Nu există o politică de combatere a corupției în rândul procurorilor și judecătorilor

Concluziile unui raport făcut de Banca Mondială, după analiza modului în care funcționează CSM-ul, instanţele şi Parchetele, nu sunt îmbucurătoare. Astfel, conform analizei menționate, și citate de Digi24, sistemul judiciar din România are în fruntea sa șefi care nu au o politică de combatere a corupţiei în rândul procurorilor şi judecătorilor.

Observaţiile vin în urma numeroaselor scandaluri de corupţie în rândul magistraţilor.

De la începutul anului, 44 de judecători şi procurori au fost puşi sub acuzare sau trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, în condiţiile în care, în ultimii şapte ani, au fost condamnaţi definitiv alţi 40 de magistraţi. Acest lucru a fost remarcat însă și de experţii Băncii Mondiale, scrie sursa citată.

„CSM pare să nu aibă nicio politică specifică pentru corupţia din sectorul de justiţie. Nu s-au făcut menţiuni în interviuri cu privire la abordarea de către CSM a corupţiei din sistemul judiciar, iar personalul CSM a raportat că „nu ştie despre corupţie” şi că a obţinut informaţii din presă”, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, potrivit Digi24.

Nu numai numărul cazurilor de corupție care tot cresc atrag însă atenția experților BM, ci și deciziile magistraților motivate de beneficii jenante. Cum ar fi, de pildă, cazul unui procuror din Tulcea care furniza informaţii din dosare în schimbul câtorva sute de lei şi chiar un miel. Ori cazul fostei şefe a Parchetului din Orșova, Carmen Sârboiu, care ar fi primit beton, pietriş sau răsaduri de flori pentru a închide dosare penale.

Nici chiar magistrații cu pretenții, din proximitatea Bucureștiului, nu au scăpat de tentația beneficiilor ridicole. Lora Constantinescu, fostă şefă a Parchetului Buftea, primind, de exemplu, pentru închiderea unui dosar alimente şi ţigări. Se poate însă și mai rău, căci pentru Florica Roman, judecător în Oradea, câteva sticle de whisky, două kilograme de peşte și un ceas cu cuc au reprezentat o ofertă de nerefuzat ca să elibereze un suspect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.