Nouriel Roubini, despre aspiraţiile pe termen lung ale lui Vladimir Putin

Din nefericire, sancţiunile pe care SUA si UE le-au impus Rusiei ar putea avea ca singur efect întărirea acestei convingeri a lui Putin şi a consilierilor săi naţionalişti slavofili cum că viitorul Rusiei nu rezidă doar în Vest, ci şi într-un proiect de integrare diferit, în Est, scrie Nouriel Roubini, într-un articol publicat de Les Echos.

Escaladarea conflictului din Ucraina, dintre un guvern susţinut de Occident şi separatiştii susţinuţi de Rusia, ridică o întrebarea fundamentală: care sunt aspiraţiile Kremlinului pe termen lung? În timp ce obiectivul preşedintelui rus Vladimir Putin a fost într-o prima fază limitat la preluarea controlului asupra Crimeii şi la prezervarea unei anumite influenţe asupra afacerilor ucrainene, ambiţia sa pe termen lung se arată a fi mai curajoasă.

Această ambiţie este tot mai evidentă. Într-o declaraţie celebră, Putin a afirmat că prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofă a secolului al XX-lea. Astfel, obiectivul său pe termen lung constă în reconstruirea acestei entităţi, sub o formă sau alta, prin intermediul unei uniuni supranaţionale formată din state membre, asemănătoare cu Uniunea Europeană.

Marea Uniune economică eurasiatică

O aspiraţie puţin surprinzătoare: indiferent de problema declinului său, Rusia este considerată o mare putere înconjurată de state tampon. În perioada ţarilor, Rusia imperială a ştiut să se extindă. În perioada bolşevică, Rusia a ajuns să construiască Uniunea Sovietică şi a creat o sferă de influenţă în care a înglobat mare parte din Europa Centrală şi de Est. Şi iată că, de acum încolo, sub regimul la fel de autocratic al lui Putin, Rusia încearcă să instaureze în mod progresiv o mare Uniune economică eurasiatică (UEE).

Rusia nu doreşte deloc să instaureze o simplă versiune a Acordului de liber schimb din America de Nord.; obiectivul este de a crea un fel de UE, în care Kremlinul să deţină adevăratele pârghii ale puterii – Nouriel RoubiniCu toate că acest proiect se limitează încă la o simplă uniune vamală, experienţa Uniunii Europene arată cum reuşita unei zone de liber schimb ajunge să ducă treptat la o integrare economică, monetară şi în final politică. Rusia nu doreşte deloc să instaureze o simplă versiune a Acordului de liber schimb din America de Nord.; obiectivul este de a crea un fel de UE, în care Kremlinul să deţină adevăratele pârghii ale puterii. Etapele proiectului par limpezi: instaurarea unei uniuni vamale reunind în primă fază Rusia, Belarus şi Kazahstan – pentru ca apoi să integreze alte foste republici sovietice. Este vorba despre intrarea în joc a Armeniei şi Kîrgîzstanului.

Odată stabilită această uniune vamală lărgită, relaţiile comerciale, financiare şi investiţiile se vor dezvolta până când fiecare dintre aceste state îşi va stabili o rată de schimb în raport de celelalte. Apoi, fără îndoială la câteva zeci de ani de la crearea acestei uniuni vamale, statele membre ar putea să stabilească o uniune monetară, cu o monedă unică (rubla eurasiatică?), care să poata fi utilizată ca unitate de referinţă, ca deviz de plată şi ca rezervă.

După cum o arată experienţa zonei euro, viabilitatea unei uniuni monetare depinde de o uniune bancară, bugetară şi de o uniune economica. Pe de altă parte, după ce statele vor ceda din suveranitate în materie bugetară, bancară şi economică, ele vor putea avea nevoie de o anumită uniune politică, fie şi parţială, pentru a-şi menţine o legitimitate democratică.

Viitorul Rusiei nu trebuie căutat doar în Vest

Realizarea unui asemenea proiect presupune depăşirea unor provocări majore, precum şi investiţii importante de resurse financiare, întinse pe mai multe decenii.Oricum, prima etapă constă în uniunea vamală şi, în cazul Uniunii Eurasiatice, implică intrarea în joc a Ucrainei, cel mai mare vecin al Rusiei în drumul spre Occident. Este motivul pentru care Putin a exercitat o asemenea presiune asupra fostului preşedinte Ianukovici, astfel încât acesta să abandoneze proiectul său de a semna acordul de asociere cu UE. Aceasta explică, la fel, de ce Putin a reacţionat la destituirea regimului Ianukovici, preluând Crimeea şi destabilizând estul Ucrainei.Prima etapă constă în uniunea vamală şi, în cazul Uniunii Eurasiatice, implică intrarea în joc a Ucrainei, cel mai mare vecin al Rusiei în drumul spre Occident. Este motivul pentru care Putin a exercitat o asemenea presiune asupra fostului preşedinte Ianukovici – Nourie Roubini

Evenimentele recente au slăbit curentele ruse orientate către Vest şi au întărit curentele naţionaliste şi capitaliste ale statului, care au făcut tot mai multă presiune pentru crearea UEE. Tensiunile dintre Europa şi SUA pe marginea chestiunii ucrainene au reorientat exporturile ruse de energie şi de materii prime în direcţia Asiei Centrale.

Din nefericire, sancţiunile pe care SUA si UE le-au impus Rusiei ar putea avea ca singur efect întărirea acestei convingeri a lui Putin şi a consilierilor săi naţionalişti slavofili cum că viitorul Rusiei nu rezidă doar în Vest, ci şi într-un proiect de integrare diferit, în Est. Cu toate că, potrivit lui Barack Obama, nu asistăm la începutul unui nou război rece, tendinţele care apar acum l-ar putea face să mintă pe preşedintele american.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.