Nouă bombă de la Bruxelles: Grecia, în fața unei cedări incredibile de suveranitate

Documentul redactat de miniștrii de Finanțe ai zonei euro reuniți azi la Bruxelles și ”sifonat” către presa conține o prevedere care ar presupune o incredibilă cedare de suveranitate din partea statului elen.

Astfel, pe lângă ieșirea temporară a Greciei din zona euro – cealaltă bombă a Eurogrupului – miniștrii de Finante din zona euro propun ca Grecia să ofere autorităților statelor din zona euro ”active valoroase ale statului” de 50 de miliarde de euro. Măsura ar fi activată în cazul în care Grecia nu ar demonstra că ”grăbește ritmul” programului de privatizare.

Iată ce mai cere Eurogrupul Greciei, potrivit Politico.eu:

– TVA unitar (adică majorarea TVA în insule și industria turismului)
– Majorări de taxe
– Sistem de pensii sustenabil
– Un cod de procedură civilă (prezentul datează din 1967, nu mai corespunde în special realităților economice și noul cod trebuia să fie prezentat în urmă cu un an)
– Garantarea independenței legale a Oficiului național de statistică – ELSTAT
– Implementarea deplină a reducerilor automate de cheltuieli
– Implementarea directivei referitoare la refacerea băncilor
– Privatizarea rețelei naționale de electricitate
– Acțiuni privind creditele neperformante
– Asigurarea independenței autorității de privatizare a activelor statului – TAIPED
– Depolitizarea administrației
– Revenirea la Atena a reprezentantilor CE, BCE si FMI care suprevizează domeniile cheie ale economiei și finanțelor statului

Propunerile de mai sus aparțin miniștrilor de Finanțe. Ele sunt discutate de ore bune de către șefii de stat și de guvern reuniți la Bruxelles. Presa europeană scrie că președintele Francois Hollande, spre exemplu, se opune ieșirii temporare a Greciei din zona euro.

Ce pare a fi mult mai limpede este că Atena va avea 72 de ore (până miercuri) să accepte condițiile impuse de creditori. Se insistă în special pe termenul limită de 15 iulie, pe reforma pensiilor, a pieței muncii, a TVA-ului și taxelor și pe marile privatizări. Cel puțin așa a lăsat să se înțeleaga ministrul austriac de Finanțe Alexander Stubb.

Ce este și mai limpede este că toate aceste măsuri vor trebui să treaca de votul din Parlamentul Greciei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.