Noi provocări în Ucraina: S-a constituit Rada Populară a Basarabiei

La Odesa a avut loc şedinţa de constituire a „Radei Populare a Basarabiei”, „un organ care va promova interesele entităţilor naţionale ale Basarabiei: bulgarii, găgăuzii, ruşii, ucrainenii, romii, moldovenii şi polonezii”, potrivit presei ucrainene, care citează un comunicat al organizaţiei proruse, transmite Jurnal.md.

La congresul de constituire au fost prezenți fostul deputat comunist din Republica Moldova Grigori Petrenko și liderul mișcării „Patrioții Moldodovei”, Mihail Garbuz. Pe lângă asta, un mesaj de salut a fost adresat organizatorilor și de Mihail Formuzal, fost bașkan al autonomiei găgăuze din sudul Republicii Moldova.

La eveniment au participat aproximativ o sută de delegaţi, printre care deputaţi locali din regiunea Odesa, activişti civici şi jurnalişti. Participanţii au votat la final „Manifestul Radei Populare a Basarabiei”.

„Rada Populară este o nouă formă de auto-organizare a basarabenilor. Acţiunile noastre vor fi apreciate de publicul larg, inclusiv de istorici”, se arată în manifest.

Preşedintele „Radei Populare a Basarabiei” a fost ales Dmitri Zatuliveter, şeful Uniunii Transnistrenilor din Ucraina.

Anterior, în noaptea din 1 spre 2 aprilie, Serviciul Suprem de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut opt cetăţeni care plasau afişe de agitaţie ale acestei organizaţii. Aceste activităţi au fost apreciate drept separatism.

Anterior, experţii ucraineni au avertizat despre pericolul autoproclamării unei noi republici separatiste în Ucraina. Aceasta s-ar numi „Republica Populară Basarabia” sau „Republica Bugeac” şi se presupune că ar putea fi creată în sudul regiunii Odesa.

Zvonurile despre declararea unei noi entităţi separatiste s-au înteţit de la începutul lui 2014. Aceasta ar putea fi creată de către membrii unei organizaţii ilegale din regiune, care activează în interesul Federaţiei Ruse.

Potrivit experţilor, în rezultatul autoproclamării „Republicii Populare Basarabia”, Rusia va obţine o nouă zonă de conflict în Ucraina şi Moldova, ceea ce ar anula perspectiva de integrare în UE a celor două state, dar şi de rezolvare a conflictului transnistrean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.