O aripă a PNL a vrut să împiedice adoptarea ordonanţei de urgenţă cu bucluc

Stenogramele din dosarul „ASF – CARPATICA”, citate de REALITATEA.NET, dezvăluie cum o aripă a PNL a vrut să împiedice adoptarea ordonanţei de urgenţă care avea scopul de a înlocui vechea conducere a ASF.

În acest dosar, fostul şef al ASF Dan Radu Ruşanu a fost arestat preventiv pentru favorizarea infractorului şi influenţarea unor declaraţii.

Potrivit DNA, Ruşanu ar fi întocmit o ordonanţă cu rolul de a favoriza societatea de asigurări CARPATICA. Ordonanţa a fost promovată de fostul ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu. În aceeaşi cauză este urmărită penal şi Laura Chiţoiu, pentru abuz contra intereselor publice. Acuzaţiile fac referire la perioada în care aceasta ocupa funcţia de director al Direcţiei Avizări, din cadrul ASF.

Joi seara, în emisiunea „Jocuri de putere”, au fost prezentate primele stenograme din dosar.

Acestea dezvăluie cum o aripă a PNL a încercat să împiedice adoptarea ordonanţei de urgenţă.

Doamnă: Uite aşa, dă OUG direct. Asta vorbeam cu toată lumea că e inadmisibil. A întrerupt procesu legislativ exact la camera decizională, ai înţeles?
Tudor George Daniel: Îhî!
Doamnă: Pentru că aşa vrea Ponta, probabil pe mână cu ceilalţi!
Tudor George Daniel: Chiţoiu!
Doamnă: Exact!
Doamnă: Toată lumea este oripilată
Tudor George Daniel: Da’ Crin?
Doamnă: Crin nu ştia nimic. Am fost la Crin, că de aia te tot sunam. Am zis: să-mi bag picioarele, mă duc şi-l întreb. (…) Zic: Ştiţi ceva de amânare? Zice: Nu ştiu despre ce amânare, ce cum. Zic: ASF-ul. S-a amânat totul şi se dă OUG. Zice: Cum adică? Zic: Domnu Ponta dă OUG. El: „… mama mă-sii că cu ăsta nu poţi să vorbeşti nimic, că face numai cum îl taie capul.
Tudor George Daniel: Da’ nu face nimic!
Doamnă: A zis: Nu se poate vorbi cu el. Eu nu mai am ce să vorbesc cu el. Face numai ce vrea, cum vrea…

Transcrierile prezentate în emisiunea „Jocuri de putere” dezvăluie demersurile făcute de Laura Chiţoiu pentru ca ordonanţa să treacă de Guvern.

Ordonanţa privind înfiinţarea şi funcţionarea ASF a fost adoptată în 16 octombrie 2013. Pentru înlocuirea vechii conduceri, au fost impuse noi condiţii privind experienţa şi vechimea candidaţilor. Scopul înlocuirii vechii conduceri a ASF a fost preluarea de către Dan Radu Ruşanu a funcţiei de director al instituţiei.

„Laura Chiţoiu: Auzi, ai mai aflat ceva? Ai mai vorbit cu domnu preşedinte de când s-a întors?
Domn 1: Da. Am vrut să te sun, dar nu ştiam dacă e bine să te sun (…) A plecat la Justiţie, să ia avizu şi să… mă rog, totu-i în regulă până acum şi mi-a zis o chestie care mi s-a părut destul de interesantă şi bine făcută: faptul că au trimis deja, în acelaşi timp, şi adresa către Comisia Europeană în care au scris ce măsuri au întreprins
Laura Chiţoiu: Îhî! Ca să-i liniştească pe ăia
Domn 1: Evident. Una ca să-i liniştească şi pe ăia şi 2: ca să creeze deja o stare că „trebuie făcută, că uite, le-am scris la ăia că am făcut-o. Nu ne mai jucăm de-a alba-neagra, că dacă le-am spus la ăia c-am făcut-o şi iară o frecaţi pe-aicea şi o ameţiţi iese mult mai urât decât a ieşit până acuma”

(…)

Tudor George Daniel: Ordonanţa este făcută, se lucrează la ea şi este pusă pe ordinea de zi suplimentară de Chiţoiu. Şi probabil c-o face, m-a sunat ăsta… Ursache, ştii?
Domn 2: Da
Tudor George Daniel: Şi zice mă, zice, nu înţeleg nimica, ăia doi… fac ei, ei au cerut chestia asta. Da’ s-a dus Chiţoiu şi-a zis: domne, nu mai e timp, că vine Fondu…
Domn 2: E Fondu pe 23, am înţeles!
Tudor George Daniel: Şi au cerut OUG, de aia nu poate s-o lase. O făcea astăzi şi era deja trecută. Era o făcătură. Acuma… noi sau Crin nu poa’ să le spună: bă, vreau să văd şi eu ce faceţi, ce scrieţi în ea? Nu puteţi scrie ce vreţi!

(…)

Domn 2: Păi argumentu’ care ni l-au dat nouă (…) a fost că trebuie dus la îndeplinire acordul cu Fondul
(…)
Tudor George Daniel: Prevalându-se de chestia asta o să facă absolut tot ce vrea el, înţelegi? (…) Da, da’ e PNL şi în mod normal, ar trebui să informeze şi el partidu şi ăia de ce propune că nu poate să propună în avantajul lui personal sau al lui Ruşanu
Domn 2: Păi care-s beneficiile lui?
Tudor George Daniel: Sunt că va exclude nişte oameni din consiliu punând această condiţie de vechime, de experienţă (…) Dar a lăsat-o aşa ca s-o dea şi n-o să facă numirea până vine Fondu. El a dat OUG şi face numirea şi-n 30 de zile, că nu-i o problemă. Că s-a dat Ordonanţa, se duce la Fond şi spune: domne, am dat ordonanţa asta, gata, la revedere, s-a încheiat. (…) De-aia au dat-o şi peste două săptămâni şi n-a intrat în comisii… Deci super-calculaţi”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.