicat Guvernul. Însă Mossos conduce această anchetă, în coordonare cu Poliţia Naţională şi Guardia Civil. Noi vă vom informa când vom considera că celula a fost dezactivată”, a subliniat un purtător de cuvânt al forţelor de ordine catalane.

Între timp, gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat şi atentatul de la Cambrils, din noaptea de joi spre vineri, soldat cu un mort şi cinci răniţi, dintre care un ofiţer de poliţie. Cei cinci autori ai atacului au fost ucişi de forţele de ordine.

Faptul că ISIS a revendicat joi seară atacul de la Barcelona şi separat, sâmbătă, pe cel de la Cambrils ridică semne de întrebare şi sugerează că acesta din urmă a fost, mai mult sau mai puţin, improvizat, comentează AFP.

În ceea ce priveşte ancheta, autorităţile verifică în prezent dacă un cleric din Ripoll, Abdelbaki Es Satty, a jucat un rol în pregătirea atentatelor. Ofiţerii caută probe ADN care să confirme că acesta a murit în explozia de miercuri de la Alcanar, despre care se crede că s-a produs în timp ce teroriştii încercau să construiascăă o bombă. Două persoane şi-ar fi pierdut viaţa în deflagraţie.

Abdelbaki ar fi servit ca imam la Ripoll timp de doi ani, înainte să renunţe brusc, în urmă cu două luni. Credincioşii au atras atenţia că discursul său ar fi devenit radical.

Potrivit poliţiei, autorii atacurilor de la Barcelona şi Cambrils ar fi început să se pregătească în urmă cu aproximativ două luni.

Reprezentanţi din partea guvernului spaniol şi a guvernului regiunii Catalonia se întrunesc, sâmbătă, pentru a stabili nivelul de ameninţare teroristă şi implicit nivelul de alertă, în urma atentatelor care au avut loc în oraşele catalane Barcelona şi Cambrils, relatează The Associated Press.

În prezent, nivelul de alertă în Spania este patru, pe o scală care are ca maximum cinci. Ultimul nivel de alertă teroristă ar însemna trimiterea de trupe ale armatei care să asigure securitatea.

Poliţia consideră că securitatea ar trebui maximizată întrucât atacatorii de la Barcelona şi Cambrils au planificat atentate mult mai mari decât cele pe care le-au desfăşurat. Potrivit informaţiilor preliminare, gruparea a pregătit atacurile într-o casă din oraşul Alcanar, aflat la 200 de kilometri de Barcelona.

Miercuri, casa din Alcanar a explodat, o persoană a fost ucisă, alte şapte au fost rănite, iar materiale pe care atacatorii plănuiau să le folosească au fost distruse.

Poliţia catalană a anunţat, sâmbătă, că a stabilit un nou suspect în cazul atacului terorist cu vehicul din oraşul Barcelona, în persoana marocanului Younes Abouyaaqoub, relatează site-ul BBC News.

Anterior, principalul suspect a fost Moussa Oukabir, în vârstă de 17 ani. Comandantul de poliţie Josep Trapero a anunţat că Oukabir s-a aflat printre cei cinci terorişti care au fost împuşcaţi mortal în oraşul Cambrils, bărbatul fiind identificat prin intermediul amprentelor.

Potrivit informaţiilor preliminare, Younes Abouyaaqoub ar avea 22 de ani şi ar fi locuit în oraşul Ripoll, la nord de Barcelona. Vineri, trei bărbaţi au fost reţinuţi în Ripoll, iar unul în oraşul Alcanar, unde o casă folosită de către terorişti a explodat.

Poliţia catalană a identificat public doar trei dintre cei cinci bărbaţi care au fost împuşcaţi mortal la Cambrils: Moussa Oukabir (17 ani); Said Aallaa (18 ani); Mohamed Hychami (24 de ani).

În prezent, patru persoane se află în arest: Driss Oukabir (28 de ani, fratele lui Moussa), Sahal el-Karib (34 de ani), Mohammed Aallaa (27 de ani) şi un bărbat neidentificat aflat în oraşul Alcanar.

Anchetatorii spanioli au mai anunţaţi că atacatorii de la Barcelona şi Cambrils au planificat atentate mult mai mari decât cele pe care le-au desfăşurat. Potrivit informaţiilor preliminare, gruparea a pregătit atacurile într-o casă din oraşul Alcanar.

Explozia de miercuri, care a ucis o persoană, a rănit alte şapte şi a distrus materiale pe care teroriştii intenţionau să le folosească în atacuri, a oferit indicii că atentatele urmau să fie desfăşurate "într-un mod mai rudimentar", a precizat comandantul de poliţie Josep Lluis Trapero.

Cel puţin 14 persoane au fost ucise, iar alte 130 au fost rănite în urma atacurilor cu vehicul comise în oraşele Barcelona şi Cambrils şi revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic.

(R.C.)Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
1505
 | 0
 | 6
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Santa Klaus
+3
Se mai miră cineva ?? Oare când se va trezi cornutul european și in loc de compasiune, solidaritate și alte imbecilități , va solicita dare de seamă, tragere la răspundere și pedepsirea potrivită pentru evenimentele petrecute , care precis vor continua. Politicianul european este 100% responsabil pentru crimele și teroarea instituite. E cazul să fie măcar interogați.
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
Onac Claudiu Radu
+3
Oare Isabela de Castilia si Ferdinand de Aragon n-or fi avand ceva stra - stra - stranepoti care sa rezolve o situatie pe care actuala conducere a Spaniei n-o mai poate rezolva ? Carol Martel chiar n-are nici un urmas care sa-i calce pe urme si sa rezolve neputinta ,,regilor trandavi" - ,,Merovingienii" de azi ? Nu mai e chiar nimeni in stare sa-i alunge pe sarazini din Europa ?
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
Santa Klaus
+3
Păi , au acolo o primăriță,. una care a scos in stradă o sută de mii de demonstranți pro imigrație,.. Acum nefu tuta nu ar terebui să fie arsă pe rug ??
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
Matei
+2
Drama este reala. Recuperarea de asemeni. De indata ce a fost consumat actul in sine, toata « floarea » politica spaniola, in frunte cu regele, s-a prezentat in Catalonia din « solidaritate » cu regiunea in cauza. In schimb, in timp ce localnicii scandau « Nu ne este frica », acestia lansau « Doar o natiune unita poate face fata terorismului ». Asa ca acest act barbar de crima oarba a fost imediat recuperat intr-un manifest electoral al guvernului spaniol. In luna octombrie este prevazut un referendum pentru ca regiunea Catalonia sa devina independenta de Spania.
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
bob
+2
Guvernul catalan, politia autonoma(mossos d esauadra) nu vor sub nici o forma sa treaca la nivel 5. Asta ar insemna sa vina armata spaniola pe teritoriu catalan iar asta nu o vor in ruptul capului. Ura dintre Barcelona si Madrid e maxima si nu numai la nivel sportiv.
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
Walter @ bob
+5
Atunci daca niste atacuri teroriste in care mor multi oameni si alunga turistii, este raul cel mai mic, n-au decat sa moara! Este alegera lor (!) asumata, ca si metoda luptei cu "flower power" impotriva terorismului islamic, atat de caracteristic neputintei europenilor. Rad musulmanii si cu kuru de cre(s)tinii care se duc la locul atentatului sa puna flori, lumanari, ursuleti de plus (?!), orice artist de 2 bani canta (??!!) si declama ritos ca noi nu ne lasam, PREFERAM SA MURIM cu valorile noastre cu tot decat sa nu-i primim intre noi. Marocanii nu sunt refugiati, sunt migranti musulmani care vin (si altii) sa colonizeze Europa. Asa ca "ramane cum ne-am inteles". Ei ne omoara in continuare iar noi ii primim in continuare iar dupa fiecare crima ne plangem neputinta prin gesturi imbecile (poporul) si declaratii standard deja exprimate in cea mai pura limba de lemn de aceasi politicieni incompetenti, ticalosi pana la urma. Zicea un politician dintr-o tara care chiar lupta impotriva acestei migratii ca este datoria fiecarui guvern sa asigure drepturile si siguranta propriului popor. Ca asa au jurat toti pe Constitutia tarii lor. Dar ce ne facem daca politicienii considera ca drepturile si siguranta celor migrantilor musulmani care ne invadeaza sunt deasupra drepturilor si sigurantei propriilor cetateni si ca juramantul de credinta fata de Merkel si Juncker depus in spatele usilor inchise sunt deasupra celei depuse pe Constitutia tarii in care au fost alesi?! Ca asta se intampla in majoritatea tarilor europene.
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 7 ore şi 2 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum o oră şi 9 minute